Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Фесто Производство с инициативи в подкрепа на образованието

  05.06.2020 г. Фесто Производство с инициативи в подкрепа на образованието

  Две свои инициативи в подкрепа на образованието анонсира Фесто Производство в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, информираха за Борса.bg от дружеството. Фесто Производство организира дарителска акция в подкрепа на Центъра за личностно развитие и Основно училище „Стою Шишков“ в гр. Смолян, предоставяйки компютърна техника за целите на двете институции. Компанията успешно финализира и своя първи проект за дуално обучение, който стартира през 2015 г. и се реализира в партньорство сПрофесионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров” – София.

 • Ще се проведе конкурс за наградата на „Проф. Хр. Баларев”

  04.06.2020 г. Ще се проведе конкурс за наградата на „Проф. Хр. Баларев”

  За трета поредна година Съюзът на химиците в България (СХБ) организира ежегоден национален конкурс за наградата „Проф. Хр. Баларев” за 2020 г.: „Изявен млад учен в областта на неорганичната химия”, научи Борса.bg от Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) – София. Наградата ще бъде връчена на млад български учен за постижения в областта на неорганичната химия и на неорганичните материали, разработени изцяло или в по-голямата си част в България през последните три календарни години. Наградата е индивидуална – почетна грамота от СХБ и парична сума от 800 лв.

 • Предстоят онлайн защити за част от студентите в ТУ-Варна

  03.06.2020 г. Предстоят онлайн защити за част от студентите в ТУ-Варна

  Учебната година в Технически университет – Варна (ТУ-Варна) ще приключи дистанционно и електронно за всички студенти, с изключение на специалностите по регулираните професии, научи Борса.bg от учебното заведение. Летният семестър в ТУ-Варна ще бъде удължен само с една седмица, а редовната лятната изпитна сесия ще приключи на 20 юни. Допълнителното време е необходимо, за да бъдат приключени всички учебни процедури, които изискват текуща оценка или „Зачита се". Всички студенти от 4 курс на ОКС „бакалавър" от всички нерегулирани специалности ще се дипломират с разработване на дипломна работа, а защитата ще се провежда онлайн чрез видеоконферентна връзка.

 • Включете се в Студентски конкурс „BIM проект“ 2020

  02.06.2020 г. Включете се в Студентски конкурс „BIM проект“ 2020

  GRAPHISOFT организира Международен студентски конкурс „BIM проект“ 2020 за мотивирани студенти по Архитектура, научи Борса.bg от ЕЙДИДИ, която предлага лиценз и поддръжка на архитектурния софтуер ARCHICAD. Участниците в конкурса ще се състезават с проекти, които са техни курсови или дипломни работи, реализирани с локалната или интернационалната версия на ARCHICAD 23. Студентите ще се състезават в три категории: „Еднофамилни къщи“, „Жилищна сграда (блок)“ и „Обществена сграда“. Ще бъдат отличени трима победители в конкурса и още една награда – за Twinmotion визуализация.

 • ОПТИКС предлага стаж в областта на машиностроенето

  01.06.2020 г. ОПТИКС предлага стаж в областта на машиностроенето

  Искате да натрупате практически познания в области като машиностроене, мехатроника, електроника и автоматизация? Да се развивате в динамична производствена среда? Сега ОПТИКС Ви дава този шанс! Компанията предлага летен стаж за мотивирани студенти, научи Борса.bg. ОПТИКС проектира, конструира, произвежда и реализира на пазара собствена гама термовизионни и нощни изделия, дневни мерници и интегрирани системи за стратегическо наблюдение и охрана. Компанията предлага летен стаж за студенти, обучаващи се по специалности в областта на машиностроенето и уредостроенето. Стажът е платен и може да се проведе от юли до септември.

 • ВУТП се включи в зелена инициатива

  29.05.2020 г. ВУТП се включи в зелена инициатива

  Студентските съвети на Висше училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и на Университета по национално и световно стопанство (УНСС) се включиха в обща еко инициатива и засадиха над 50 дръвчета, научи Борса.bg от ВУТП. Студентите са облагородили зелените площи около и пред блокове на общежитията, във вътрешните дворове на двете висши училища и пред поделение „Студентски столове и общежития“. Инициативата е част от кампания на Гората.бг, която дарява безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида на университети, училища, детски градини, църкви, болници, домове и др.

 • Актавис стартира Стажантска програма 2020

  28.05.2020 г. Актавис стартира Стажантска програма 2020

  Актавис, компания на Тева, стартира своята традиционна Стажантска програма, научи Борса.bg от компанията. Вече 14 години програмата дава възможност на амбициозни студенти да надградят академичните си познания с практически умения и да стартират своята кариера. Ежегодната стажантска програма е платена и се провежда в заводите на компанията, намиращи се в градовете Дупница и Троян. Продължителността на стажа е между 2 и 6 месеца, в периода юни – ноември. Компанията предлага обучение и придобиване на реален опит в различни направления на фармацевтичния бизнес.

 • Включете се в Академия за иновации 2020

  27.05.2020 г. Включете се в Академия за иновации 2020

  До края на месец май продължава регистрацията за участие в академията за стартиращи иновативни проекти на студенти „Български иновационен хакатон“, научи Борса.bg от организаторите. Състезанието се организира за седма година от агенцията за иновации Иновейшън стартър в партньорство с водещи университети от страната. То ще се проведе онлайн от 5 до 6 юни в рамките на 24 часа. Отборите, участващи в състезанието, ще имат възможността да разработват и прототипират идеи за подобряване на средата в България, нови бизнес модели и устойчиви иновации. Проектите ще бъдат оценявани от жури, включващо инвеститори, преподаватели, технологични експерти и иноватори.

 • ПГСА „Кольо Фичето" с нова специалност „Графичен дизайн“

  26.05.2020 г. ПГСА „Кольо Фичето" с нова специалност „Графичен дизайн“

  Професионална гимназия по строителство и архитектура (ПГСА) „Кольо Фичето", намираща се в гр. Ямбол, открива нова модерна специалност „Графичен дизайн“ за прием 2020-2021 година, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Специалността съчетава новите технологии и класическите изкуства за максимално усвояване на художествените средства и постигането на уникален графичен продукт. Младежите, които ще се обучават в новата специалност, ще се учат да създават цялостно оформление на печатни, електронни и други продукти, съчетавайки форми, цвят, шрифт и принципи на композиция, за постигането на определено визуално въздействие на потребителите на продукта.

 • ПТГ „Мария Кюри“ в Перник отбеляза 50-тата си годишнина

  21.05.2020 г. ПТГ „Мария Кюри“ в Перник отбеляза 50-тата си годишнина

  Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ в гр. Перник отбеляза своя 50 годишен юбилей, научи Борса.bg от учебното заведение. ТПГ „Мария Кюри“ е основана през 1970 г., първоначално като Техникум по металургия, а през 1994 г. прераства в Техникум по металургия и химични технологии. В наши дни учебното заведение гордо носи името на известната химичка и физичка, два пъти лауреат на Нобелова награда, Мария Кюри. От 1970 година до днес през класните стаи на гимназията са преминали стотици ученици, реализирали се като лаборанти, технолози, експерти и контролни органи по технология, оборудване и крайни продукти. Всички те са оставили частица от сърцето си в училището.