Албания обяви търг за изграждането на осем нови гари по жп линията Тирана – Драч

11.06.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Държавният железопътен оператор на Албания стартира търг за изграждането на осем нови гари по 34-километровата железопътна линия, свързваща столицата Тирана с пристанищния град Драч, научи BalkanEngineer.com от Gmk.center.en. Инвестицията е част от по-голям проект за възстановяване на неактивната в момента железопътна линия по съществуващия ѝ маршрут с бюджет от 92.1 милиона евро. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че оферти могат да се подават през нейния портал за обществени поръчки до 9 юли.

Проектът за реконструкция на железопътната инфраструктура е финансиран от ЕБВР, която е предоставила заем от 36.9 милиона евро, и от Европейския съюз, който допринася с инвестиционен грант до 35.5 милиона евро. Към момента 70% от работата по проекта вече е завършена и се очаква железопътната линия да започне да функционира до март 2025 г.

ЕБВР е основен играч в подобряването на железопътната инфраструктура в региона, инвестирайки над 1 милиард евро в различни железопътни проекти, много от които са съфинансирани със значителни безвъзмездни средства от ЕС. В допълнение към линията Тирана – Драч се полагат усилия за възстановяване на железниците в Косово, Северна Македония и Сърбия.

Източник на снимковия материал: ideogram.ai, canva.com