Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Инженерна академия на R&M стартира на 15 септември

  26.08.2021 г. Инженерна академия на R&M стартира на 15 септември

  Есента наближава с пълна сила, а с нея предстои и новото, трето издание на Инженерна академия на R&M България Производство. В рамките на програмата студенти от технически специалности ще преминат подготовка в пет ключови инженерни отдела на световния производител на високоефективни и иновативни продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни. Седем седмици те ще прекарат в отдел „Производство“ и по единадесет седмици в инженеринговите звена на дружеството – „Локален инженеринг“, „Качество“, „Глобален инженеринг и оперативно подпомагане“ и „Развоен отдел“.

 • СУ обучава магистри по „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“

  26.08.2021 г. СУ обучава магистри по „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“

  Стопанският факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) обяви новата си магистърската програма по „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, научи Борса.bg от учебното заведение. Учебният план предлага балансирано съчетание от практически ориентирани курсове, отговарящи на нуждите на бизнеса, както и курсове, интегриращи последните научни тенденции в областта. Основен партньор на специалността е Шварц Ай Ти България, която подпомага подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на изкуствения интелект.

 • VMware Cloud Management Bootcamp стартира на 13 септември

  22.08.2021 г. VMware Cloud Management Bootcamp стартира на 13 септември

  В периода от 13 септември до 8 октомври 2021 г. ще се проведе безплатната онлайн обучителна програма VMware Cloud Management Bootcamp. Инициативата дава възможност на студентите да придобият практически опит за процесите на жизнения цикъл на разработването на продуктите, технологиите и целия жизнен цикъл в разработването на софтуер във VMware. Обучението продължава 3 седмици, като занятията се организират 5 дни седмично, заедно с ментори от екипа на VMWare. През последната седмица курсистите ще изпълнят практическо задание. Най-добре представилите се участници ще могат да стартират работа като младши софтуерни инженери в компанията.

 • Ученици преминаха дуално обучение в ТИЦ на Фесто Производство

  20.08.2021 г. Ученици преминаха дуално обучение в ТИЦ на Фесто Производство

  В края на юли т.г. завърши обучението на учениците от първата национална дуална паралелка в специалност „Приложно програмиране“ на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в Техническия инженерен център на Фесто Производство. „Владимир, Георги, Иван, Мартин и Филип прекараха учебната 2020-2021 година, както в класната стая в СПГЕ „Джон Атанасов“, където получаваха теоретични знания, така и сред колегите от софтуерен развой в ТИЦ София, където работеха в екип по конкретни проекти. Колегите ни Александър Михайлов и Тихомир Тодоров бяха не само ментори в първите стъпки на децата в практическото програмиране, но и прекрасни наставници на младите хора по темите, които ги вълнуват извън учебните занятия“, коментираха от дъщерната компания на немския концерн Festo.

 • Откриват STEM Център в ПМГ „Академик Никола Обрешков“ в Бургас

  19.08.2021 г. Откриват STEM Център в ПМГ „Академик Никола Обрешков“ в Бургас

  В сградата на бургаската Природо-математическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ и гимназия за изучаване на романски езици „Георги Стойков Раковски“ в Бургас тече строежът на иновативен училищен STEM център, съобщиха от Община Бургас. В момента в пространството, в което ще се помещава изследователския център е в процес на усилен ремонт за пълната му трансформация. Високотехнологичният център ще разполага със съвременни уреди и апарати за обучение по математика, физика и биология и с модерно технологично оборудване и образователен софтуер, който ще позволи на учителите да създават преживяване, с което да засилят интереса на учениците към изучаваните предмети.

 • Агрополихим подкрепя обучението в СУ „Васил Левски“ – Девня

  18.08.2021 г. Агрополихим подкрепя обучението в СУ „Васил Левски“ – Девня

  За пета година водещи имена в индустрията от района на град Девня се обединяват в подкрепа на професионалното обучение в Средно училище „Васил Левски“ в града. Компаниите Агрополихим, Девня Цимент и Солвей соди, в сътрудничество с Община Девня, ще насочат усилията си върху подготовката на специалисти с профилирано образование, което е ценен и необходим за дружествата ресурс. „През предстоящата учебна 2021/2022 година учениците от професионалната паралелка на СУ „Васил Левски“ ще изучават специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ и ще следват STEM учебен план, който се фокусира върху наука, технологии, инженеринг и математика.

 • ЧЕЗ България организира събития за ученици

  18.08.2021 г. ЧЕЗ България организира събития за ученици

  „ЧЕЗ България бе част от партньорите на събитието „Ало, Космос! Говори България“, което се състоя на 26 юли т.г. в София Тех Парк. В рамките на инициативата се проведоха разнообразни презентации, работилници и лекции. ЧЕЗ България организира работилница на тема „Електричество от слънцето – направи си фотоволтаична система“, която бе насочена към деца от 12 до 14-годишна възраст. Те имаха възможност да се запознаят с приложението на възобновяемите енергийни източници не само на Земята, но и в космоса“, споделиха от енергийната компания. Второто лятно събитие, което ЧЕЗ България посвети на малките бъдещи технически специалисти носи името „Кариера за бъдещето“. В него взеха участие деца от 4-ти до 6-и клас.

 • Представиха прототип на умна къща за разделно събиране на боклук

  18.08.2021 г. Представиха прототип на умна къща за разделно събиране на боклук

  Регионалният иновационен център „Амбициозно Габрово“ представи първи прототип на умна къща за разделно събиране на отпадъци. Идеята е реализирана с подкрепата на преподаватели и студенти от висшето учебно заведение и Община Габрово. Къщата се захранва от слънчева енергия и съобщава, когато отделенията ѝ са пълни и трябва да бъде почистена, а разпиляването на отпадъците се предотвратява от затворено помещение с контролиран достъп. Изобретението, което ще бъде инсталирано на територията на общината, ще улесни и оптимизира процесите по събиране, извозване и преработка на отпадъците.

 • Ученици преминаха производствена практика във Фесто Производство

  17.08.2021 г. Ученици преминаха производствена практика във Фесто Производство

  Лятото във Фесто Производство преминава под знака на професионалното развитие на младите хора. След като в началото на юли стартира петото издание на своята Лятна академия, производственото дружество на немския концерн Festo приветства единадесетокласници от специалност „Медицинска техника“ на Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика (НПГПТО) „М. В. Ломоносов“ в София, които проведоха лятната си производствена практика. Подробности за впечатленията на учениците и техните ръководители Инженер.bg научи от екипа на Фесто Производство.

 • Теленор стртира стажантската си програма Hub by Telenor

  16.08.2021 г. Теленор стртира стажантската си програма Hub by Telenor

  Тази есен Теленор стартира едногодишната си стажантската си програма Hub by Telenor, съобщиха от телекомуникационната компания. Десетима младежи ще получат възможнжст да работят в ключови за Теленор бизнес направления – търговия, маркетинг, финанси, и технологии. Стажантската програма е насочена към амбициозни студенти с интереси в областта на маркетинга, търговията, финансите или технологиите, които са в последната си година на обучение или са току-що завършили млади специалисти, биха искали да приложат академичните си знания на практика.