Елхим-Искра създаде предприятие за производство на LFP батерии с партньори от Китай и Германия

07.06.2024 г.2 мин.

Производителят на акумулатори Елхим-Искра създаде съвместно предприятие за производство на системи за съхранение на енергия с китайски партньори, научи Борса.bg от сп. Капитал. Дейността на новото дружество ще бъде насочена към производство и продажби на литиево-желязо фосфатни (LFP) батерии. Новите продукти ще имат приложение за битови и индустриални потребители, като се планира производството, гаранционният и извънгаранционният сервиз да бъдат локализирани в Пазарджик. 


Дружеството „Елхим нови енергийни технологии” е вече регистрирано с 200 хил. лв. капитал, а заводът на Елхим-Искра в Пазарджик държи 50% от дяловете. Съдружници в съвместното предприятие са германската компания на Huaxing New Energy и китайският частен инвеститор Йонг Уанг.

Българската компания вече разполага с разработени модулни решения за съхранение на енергия и захранване, които позволяват да се гарантира непрекъсваемост на критични промишлени процеси и електрическо оборудване. Те ще могат да се интегрират с възобновяеми енергийни източници.

Сред основните предимства на продуктите пред литиево-йонната технология са достъпността на суровините, които се произвеждат и доставят от България. LFP батериите имат по-ниска цена, осигуряват по-голяма безопасност и позволяват над 98% рециклиране.

Източник на снимковия материал: Елхим-Искра, canva.com

Тагове: производство