Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • КАБ провежда лекция за заснемане чрез 3D лазерно сканиране

  18.04.2018 г. КАБ провежда лекция за заснемане чрез 3D лазерно сканиране

  На 27 април 2018 г., от 18.00 ч., в централния дом на архитекта ще се проведе лекция на тема „Архитектурно заснемане чрез 3D лазерно сканиране“, съобщиха за Борса.bg от Камара на архитектите в България (КАБ). Лектор на събитието ще бъде дипл. инж., арх. Стоян Тодоров, а участие като гост лектор ще вземе и проф. др. др. инж. др. хонорис кауза Живка Овчарова. Двамата ще споделят опита си в областта, както и възможностите за работа с 3D лазерни скенери, като представят съвременни технологични решения чрез конкретни примери и проекти.

 • АВВ изгражда център за иновации в областта на дигитализацията

  17.04.2018 г. АВВ изгражда център за иновации в областта на дигитализацията

  АBB, лидер в дигиталните технологии за промишлеността, ще инвестира 100 млн. евро в изграждането на свръхмодерен кампус за иновации и обучение, съобщиха за Борса.bg от АББ България. Кампусът ще бъде разположен в гр. Егелсберг, Австрия, а дейността му ще бъде съсредоточена към разработване на технологии за т.нар. фабрики на бъдещето, в които производството се осъществява с помощта на умни и свързани чрез облак автономни машини и работи. Разработките ще се базират на ABB Ability – платформата на АВВ за водещи дигитални решения в промишлеността.

 • Технически университет – София ви кани на „Дни на физиката“

  16.04.2018 г. Технически университет – София ви кани на „Дни на физиката“

  За поредна година Катедра по приложна физика при Технически университет – София организира „Дни на физиката“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Мероприятието ще се проведе от 18 до 21 април 2018 г., в рамките на инициативата на университета „Дни на науката”. Събитието е традиционно за висшето учебното заведение и се организира повече от 15 години, а целта му е да популяризира физиката между студентите на университета. Студенти и преподаватели, както и известни български физици в страната и чужбина ще изнесат научно-популярни доклади, а в програмата са включени и атрактивни физични демонстрации.

 • Roca организира конкурс за дизайн на 21 април в София

  11.04.2018 г. Roca организира конкурс за дизайн на 21 април в София

  На 21 април 2018 г., в Експо Баня София (изложбената зала на Roca) ще се проведе архитектурното състезание One Day Design Challenge, съобщиха за Борса.bg от ВСУ „Любен Каравелов“. Проявата е част от веригата международни събития, организирани от индустриалната група Roca и насочени към млади архитекти и дизайнери, а тази година за първи път ще се проведе в София. В състезанието участие могат да вземат студенти и млади професионалисти от сферите архитектура и дизайн, на възраст до 30 години, с постоянно местожителство в България. Участниците могат да се състезават както инвивидуално, така и в отбори, съставени максимум от трима души. Заданието за проектите ще е свързано с устойчивостта, личното благополучие и интеграцията на хора с увреждания в домашно-битовата среда.

 • През юни ще се проведе конференция за развитие на транспорта

  05.04.2018 г. През юни ще се проведе конференция за развитие на транспорта

  Факултет „Транспортен мениджмънт“ при Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” (ВТУ) организира научна конференция с международно участие на тема „Устойчиво развитие на транспортните системи“, съобщиха за Борса.bg от висшето учебно заведение. Конференцията, която се организира със съдействието на Порт Рейл ООД, ще се проведе в периода от 18 до 20 юни 2018 г. в хотел Самоков, к.к. Боровец. Организаторите предвиждат по време на конференцията да бъдат изнесени доклади в следните основни тематични направления: технология, организация и управление на транспорта; сигурност, безопасност и надеждност на транспорта; икономически проблеми на транспорта; индустриален мениджмънт; управление на проекти; машиностроителни техники и технологии; качество и иновации в транспортното образование.

