Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ-Габрово отвори врати повреме на Европейската нощ на учените

  10.10.2018 г. ТУ-Габрово отвори врати повреме на Европейската нощ на учените

  На 28 септември 2018 г. Технически университет – Габрово за поредна година стана част от едно от най-вълнуващите събития, посветени на науката – инициативата Европейска нощ на учените, уведомиха Борса.bg от ВУЗ-а. Мега събитието, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града по цял свят, цели да събуди у малки и големи любопитство и желание за реализация в областта на науката и иновациите. Атрактивната програма, подготвена от Технически университет – Габрово, съдържаше демонстрации и експерименти на живо, беседи с учени, обиколка на лаборатории и презентации на най-новите технологични постижения в областта на инженерите науки.

 • ScaleFocus приема кандидатури за стажантската си програма

  08.10.2018 г. ScaleFocus приема кандидатури за стажантската си програма

  На 1 октомври 2018 г. българската технологична компания ScaleFocus стартира набирането на кандидати за своята стажантска програма Scale Camp, съобщиха за Борса.bg от Технически университет – София. 24-ма от желаещите ще бъдат избрани и включени в 6-месечната програма за теоретична и практическа подготовка по Java или SAP, а самото обучение е с начална дата 5 ноември. Програмата е подходяща за студенти или вече завършили технически и математически специалности, като владеенето на английски език е задължително. Scale Camp е израз на стремежа на ScaleFocus да подкрепя образователната система.

 • Фесто Производство търси нови таланти за екипа си

  04.10.2018 г. Фесто Производство търси нови таланти за екипа си

  Част от международния лидер в областта на автоматизацията Festo, Фесто Производство залага изключително на добре подготвените кадри, за да поддържа високото качество на продукцията си. Българското дружество за пореден път ще вземе участие в кариерния форум, организиран от Технически университет – София, „Дни на кариерата“, за да предложи възможност за професионална реализация на бъдещите инженери. Събитието ще се проведе на 23 и 24 октомври в София и на 25 октомври в пловдивския филиал и Факултет и колеж – Сливен.

 • ТУ-Варна е партньор на Innowave Summit

  03.10.2018 г. ТУ-Варна е партньор на Innowave Summit

  Технически университет – Варна е партньор на една от най-големите технологични конференции в Югоизточна Европа – Innowave Summit, която ще се състои на 19 и 20 октомври 2018 г. в Двореца на културата и спорта във Варна, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Основен акцент на конференцията е дигитализацията на бизнеса и обществения сектор. Събитието се провежда в партньорство с Община Варна и с подкрепата на Министерство на икономиката на България, Европейска стартъп мрежа и Startup Europe (Инициатива на Европейската комисия). Форумът има за цел да насърчи новаторското и творческо мислене и да създаде благоприятна среда, в която участниците да обменят успешни бизнес модели, опит и добри практики.

 • Melexis попълни екипа си с участниците от стажантската програма

  02.10.2018 г. Melexis попълни екипа си с участниците от стажантската програма

  Приключи шестото издание на лятната стажантска практика на Мелексис България, най-голямото представителство в структурата на белгийската компания Melexis, която проектира, разработва и доставя иновативни решения в сферата на микроелектрониката, съобщиха за Борса.bg от фирмата. На постоянни позиции в дружеството са вече 2/3 от участниците в инициативата. На официална церемония бяха връчени сертификати за успешно преминат стаж на 9 студенти от инженерните специалности Електроника, Мехатроника, Телекомуникации и Автоматика към Технически университет – София, които се включиха тази година в програмата.

 • България отново ще участва в Space Apps Challenge

  01.10.2018 г. България отново ще участва в Space Apps Challenge

  За шести път България ще се включи в NASA International Space Apps Challenge 2018 – глобално технологично състезание, което се организира за седма година едновременно в над 160 града от всички континенти по целия свят, информираха за Борса.bg от Технически университет – София. Хакатонът ще се проведе на 20 и 21 октомври 2018 г. Състезанието е насочено към програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да дадат своя принос за живота на нашата планета и Космоса. Могат да участват екипи от всички възрасти и няма ограничения за броя на участниците в екипа.

 • Академия Текра стартира нов курс по пожарна безопасност

  28.09.2018 г. Академия Текра стартира нов курс по пожарна безопасност

  На 19 октомври 2018 г. учебният център към Телетек Груп стартира начален курс по пожарна безопасност на обекти, поддържане и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с пожарната безопасност, от страна на търговци и контрола върху тях, съобщиха за Инженер.bg от фирма Текра, част от индустриалния холдинг Телетек Груп. Курсът е разработен по Наредба № 8121з-1100 на Министерство на вътрешните работи, а лектор ще е представител на Академията на МВР. Обучението с продължителност една седмица ще се проведе в Център за обучение „Искра” в сградата на Текра на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 35 в София.

 • ТУ-София откри българо-казахски център

  28.09.2018 г. ТУ-София откри българо-казахски център

  Българо-казахски център за обмен на научно-техническа информация и изучаване на казахски език откриха в една от най-старите образователни институции в областта на техническите науки в България – Технически университет – София, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Създаването на центъра е резултат от сключено споразумение за сътрудничество между Казахския хуманитарно-юридически иновационен университет и ТУ-София. На официалното откриване присъстваха представители на посолството на Република Казахстан в България, ръководството на двата университета и още много официални гости.

 • ВСУ „Л. Каравелов" е с нова акредитация

  27.09.2018 г. ВСУ „Л. Каравелов" е с нова акредитация

  Висшето строително училище „Любен Каравелов” в София има нова акредитация с изключително висока оценка от 8.98, валидна за срок от 5 години, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. ВСУ „Л. Каравелов” е наследник на военното инженерно-строително училище и обучава български и чуждестранни студенти по архитектура, строителство и геодезия в степените „професионален бакалавър”, „бакалавър”, „магистър” и „доктор”. Училището осъществява научно-изследователска и приложно-практическа дейност и развива международни контакти и обмен на студенти и преподаватели с висши училища от други страни в Европейския съюз.

 • ТУ-Варна с две нови морски специалности

  26.09.2018 г. ТУ-Варна с две нови морски специалности

  От новата учебна година в Технически университет – Варна ще бъде въведено обучение по две нови морски специалности – „Корабни енергетични машини и механизми“ и „Корабоплаване“, съобщиха за Борса.bg от ръководството на висшето учебно заведение. „Корабни енергетични машини и механизми“ и ще подготвя инженери и корабни механици, които обаче няма да минават през задължителната плавателна практика и сертификация на „Морска администрация“. „Корабоплаване“ е другата специалност, която ръководството на университета ще стартира от следващата година.