Албания влага 412 млн. евро през 2024 г. в развитието на морското пристанище в Драч

10.02.2024 г.3 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

Албания трансформира своята морска инфраструктура, приоритизирайки плановете за ново товарно пристанище в Драч. Държавата обяви предстоящ търг проект, планиран за първото тримесечие на 2024 г., научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Развитието на пристанището се очертава като значителен скок напред в логистичните възможности на страната.

Пристанищните власти на Драч (DPA) наскоро потвърдиха издаването на разрешение за строеж за началната фаза на проекта. Цялостното проектиране, ръководено от консорциум, включващ холандската инженерна фирма Royal HaskoningDHV и албанската консултантска компания Abkons, беше успешно завършено, проправяйки пътя за началото на проекта.

Избраното място за новото съоръжение е северозападната част на Порто Романо в Драч и е в съответствие с по-широка визия за предефиниране на морския пейзаж на града. Едновременно с това, южната част на съществуващото пристанище е предназначена за изграждането на жилищен и морски комплекс на стойност 2 милиарда евро, ръководен от Emaar, предприемач от Обединените арабски емирства.

Значението на новото пристанище се простира отвъд границите на Албания, тъй като е планирано и изграждане на железопътни връзки с т.нар. „сухи“ пристанища в столицата на Косово Прищина и град Струга в Северна Македония. Тези логистични локации играят решаваща роля за улесняване на обработката на товари, като подчертават ангажимента на Албания за укрепване на регионалните търговски и логистични мрежи.

Албанското правителство е отпуснало 43 милиарда лека (приблизително 412 милиона евро) от своя бюджет за 2024 г. за проекта. Допълнителни 26 милиарда лека са предвидени за 2025 г. и 2026 г., като се очертава това да е срокът за завършване на проекта.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: Албания