България е 32-та държава, която се присъедини към Споразуменията „Артемида“ на НАСА

15.11.2023 г.3 мин.

Милена Стойчева, министър на иновациите на България, и Бил Нелсън, генерален директор на НАСА, подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията „Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА, научи Борса.bg от Министерството. Споразуменията „Артемида“  дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство. Страната ни е 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията, с което ще засили стратегическото си международно партньорство в областта на космическите технологии.

„Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида“ е исторически момент за България. Убедени сме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса би могло да осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята. От години НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. За нас е чест да сме част от това международно партньорство“, сподели министър Стойчева.

Министър Стойчева отбеляза още, че подписването е стъпка към засилване на конкурентоспособността на българската индустрия, насърчаване на развитието на иновациите и повишаване на информираността за космическите програми. 

„Международните партньорства, създадени в ерата на Артемида, ще създадат възможности както в нашите страни, така и по света. Целите ни са насочени към мирно, безопасно и прозрачно пътуване на човечеството до Луната и отвъд нея“, каза от своя страна генералният директор на НАСА Бил Нелсън.

Церемонията по присъединяването на България към Споразуменията „Артемида“ се състоя в централата на НАСА във Вашингтон, САЩ. В събитието взеха участие зам.-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, зам.-генералният директор на НАСА Пам Мелрой, както и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

Източник на снимковия материал: Министерство на иновациите на Република България, canva.com