Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Ученици от ПДТГ – Свищов отбелязаха световния ден на книгата

  28.04.2022 г. Ученици от ПДТГ – Свищов отбелязаха световния ден на книгата

  На 26 април 2022 г. учениците от 8 „б“ клас на Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ посетиха библиотеката при Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, гр. Свищов, по повод Световния ден на книгата и авторското право, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Отбелязването на този празник е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. Неговата цел е да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е отбелязан за първи път през 1995 г. Гимназистите с удоволствие разгледаха стари издания и прочетоха на глас откъси от трагедиите на националния поет на Англия – Уилям Шекспир, както и от романите на известни автори като Джейн Остин, Чарлс Дикенс, Агата Кристи, Джонатан Суифт, Джордж Оруел и др. „Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора“, коментираха от гимназията

 • Стико БГ проведе обучение пред третокурсници от МГУ

  28.04.2022 г. Стико БГ проведе обучение пред третокурсници от МГУ

  На 30 март 2022 г. екипът на Стико БГ сподели своите познания и опит в областта на помпените системи пред третокурсниците от Минно-геоложки университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“ от специалност Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ, научи Борса.bg от компанията. Темата на обучението бе „Подбор и изчисление на сондажни и кладенчови помпи“ и включваше специфичните характеристики на различните видове помпи и основните им параметри, включително характеристики на центробежна помпа, специфики при избора и монтажа на сондажни и кладенчови помпи, както и автоматизация и управление на помпените станции. „Демонстрирахме изчисляване на два варианта за водоснабдяване – на двуфамилна къща и на поливна система. При първия се разигра сценарий за директно водоснабдяване от сондажната помпа, като бяха обяснени спецификите при контрола и защитата в конкретното приложение. При втория пример сондажната помпа бе изчислена при вариант на пълнене на резервоар, от който наземна помпа подава вода към къщата и поливната система. Двата варианта бяха подложени на сравнение, за да се изяснят предимствата и недостатъците на всеки един от тях“, обясниха от Стико БГ.

 • Салус България провежда Smart Home обучения

  21.04.2022 г. Салус България провежда Smart Home обучения

  Салус България стартира цикъл от обучения за системата Salus Smart Home (SSH), които ще се провеждат в залата на Салус България в гр. София до края на месец май, съобщиха за Борса.bg от фирмата. Обученията са разделени на два типа: за търговци, проектанти, специалисти, които остойностяват Smart Home системи, както и за монтажници и сервизни специалисти. Обученията, насочени към търговци, проектанти, специалисти, които остойностяват Smart Home системи, разкриват: Какво представлява SSH системата, как работи и какви възможности притежава;
  Какви са различните системи за комуникация при Smart Home системите;
  Как се изготвя оферта за минути със Salus Конфигуратор. Обученията, подходящи за монтажници и сервизни специалисти.

 • Студент на ТУ – Варна спечели национална награда

  21.04.2022 г. Студент на ТУ – Варна спечели национална награда

  Студент на ТУ – Варна бе удостоен с националната награда „Студент на годината за 2021 г.“ в категория „Технически науки“. Изявеният възпитаник на университета Ивайло Петров е в IV курс и изучава „Информационни и комуникационни технологии“. Националното представителство на студентските съвети в Република България награди студента с почетния приз на официална церемония за отличаване на най-добрите студенти в страната, която се проведе в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Успехът на Ивайло се дължи на постиженията му като реализирал се младши специалист по информационна сигурност, ръководител на IT проекти и управление на други проекти. Експертно жури определи победителите в 14-те категории „Студент на годината за 2021 г." на своето заседание, което се състоя 6 април 2022 г. Мисията на конкурса е да популяризира постиженията на българските студенти пред родната общественост, удостоявайки обучаеми от всички области на висшето образование.

 • Предстои ден на отворените врати в Либхер-Хаусгерете Марица

  21.04.2022 г. Предстои ден на отворените врати в Либхер-Хаусгерете Марица

  На 30 април 2022 г. от 10:00 ч. в Учебния център на Либхер-Хаусгерете Марица ще се проведе ден на отворените врати. Събитието ще бъде в завода на Либхер-Хаусгерете Марица в Индустриалната зона на с. Радиново. „Ще можете да разгледате производствените участъци на компанията и ще се докоснете до най-модерните технологични и технически решения. В рамките на събитието ще се запознаете с дейността на Учебния център, процедурата по кандидатстване за курса по професия „Машинен техник“, както и ще можете сами да изработите специален сувенир. А всеки, който се е отбелязал във Facebook събитието и е присъствал на място, има шанса да спечели един от 3-те уникални подаръка – една акумулаторна отвертка Makita DF001DW и два универсални инструмента“, съобщиха за читателите на Инженер.bg от Либхер-Хаусгерете Марица.

