Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Вижте какво сподели ректорът на ХТМУ в интервю за Инженер.bg

  28.05.2021 г. Вижте какво сподели ректорът на ХТМУ в интервю за Инженер.bg

  Нови специалности, разработени спрямо съвременните изисквания на бизнеса, активно партньорство, споделяне на ресурси и интердисциплинарни програми с други университети – това са ключовите амбициозни проекти за Химикотехнологичния и металургичен университет. Любопитни подробности за тях сподели пред екипа на Инженер.bg ректорът на учебното заведение – проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова. С интерес научихме за вдъхновението, което тя черпи от работата си със студентите, както и за технологиите, които според проф. Желязкова ще намерят място в дигиталната образователна среда на бъдещето.

 • ТУ – Варна и Тракия глас България с планове за сътрудничество

  28.05.2021 г. ТУ – Варна и Тракия глас България с планове за сътрудничество

  На 13 май т.г. доц. д-р инж. Таня Аврамова – в.и.д. ръководител катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“ към Технически университет – Варна и ръководителят на „Докторантски център“ към университета – доц. д-р инж. Петър Георгиев, посетиха завода на Тракия глас България в гр. Търговище. Там те се срещнаха с директора на предприятието – г-н Зеки Будак, техническия директор – Бехчет Хюсеин и директора на Дирекция „Човешки ресурси“ – г-жа Шенай Мехмедова.

 • Хюндай Хеви Индъстрис представи стажантската си програма

  27.05.2021 г. Хюндай Хеви Индъстрис представи стажантската си програма

  Тази година Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България си поставя амбициозната цел да надгради своята програма и ще предложи на студентите обучения, участие в доброволчески инициативи, състезания, любопитни иновативни проекти с добавена стойност за компанията и др. Младежите ще могат да почерпят опит от доказани тесни специалисти в бранша и ще работят под ръководството на ментор. Предвидени са също така месечно възнаграждение и социални придобивки.

 • „За жените в науката“ търси най-талантливите дами учени

  27.05.2021 г. „За жените в науката“ търси най-талантливите дами учени

  Научният конкурс на L'Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ е уникална, пионерска програма за промотиране на жените в науката, които чрез работата си допринасят за преодоляване на предизвикателствата на утрешния ден, научи Борса.bg от организторите. Конкурсът се провежда за единадесета поредна година, а организаторите отново търсят най-талантливите дами, учещи и работещи в сферата на природните науки. За стипендиантската програма за 2021 год. могат да кандидатстват млади жени учени от цяла България.

 • Вижте интервюто ни с ректора на ВСУ „Любен Каравелов“

  26.05.2021 г. Вижте интервюто ни с ректора на ВСУ „Любен Каравелов“

  Днешният ни гост е доц. д-р инж. Анита Хандрулева – ректор на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Пред Инженер.bg тя разказа за призванието на академичната професия, както и за съвместната си работа със своите колеги и възпитаници. Какви са плановете за модернизация на ръководеното от нея учебно заведение, какво според нея е бъдещето на дигиталното образование и до каква степен импонира то на начина на живот на младите хора, вижте в разговора ни с доц. д-р инж. Хандрулева.

 • Дънди Прешъс Металс България приема студенти за летен стаж

  26.05.2021 г. Дънди Прешъс Металс България приема студенти за летен стаж

  Двете дружества на Дънди Прешъс Металс в Челопеч и Крумовград за поредна година ще проведат двумесечна лятна стажантска програма за студенти. Компанията дава възможност на амбициозните младежи да се запознаят отблизо с една от най-иновативните минни компании, да получат подкрепа за старта на тяхната кариера, както и да придобият ценни знания в избраната от тях професия. Участие могат да вземат студенти, завършили втори или трети курс на обучение в съответната специалност.

 • Вижте специалното интервю на ректора на МГУ по повод 24 май

  25.05.2021 г. Вижте специалното интервю на ректора на МГУ по повод 24 май

  С неподправен ентусиазъм продължаваме похода си из света на техническия академичен свят у нас заедно с ректора на Минно-геоложки университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“ – проф. д-р инж. Ивайло Копрев. За читателите на Инженер.bg той сподели вижданията си за бъдещето на дигитализацията в образованието и разказа за успешните практики на МГУ. С какво свързва 24 май и откъде черпи вдъхновение за своето академично развитие? Отговори на тези и други въпроси ще научите от разговора ни с проф. д-р инж. Копрев.

 • Ректорът на ТУ – Габрово взе участие в рубриката ни за 24 май

  25.05.2021 г. Ректорът на ТУ – Габрово взе участие в рубриката ни за 24 май

  Истинска чест за нас е да посрещнем като гост в специалната ни празнична рубрика, посветена на ректорите на висшите технически учебни заведения у нас – проф. д-р инж. Илия Железаров от Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово), който сподели с нас за своите студентски години, както и за вдъхновението от съвместната си дейност със своите по-млади колеги. Повече за многобройните проекти на ТУ – Габрово с бизнеса и международни академични институции, възможно ли е дистанционното техническо обучение и още интригуващи акценти, вижте в следващите редове...

 • НКИЗ и ЛТУ подписаха меморандум за сътрудничество

  25.05.2021 г. НКИЗ и ЛТУ подписаха меморандум за сътрудничество

  Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) д-р Антоанета Барес и ректорът на Лесотехническия университет (ЛТУ) в София проф. Иван Илиев подписаха меморандум за сътрудничество. Ректорът на висшето учебно заведение прие предложението на г-жа Барес студенти от ЛТУ да направят проект за озеленяване пред административната сграда на НКИЗ в Икономическа зона София-Божурище. Изпълнителният директор Антоанета Барес обяви, че според нея този меморандум ще е едно добро начало за сътрудничеството.

 • Ректорът на ЕПУ бе специален гост в рубриката ни по повод 24 май

  21.05.2021 г. Ректорът на ЕПУ бе специален гост в рубриката ни по повод 24 май

  С проф. д-р Марин Маринов поговорихме за предстоящия 24 май и върнахме лентата на времето към личните му студентски години. Отправихме поглед и към бъдещето, за да разберем за интригуващите обучителни програми, които най-младият технически университет у нас подготвя за българските и чуждестранните си възпитаници. Вижте още какво сподели проф. д-р Маринов за процеса на дигитализация на образованието и ролята на новите технологии в него.