Българският стартъп за роботика Smart Farm Robotix спечели безвъзмездна помощ от ЕС в размер на 2.4 милиона евро

22.03.2024 г.3 мин.

In English In Macedonian In Albanian In Romanian In Serbian

На 1 март т.г. българският стартъп за роботика Smart Farm Robotix обяви получаването на безвъзмездна помощ от 2.4 милиона евро от Европейския съвет за иновации (EIC), научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Финансовата подкрепа е предназначена за доразработването на новаторски робот за плевене, задвижван от слънчева енергия и управляван от изкуствен интелект (AI), обещаващ да революционизира земеделските практики.

Роботът за плевене представлява скок в селскостопанските технологии, като се справя с критичните предизвикателства, пред които са изправени фермерите по целия свят. Оборудван с AI алгоритми, той може да различава култури от плевели, като изпълнява прецизни маневри за плевене без използването на вредни химикали, а захранването му със слънчева енергия осигурява устойчивост и гъвкавост, което позволява работа в отдалечени и предизвикателни среди.

Успехът на Smart Farm Robotix в осигуряването на финансиране от EIC подчертава конкурентното му предимство и значението на неговата иновация. Избран сред 42 кандидати и над 1000 предложения, проектът на стартъпа се откроява с потенциала си да трансформира земеделската дейност чрез улесняващите работата на фермерите функции. Значителната безвъзмездна помощ, съчетана с услуги за ускоряване на бизнеса, позиционира Smart Farm Robotix като лидер в индустрията на агротехнологиите, готов за бърз растеж и навлизане на пазара.

Разработването на робота за плевене на Smart Farm Robotix има и голямо значение за устойчивото земеделие. Като елиминира необходимостта от химическо плевене, той защитава екологичните земеделски практики, като същевременно разширява потенциала за земеделска производителност в различни среди. Тъй като глобалното население нараства и изменението на климата поставя безпрецедентни предизвикателства, иновации като модерния робот на българския стартъп предлагат надежда за по-устойчиво бъдеще както на земеделието, така и на цялото общество.

Източник на снимковия материал: smartfarmrobotix.eu, bnnbreaking.com