Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ПГКПИ – Бургас работи заедно с Института по роботика към БАН

  14.04.2022 г. ПГКПИ – Бургас работи заедно с Института по роботика към БАН

  Професионалната гимназия по компютърно програмиране (ПГКПИ) в гр. Бургас работи съвместно с Института по роботика към БАН за новата специалност „Програмиране на роботи“, научи Борса.bg от учебното заведение. През следващата учебна година гимназията ще оборудва още лаборатории по роботика. Също така ще има прием на нови 104 ученици в специалностите „Приложно програмиране“ „Програмиране на изкуствен интелект“ и „Програмиране на роботи“. Нов, атрактивен видеоклип представя предимствата в обучителния процес, които предлага ПГКПИ. A екипност, лидерство, иновации, професионализъм, кариера и успешно бъдеще са само малка част от придобитите умения, за които споделят самите възпитаници от различните специалности на гимназията.

 • Проведе се церемония по откриване на INSAIT към СУ

  13.04.2022 г. Проведе се церемония по откриване на INSAIT към СУ

  В Националния дворец на културата(НДК) се състоя церемония по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), структуриран като специално звено към Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски”, научи Борса.bg. Институтът е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Мисията на INSAIT е да превърне страната ни в световна дестинация за изследвания и иновации, както и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на България. Това е повратна точка в усилията за създаване на високотехнологична и конкурентна икономика, която е базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост. INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години.

 • ВТУ „Т. Каблешков“ – София проведе ден на отворените врати

  12.04.2022 г. ВТУ „Т. Каблешков“ – София проведе ден на отворените врати

  На 11 април 2022 г. във Висшето транспортно училище (ВТУ) „Т. Каблешков“ – София се състоя ден на отворените врати, научи Борса.bg от учебното заведение. Десетки ученици от няколко професионални гимназии и средни училища (партньори на ВТУ) от цялата страна присъстваха на събитието. Те се запознаха с материалната и учебна база на университета. В рамките на официалната среща в зала „Юбилейна“ проф. д-р инж. Николай Георгиев, зам.-ректор по учебната дейност, заедно с деканите на факултетите и ръководителите на катедри, представиха пред зрелостниците, информация относно условията за кандидатстване, възможностите за обучение и перспективите за последваща реализация, които предлага висшето учебно заведение.

 • Предстои Leaders Summer Academy за строителство и архитектура

  08.04.2022 г. Предстои Leaders Summer Academy за строителство и архитектура

  Лятната строителна академия Leaders Summer Academy ще се проведе от 8 до 10 юли в гр. Габрово, научи Борса.bg от сайта на Академията. Участие могат да вземат ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас или студенти 1-ви курс с интерес към архитектурата и строителството. Мисията на Академията е да вдъхновява и мотивира младите хора межди 16 и 20 години, на които тепърва им предстои да изберат своя професионален път. Иновативният летен кампус създава среда за развитие в България, като подпомага бъдещата реализация на младите. Това е единствения по рода си летен кампус, в който всеки ще има възможността да предизвика себе си, да се запознае със съмишленици от цяла България, както и да опознае част от водещите компании в строителството у нас. Участниците ще се срещнат с доказани професионалисти в бранша, от които да почерпят опит и знания. И всичко това – по един интерактивен, креативен и забавен начин в неформална среда.

 • VMware подпомага дамите в IT сектора със стипендии

  07.04.2022 г. VMware подпомага дамите в IT сектора със стипендии

  VMware България се ангажира да увеличи представителството на жените в ИТ индустрията, научи Борса.bg От Karieri.bg. Т.г. компанията ще предостави две стипендии за висше образование, които да покрият таксата за обучение през първата година в специалности като Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Компютърно инженерство и други сходни. За стипендията могат да кандидатстват момичета, редовно обучение в последна година на своето средно образование. Стипендията за висше образование е следствие на образователните инициативи на компанията, която активно подкрепя и насърчава студентите в технологичната сфера да постигнат своите стремежи и да се развиват в ИТ индустрията. VmWare има за цел да насърчи по-голяма част от женската аудитория да се насочат към образование в областта на STEM (STEM - природни науки, технологии, инженерни науки и математика).

