България, Гърция и Румъния подписаха декларация за развитие на възобновяемата енергия в региона

11.02.2024 г.2 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian In Serbian

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния се срещнаха в Атина, където подписаха тристранна декларация за намерение за развитие на серия от инициативи в областта на възобновяемата енергия в региона, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Този ключов момент се очертава като стъпка към постигането на справедлив преход към декарбонизирана и неутрална по отношение на климата икономика.

Декларацията предвижда сътрудничество между трите страни в подготовката на съвместни трансгранични проекти в областта на офшорната вятърна енергия, водорода от възобновяеми енергийни източници и инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства. България, Гърция и Румъния се ангажират и да подкрепят обща инициатива за проучване и развитие на устойчивото използване на офшорния вятърен потенциал в Черно и Егейско море.

Един от водещите приоритети за България е съвместно с Румъния да разработят първоначални проучвания на територията на Черно море, определяйки конкретни параметри за зони за офшорна енергия. Включването на Гърция в инициативата разширява обхвата на проекта и позволява картографирането на офшорния вятърен потенциал в Югоизточна Европа.

Декларацията също така предвижда създаването на регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници, където правителствата, операторите на преносни системи и индустрията ще участват с общи усилия. Този клъстер ще разработи проекти за стимулиране на възобновяемата енергия и развитие на инфраструктура за производство на възобновяем водород.

Важен аспект на Декларацията е и разработването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. Този етап е от съществено значение за устойчивото развитие на региона и постигането на нискоемисионна транспортна система.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: Румъния