 • Висша школа Авиация организира курс за „Пилот-оператори на ДУЛС“

  04.04.2018 г. Висша школа Авиация организира курс за „Пилот-оператори на ДУЛС“

  На 26 април 2018 г. стартира 5-дневен курс за „Пилот-оператори на дистанционно управляеми летателни системи (ДУЛС)“. Организатор е Висша школа „Авиация“ към Център за развитие и квалификация (ЦРК) на Технически университет – София, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Курсът съдържа 3 модула: „Теоретично обучение“; „Тренировки на симулатор“ и „Летателна подготовка на самолет и мултикоптер“. „Теоретичното обучение и тренировките на симулатор ще се проведат в периода 26 – 28 април 2018 г., от 9:30 часа, по 6 часа дневно, а летателната подготовка – на 4 и 5 май 2018 г.“, заявиха от ТУ-София. „Резервни дни за летателна подготовка са 12 и 13 май 2018 г.“, уточниха още те.

 • ТУ-Варна стартира пилотния си проект за дуално обучение

  03.04.2018 г. ТУ-Варна стартира пилотния си проект за дуално обучение

  В Технически университет – Варна стартира изпълнението на дейностите по международния проект за въвеждане на дуално обучение DYNAMIC, финансиран по програма Erasmus+. „Бяхме домакини на първата регионална среща на български участници в инициативата“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. DYNAMIC има за цел да имплементира добри практики от Германия и Австрия в сферата на дуалната образователна система в България, Румъния и Хърватия. Генералната цел на проекта е да се свържат максимално дейностите на университети и потребностите на бизнеса, а за трите държави са предвидени отделни пилотни програми за дуално обучение.

 • Магна Пауъртрейн Пловдив откри прием за стажантската си програма

  31.03.2018 г. Магна Пауъртрейн Пловдив откри прием за стажантската си програма

  Българското дружество на водещия световен доставчик на продукти за нуждата на автомобилната индустрия Magna International обяви планираната от тях лятна стажантска кампания за 2018 г., съобщиха за Борса.bg от Технически университет – София. Компанията разполага с 335 производствени локации и 96 центъра за развойна дейност, реализирайки своята продукция в 28 държави от цял свят. В Magna International работят над 168 000 служители, а компонентите им се доставят на световноизвестни марки като Audi, BMW, Honda, Volkswagen и др. Лятната стажантска програма за 2018 г. на Магна Пауъртрейн Пловдив ще включва дейност в отдели Производство и Монтаж, като стажът е платен и ще продължи 3 месеца.

 • ТУ-Варна проведе тренировъчна олимпиада по програмиране

  31.03.2018 г. ТУ-Варна проведе тренировъчна олимпиада по програмиране

  На 28 март 2018 г., катедра Софтуерни и Интернет технологии към Техниески университет – Варна проведе тренировъчна олимпиада по програмиране. Любители на електронните и интернет технологии премериха сили в състезанието, което беше отворено за всеки с желание за участие, заявиха от за Борса.bg от учебното заведение. Основен партньор на събитието беше компанията за онлайн решения SmartSoft. „Целта на олимпиадата е да предостави възможност на всеки, който се интересува от програмиране, било то професионално или любителски, да изпробва своите възможности и да научи нещо ново”, заявиха от ТУ-Варна.

 • УАСГ организира дни на отворените врати

  30.03.2018 г. УАСГ организира дни на отворените врати

  През март и април 2018 г. Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) организира дни на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да се включат в обиколка на базата и лабораториите на учебното заведение, както и да се запознаят с модели и макети на различни конструкции и съоръжения. „Целта е учениците да се сдобият с обща представа с какво се занимават специалистите, завършили УАСГ, както и да се убедят, че обучението при нас е по-различно от това в останалите висши учебни заведения”, заявиха от университета за Борса.bg. Два от петте предвидени дни вече бяха проведени на 16 и 23 март. „За учениците между 17 и 19 годишна възраст посещението ще е най-ползотворно. Остават още три дати, на които могат да се включат – 30 март, 13 и 20 април 2018 г.“, уточниха от УАСГ.