Бош Инженеринг Център София отбелязва 5 години от своето създаване в столицата

07.06.2024 г.3 мин.

Бош Инженеринг Център София, част от групата Bosch, водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбеляза 5 години от своето създаване, информираха за Борса.bg от Групата. От 2019 г. насам Bosch инвестира в базата над 21 млн. лв. за оборудване, софтуер, хардуер и подобряване на работната среда. Центърът продължава дългосрочната си стратегия за развитие на нови таланти в сферата на автомобилния софтуер и се превърна в ключов играч в разработките за електрически велосипеди.

За изминалите 5 години екипът на Центъра нарасна от 100 до близо 700 души и затвърди прехода на Групата от продуктова във високотехнологична компания.

Съвременните работни офисни пространства на Центъра са разположени в 2 от сградите в София Тех Парк – Labs и Synergy, а общата им площ е над 11 000 m2. Базата разполага също със специално оборудвани помещения за тестване на автомобили в реална среда и над 50 зали за срещи. Просторните отворени пространства, заедно със зони за почивка и комуникации, отговарят на най-новите екологични, технически и енергоспестяващи стандарти.

Като основна дейност Бош Инженеринг Център София разработва автомобилен софтуер, хардуер и механика и тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността. Фокусът на дейност постоянно се развива и обхваща също други транспортни сектори, сред които и електрически велосипеди. Центърът работи по редица проекти, сред които са разработка на чипове, радарни системи, умни сензори и др. 

Системите за автономно шофиране, разработвани от Центъра, наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила. През последните 5 години също така компанията разшири обхвата на проектите, включи обучение на алгоритми, запис на тестови данни и верификация, както и системи за разпознаване на предмети (object recognition), покривайки целия жизнен цикъл на един AI продукт. Към стратегическите си проекти Центърът добави и системи, които проследяват ситуацията извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция.

Бош Инженеринг Център София предлага иновативни програми в подкрепа на професионалното развитие на служителите си и  продължава да развива партньорствата си с образователни институции, университети, училища.

Световният доставчик на технологии и услуги Група Бош оперира в близо 60 държави. В България Bosch има дъщерни дружества в две направления – Роберт Бош, направление Home Comfort и направление Електроинструменти.

Източник на снимковия материал: Bosch

Тагове: високотехнологична апаратура, инвестиция, информационни технологии, производствена база, производство