Българският производител на полипропиленови фолиа Пластхим-Т придоби италианския си конкурент Manucor

14.05.2024 г.3 мин.

Българският производител на полипропиленови фолиа и гъвкави опаковки Пластхим-Т придоби италианския си конкурент Manucor, информираха за Борса.bg от economic.bg. Предвижда се след сделката компанията да излезе на челна позиция в сегмента на биаксиално фолио (BOPP) в Европа, като увеличи производствения си капацитет на 200 000 t годишно.

С придобиването на Manucor, Пластхим-Т получава ключово ноу-хау и експертиза в категорията „Гъвкави опаковки“, засилва логистичната и дистрибуторската си мрежа, добавя значителна база от лоялни клиенти и затвърждава позициите си на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка. Сключената сделка се финансира със заем от Уникредит Булбанк и ОББ. Правен съветник на кредитните институции е адвокатско дружество Боянов и Ко., което си сътрудничи с италианската правна кантора Gianni & Origoni.

През последните години българският производител работи върху разработването на биаксиално ориентиран полиетилен (BOPE фолио), който е напълно рециклируем. В началото на 2022 г. Пластхим-Т инсталира иновативна хибридна ВОРЕ/ВОРР линия с годишен капацитет от 27 000 t. Компанията предвижда новият продукт да доведе до значими промени в света на опаковането.

Пластхим-Т разполага с три производствени и логистични бази в България, които са позиционирани в Аксаково, Девня и Тервел. Те са разположени на обща площ от близо 200 дка. Компанията е сред най-големите производители на ВОРР фолио в Европа, като към момента достига капацитет от 120 000 t годишно.

За 2022 г. Пластхим-Т отчита ръст на нетните приходи от продажби с около 24%, достигайки 523 млн. лв, а нетната печалба на компанията нараства с около 130% – до 61.4 млн. лв. 

Източник на снимковия материал: Пластхим-Т, canva.com

Тагове: инвестиция, производствена база, производство