Била България въвежда специализирана IoT система за мониторинг и контрол на водните ресурси

08.02.2024 г.3 мин.

Била България стартира поетапно оборудване на всички свои обекти със специализирана мониторинг система, която ще оптимизира използването на битова вода в магазинната ѝ мрежа, научи Борса.bg от компанията. Търговската верига планира да поддържа постоянен контрол на водопреносните мрежи чрез иновативна IoT технология, като главната цел е до 2027 г. всички обекти да бъдат свързани към нея. След реализирането на този устойчив проект, се предвижда компанията да намали изразходването на вода с 15% на годишна база.

Системата за мониторинг на водните ресурси е част от програмата на Била България за оптимално и ефективно използване на ресурсите по време на работните процеси. 

Всички обекти на Billa в страната вече разполагат с високо ниво на автоматизация за управление и контрол на електроенергия, отопление и климатизация. До момента компанията успява да намали консумацията си на електроенергия с 10% на годишна база., като общата ѝ инвестиция за специализирани системи за контрол на ресурсите възлиза на над 1.5 млн. лв.

Програмата за устойчивост на Била България включва и изграждането на фотоволтаични системи, оборудване на обектите с LED осветление, въвеждането на енергоефективни хладилни инсталации, както и замяна на хартиените етикети с дигитални такива. Мерките ще бъдат наложени във всичките 158 магазина на веригата в страната.    

Енергийната ефективност е основна част от стратегията за устойчиво развитие Била България. Като част от REWE Group, веригата е ангажирана и с постигането на още две амбициозни цели – ограничаване на парниковите емисии с 30% до 2030 г., спрямо нивата от 2019 г., заедно с постигането на пълна климатична неутралност до 2040 г. 

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: IoT, търговия, устойчиво оборудване, устойчивост