 • ПДТГ - Свищов отбелязаха световната седмица на парите

  06.04.2022 г. ПДТГ - Свищов отбелязаха световната седмица на парите

  В Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ бе отбелязана световната седмица на парите (21–27 март 2022 г.) – ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко е важна финансовата грамотност за младите хора от ранна детска възраст. А т.г. темата бе „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“. В рамките на националната инициатива, ученици от 12-ти клас, изучаващи „Финанси“ взеха участие в уебинар на тема: „Сигурност на дигиталните финанси: Плащай безопасно в интернет!“. На онлайн събитието бяха разгледани важни въпроси, свързани с използване на дигитални финансови продукти – знаците, по които могат да бъдат разпознати дигиталните финансови измами, необходимостта от повишаване на дигиталната и финансова грамотност на представителите на различни възрастови групи от населението и осигуряване на дигитална финансова безопасност.

 • Петото издание на TUES Fest ще се проведе на 16 април 2022 г.

  05.04.2022 г. Петото издание на TUES Fest ще се проведе на 16 април 2022 г.

  На 16 април (събота) 2022 г. Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще проведе ден на отворените врати – TUES Fest 2022. Гимназията отправя покана към всички ученици, студенти, родители, ИТ професионалисти, представители на компании, обществени организации и институции да се присъединят към събитието. Това е петото издание на TUES Fest – ученически фестивал-изложение на най- интересните проекти в областта на софтуера, компютърните мрежи, роботиката и вградените микрокомпютърни системи. Тази година посетителите ще могат да чуят повече за уникалния образователен модел и развитието на ИТ бизнеса, а в специална дискусия учениците ще споделят своя опит в гимназията. Събитието ще се състои в София Тех Парк, сграда „Джон Атанасов”, а откриващата и закриващата церемоня ще се излъчват в YouTube канала на ТУЕС към ТУ – София.

 • Започна строежът на технологична сграда на СУ в кампус „Лозенец“

  01.04.2022 г. Започна строежът на технологична сграда на СУ в кампус „Лозенец“

  Започна строежът на новата технологична сграда на Центъра по компетентност „Clean and Circle“ на Софийския университет (СУ) в кампус „Лозенец“. На официална церемония „първа копка“ на високотехнологичната сграда направиха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов и координаторът на проекта проф. дбн Яна Топалова. На събитието присъства и кметът на район „Лозенец“ д-р Константин Павлов. Центърът е част от проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Партньори в иновативния проект са Физическия факултет, Факултета по математика и информатика и Факултета по химия и фармация, както и още два Центъра за компетентност. Вече над 100 изследователи и млади учени разработват технологии в Центъра с готовност за реално приложение. Стойността на проекта възлиза на 23 667 925 лв.

 • ТУ – София и Бош Инженеринг Център разкриват нова специалност

  31.03.2022 г. ТУ – София и Бош Инженеринг Център разкриват нова специалност

  Технически университет (ТУ) – София и Бош Инженеринг Център София разкриват нова бакалавърска специалност – „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, научи Борса.bg от компанията. Експерти на Бош ще обучават студенти в специално създаден практически модул „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия“. Програма, която ще стартира тази есен, има за цел да предостави на студентите задълбочени познания по компютърни науки и математика, необходими за практически приложения на изкуственият интелект (AI). Също така обучаващите се ще придобият и знания за най-новите технологии в областта. Специалността ще може да се изучава както на български, така и на английски език, а заложеният срок на партньорството между Бош Инженеринг Център София и ТУ – София е 10 години.

 • Наградиха победителите в Олимпиадата на НПГ по КТС

  30.03.2022 г. Наградиха победителите в Олимпиадата на НПГ по КТС

  Петима са победителите от Олимпиадата по програмиране, която се проведе в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) в гр .Правец и бе организирана съвместно със Schwarz IT България, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Учениците, които събраха най-много точки и бяха оценени най-високо от журито, получиха предложение да участват в платена стипендиантска програма. За тях бяха осигурени награди, сред които смарт колони за гласов контрол. В Олимпиадата се включиха близо 50 ученици от 10-ти до 12-ти клас, които имаха за задача да решат няколко алгоритмични упражнения. С най-голям брой точки се класира единадесетокласничка, следвана от трима дванадесетокласници и един десетокласник. Едногодишната стипендиантска програма на Schwarz IT България се провежда изцяло онлайн, за да може учениците да съвместяват и задълженията си в училище. Петимата младежи ще се обучават за Full-stack разработчици и за придобиване на знания по Java и Angular. Те ще работят с персонални ментори, които ще им помагат да усвоят практически и меки IT умения.