 • Ученици от ОУ „Любен Каравелов“ се запознаха със STEM професиите

  19.04.2022 г. Ученици от ОУ „Любен Каравелов“ се запознаха със STEM професиите

  В Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров", гр. Видин се състояха дни на STEM професиите, научи Борса.bg от БНР. Събитието включваше практически работилници за гостите от Основно училище (ОУ) „Любен Каравелов“, които се запознаха нагледно с учебния STEM план (наука, технологии, инженерство и математика). В професионалната гимназия около половината ученици се обучават в STEM специалности. Инициативата за запознаване със STEM професии „Да творим в екип“ се дължи на Регионално управление на образованието гр. Видин. Целта на STEM обучението е да даде знания и умения на учениците, които след това да приложат в реалния живот. „Тоест всичко това, което им е ужасно скучно по математика, техника и технологии, да го разберат по един много по-лесен и достъпен за тях начин, като виждат какво приложение ще намерят тези знания в реалния живот", сподели г-жа Анета Кирилова, старши експерт в институцията, цитирана от Радио Видин.

 • АББ помага на бъдещи инженери съвместно с Фондация Юрген Дорман

  19.04.2022 г. АББ помага на бъдещи инженери съвместно с Фондация Юрген Дорман

  През април т.г. АББ България официално обяви, че стартира отново своята стипендиантска програма на Фондация „Юрген Дорман“. И през 2022 г. програмата ще подкрепи студенти в инженерни направления, които имат нужда от финансови средства, за да продължат образованието си. АББ България е високотехнологична компания, която извайва облика на бъдещето в инженерния бранш. Тя предлага иновативни и надеждни решения за електроснабдяване, електрообзавеждане, роботика, автоматизация на производствените процеси и не спира да надскача своите технологични постижения. Паралелно с достигането на нови върхове в своята дейност, АББ България помага на младите специалисти да изградят своята мечтана кариера.
  Фондацията на ABB „Юрген Дорман“ предлага възможности за образователното развитие на студенти в инженерни специалности по целия свят. Тя е кръстена на главния изпълнителен директор на компанията в периода 2002 г. – 2004 г. в чест на приноса му към ABB.

 • Предстои конференцията „Компютърни науки ‘2022” в ТУ – София

  15.04.2022 г. Предстои конференцията „Компютърни науки ‘2022” в ТУ – София

  От 30 май до 2 юни 2022 г. в Технически университет (ТУ) – София ще проведе хибридно (присъствено и онлайн) десетата международна научна конференция „Компютърни науки ‘2022”, организирана от Факултет „Компютърни системи и технологии" и със съорганизатор IEEE, индексирана в Scopus. Събитието ще се състои в рамките на инициативата „Дни на науката“, която продължава традицията на серията от конференции, състояли се в периода 2004 – 2020 г. Конференцията се провежда под егидата на Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) и публикациите ще бъдат реферирани в световноизвестни бази данни. „Компютърни науки ‘2022“ е научен форум, на който се представят и обсъждат иновативни идеи, концепции и технологии в областта на компютърните науки, информационните технологии, компютърното и софтуерното инженерство. Участието в конференцията на учени от различни държави подпомага изграждането на научната общност и насърчава взаимодействието и международното сътрудничество.

 • ПГКПИ – Бургас работи заедно с Института по роботика към БАН

  14.04.2022 г. ПГКПИ – Бургас работи заедно с Института по роботика към БАН

  Професионалната гимназия по компютърно програмиране (ПГКПИ) в гр. Бургас работи съвместно с Института по роботика към БАН за новата специалност „Програмиране на роботи“, научи Борса.bg от учебното заведение. През следващата учебна година гимназията ще оборудва още лаборатории по роботика. Също така ще има прием на нови 104 ученици в специалностите „Приложно програмиране“ „Програмиране на изкуствен интелект“ и „Програмиране на роботи“. Нов, атрактивен видеоклип представя предимствата в обучителния процес, които предлага ПГКПИ. A екипност, лидерство, иновации, професионализъм, кариера и успешно бъдеще са само малка част от придобитите умения, за които споделят самите възпитаници от различните специалности на гимназията.

 • Проведе се церемония по откриване на INSAIT към СУ

  13.04.2022 г. Проведе се церемония по откриване на INSAIT към СУ

  В Националния дворец на културата(НДК) се състоя церемония по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), структуриран като специално звено към Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски”, научи Борса.bg. Институтът е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Мисията на INSAIT е да превърне страната ни в световна дестинация за изследвания и иновации, както и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на България. Това е повратна точка в усилията за създаване на високотехнологична и конкурентна икономика, която е базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост. INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години.