Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ-София стана на 75 години

  06.11.2020 г. ТУ-София стана на 75 години

  На 24-ти октомври 2020 г. Техническият университет – София (ТУ-София) отпразнува своята 75 годишнина, информираха за Борса.bg от учебното заведение. На същата дата през 1945 г. създаденото още през 1942 г. Висше техническо училище със закон става Държавна политехника с две факултета. „През всичките тези 75 години Техническият университет се е развивал, разраствал, модернизирал, за да можем днес с гордост да заявим, че той е най-голямото висше техническо училище в България.“, тържествено заявиха от учебното заведение.

 • ТУ-Габрово си партнира с Община Козлодуй

  05.11.2020 г. ТУ-Габрово си партнира с Община Козлодуй

  В края на октомври т. г. проф. Железаров и проф. Александров от Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) са провели работна среща с ръководството на Община Козлодуй, на която са обсъдени нови форми на сътрудничество между двете институции, научи Борса.bg от учебното заведение. По време на срещата проф. Железаров и проф. Александров са представили възможностите за обучение в ТУ-Габрово и са отправили конкретни предложения за сътрудничество между двете институции. На срещата са разгледани и възможностите за стартиране на обучение по специалността „Индустриален мениджмънт”.

 • Предстои Младежка научна конференция „МИТ-2020“

  04.11.2020 г. Предстои Младежка научна конференция „МИТ-2020“

  На 5 и 6 ноември 2020 г. онлайн ще се проведе Младежка научна конференция „Машини, иновации, технологии“ (МНК „МИТ-2020“), която се организира от Машиностроителен факултет при Техническия университет – София (ТУ-София), Фондация „ЕВРИКА“, Федерация на научно-техническите съюзи (ФНТС) и Български съюз на стандартизаторите (БСС), информираха за Борса.bg от ТУ-София. Събитието ще се проведе онлайн чрез MS Teams, а приетите доклади ще бъдат публикувани в „Българско списание за инженерно проектиране", чийто издател е Машиностроителен факултет при ТУ-София.

 • ХТМУ чества Деня на металурга с научна сесия

  03.11.2020 г. ХТМУ чества Деня на металурга с научна сесия

  За да отпразнува Деня на металурга на 5 ноември, Факултет по металургия и материалознание към Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) организира VII ePoster научна сесия за студенти, докторанти и млади учени, която ще се проведе на 6 ноември, научи Борса.bg от учебното заведение. В научната сесия ще бъдат представяни резултати от научни-изследователски работи, курсови проекти, дипломни работи, проектни теми и др. В нея могат да участват студенти – бакалаври и магистри, дипломанти, докторанти и преподаватели от ХТМУ и други научни и образователни организации.

 • ЧОУ „Томас Едисън“ участва в Robotics Strategy Forum 2020

  02.11.2020 г. ЧОУ „Томас Едисън“ участва в Robotics Strategy Forum 2020

  В края на октомври Частно основно училище (ЧОУ) „Томас Едисън“ взе участие във второто издание на Robotics Strategy Forum, който се организира от Асоциация по роботика и автоматизация (Para), научи Борса.bg от учебното заведение. Събитието се проведе в сграда „Инкубатор“ на София Тех Парк, а училището демонстрира експозицията му с роботи за образователни цели и учебните му практики. ЧОУ „Томас Едисън“ е създадено през 2016 г. с мисията да развива не само само академични знания, но и личностното развитие на децата.

 • Включете се в стажантската програма на Вистеон Електроникс

  30.10.2020 г. Включете се в стажантската програма на Вистеон Електроникс

  Мечтаете да работите по реални проекти за автомобилната индустрия? Да получавате знания от опитен инженерен екип? Да учите, да се развивате и израствате в глобална среда? Страхотно! Защото Вистеон Електроникс България стартира своята стажантска програма, научи Борса.bg от компанията по време на изложението за работодатели „Дни на кариерата“, което се проведе през октомври в Технически университет – София. Вистеон Електроникс България е глобален доставчик за автомобилната индустрия, който създава, проектира и произвежда високотехнологични продукти за автомобили.

 • Инж. Георги Грозданов от Фесто Производство с лекция в ТУ-София

  29.10.2020 г. Инж. Георги Грозданов от Фесто Производство с лекция в ТУ-София

  Лекция на тема „Бъдещето на автоматизацията и Индустрия 4.0“ изнесе ръководителят на Техническия инженерен център към Фесто Производство – инж. Георги Грозданов, пред първокурсниците от специалностите „Електроника“ и „Автомобилна електроника“ на Технически университет – София. „Радостни сме от факта, че голяма част от студентите вече познават Фесто Производство благодарение на някои от образователните проекти на дружеството като Лятната академия и ученическите практики и очакват с нетърпение да обявим дългосрочните стажантски програми, в които ще имат възможност да се включат“, допълниха от Фесто Производство.

 • ПГЕБ ,,Проф. д-р Асен Златаров с участие в нов проект

  29.10.2020 г. ПГЕБ ,,Проф. д-р Асен Златаров с участие в нов проект

  През учебната 2020-2021 година Професионална гимназия по екология и биотехнологии (ПГЕБ) „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в проект „Образование за утрешния ден”, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проект „Образование за утрешния ден” цели да подобри достъпа до образование, в т.ч. чрез използване на леснодостъпни платформи и мобилни приложения, както и да помогне на учениците да усвоят знания и умения за работа в дигиталното общество.

 • Още две гимназии станаха партньори на ЧЕЗ по програма ДОМИНО

  28.10.2020 г. Още две гимназии станаха партньори на ЧЕЗ по програма ДОМИНО

  Шестима ученици от 11-ти клас на Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ и двама единадесетокласници от Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ ще имат възможността едновременно да учат и да работят в ЧЕЗ Разпределение България през тази година. Своето обучение по програмата продължават и деветима ученици от 12-ти клас на Професионална гимназия по механо-електротехника – Плевен, както и шестима ученици от 11-ти клас на Професионална гимназия по механоелектотехника „Никола Й. Вапцаров“, гр. София.

 • Chaos Group стартира Chaos Camp 2020-2021

  27.10.2020 г. Chaos Group стартира Chaos Camp 2020-2021

  Искате да надградите знанията си в областта на математическите алгоритми? Chaos Group Ви дава този шанс! Компанията стартира Chaos Camp 2020 – 2021, научи Борса.bg. Кандидатствайте за безплатния онлайн курс от програмата до 31 октомври т. г.! Chaos Camp включва серия от безплатни обучения за млади хора, които искат да придобият знания и умения в областта на програмирането. Програмата осигурява и подготовка на кандидатите за стажантската програма на компанията през 2021 година. Първото обучение от серията ще започне на 10 ноември.