Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Състезание по киберсигурност се проведе в УНСС

  29.04.2022 г. Състезание по киберсигурност се проведе в УНСС

  В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се проведе състезание на живо за тестване и усъвършенстване на уменията по киберсигурност в онлайн платформата Hack The Box, научи Борса.bg. Състезанието е част от първата в България международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите BSIDES. Университетът е съорганизатор заедно с водещи компании в областта на киберсигурността. Събития от сериите BSIDES се организират по цял свят. Те предоставят възможност за представяне на идеи и опит в подходяща среда на професионалистите и ентусиастите в киберсигурността, сред аудитория със сходни интереси.По време на откриването доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, заяви: „Горди сме, че това състезание се провежда в УНСС. Надявам се, че и в бъдеще ще разширяваме познанията на младите хора по тази материя“. „Идеята на състезанието от типа „Capture the flag“ е участниците да покажат познания в областта на различни видове хакове и да компрометират предварително създадени системи от платформата, която организира състезанието“, разясни Спас Иванов, управител на АйТи Бейслайн.

 • Първото иновативно начално училище в България ще отвори врати

  29.04.2022 г. Първото иновативно начално училище в България ще отвори врати

  Меморандум за сътрудничество за създаване на първото в България иновативно начално училище от ново поколение бе подписан от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, президента на Фондация „Америка за България“ г-жа Нанси Шилър и ректора на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ) проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова. На подписването присъстваха и: министърът на образованието проф. Денков, г-жа Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, директорът на „Музейко“ г-жа Бистра Кирова, заместник-кметът на София по финанси и здравеопазване г-н Дончо Барбалов и началникът на Регионалния инспекторат по образование г-жа Ваня Кастрева. Споразумението бе подписано след решение на Столичен общински съвет. Сградата на „Музейко“ ще продължи да функционира като Интерактивен детски научен център, но след приключване на учебните часове и през почивни дни.
  „Практиката на Фондация „Америка за България“ е да подкрепя проекти, които след това се развиват и превръщат в положителни примери за българското общество и местната общност“, подчерта г-жа Тальокова.

 • Ученици от ПДТГ – Свищов отбелязаха световния ден на книгата

  28.04.2022 г. Ученици от ПДТГ – Свищов отбелязаха световния ден на книгата

  На 26 април 2022 г. учениците от 8 „б“ клас на Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ посетиха библиотеката при Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, гр. Свищов, по повод Световния ден на книгата и авторското право, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Отбелязването на този празник е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. Неговата цел е да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е отбелязан за първи път през 1995 г. Гимназистите с удоволствие разгледаха стари издания и прочетоха на глас откъси от трагедиите на националния поет на Англия – Уилям Шекспир, както и от романите на известни автори като Джейн Остин, Чарлс Дикенс, Агата Кристи, Джонатан Суифт, Джордж Оруел и др. „Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора“, коментираха от гимназията

 • Стико БГ проведе обучение пред третокурсници от МГУ

  28.04.2022 г. Стико БГ проведе обучение пред третокурсници от МГУ

  На 30 март 2022 г. екипът на Стико БГ сподели своите познания и опит в областта на помпените системи пред третокурсниците от Минно-геоложки университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“ от специалност Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ, научи Борса.bg от компанията. Темата на обучението бе „Подбор и изчисление на сондажни и кладенчови помпи“ и включваше специфичните характеристики на различните видове помпи и основните им параметри, включително характеристики на центробежна помпа, специфики при избора и монтажа на сондажни и кладенчови помпи, както и автоматизация и управление на помпените станции. „Демонстрирахме изчисляване на два варианта за водоснабдяване – на двуфамилна къща и на поливна система. При първия се разигра сценарий за директно водоснабдяване от сондажната помпа, като бяха обяснени спецификите при контрола и защитата в конкретното приложение. При втория пример сондажната помпа бе изчислена при вариант на пълнене на резервоар, от който наземна помпа подава вода към къщата и поливната система. Двата варианта бяха подложени на сравнение, за да се изяснят предимствата и недостатъците на всеки един от тях“, обясниха от Стико БГ.

 • Салус България провежда Smart Home обучения

  21.04.2022 г. Салус България провежда Smart Home обучения

  Салус България стартира цикъл от обучения за системата Salus Smart Home (SSH), които ще се провеждат в залата на Салус България в гр. София до края на месец май, съобщиха за Борса.bg от фирмата. Обученията са разделени на два типа: за търговци, проектанти, специалисти, които остойностяват Smart Home системи, както и за монтажници и сервизни специалисти. Обученията, насочени към търговци, проектанти, специалисти, които остойностяват Smart Home системи, разкриват: Какво представлява SSH системата, как работи и какви възможности притежава;
  Какви са различните системи за комуникация при Smart Home системите;
  Как се изготвя оферта за минути със Salus Конфигуратор. Обученията, подходящи за монтажници и сервизни специалисти.

 • Студент на ТУ – Варна спечели национална награда

  21.04.2022 г. Студент на ТУ – Варна спечели национална награда

  Студент на ТУ – Варна бе удостоен с националната награда „Студент на годината за 2021 г.“ в категория „Технически науки“. Изявеният възпитаник на университета Ивайло Петров е в IV курс и изучава „Информационни и комуникационни технологии“. Националното представителство на студентските съвети в Република България награди студента с почетния приз на официална церемония за отличаване на най-добрите студенти в страната, която се проведе в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Успехът на Ивайло се дължи на постиженията му като реализирал се младши специалист по информационна сигурност, ръководител на IT проекти и управление на други проекти. Експертно жури определи победителите в 14-те категории „Студент на годината за 2021 г." на своето заседание, което се състоя 6 април 2022 г. Мисията на конкурса е да популяризира постиженията на българските студенти пред родната общественост, удостоявайки обучаеми от всички области на висшето образование.

 • Предстои ден на отворените врати в Либхер-Хаусгерете Марица

  21.04.2022 г. Предстои ден на отворените врати в Либхер-Хаусгерете Марица

  На 30 април 2022 г. от 10:00 ч. в Учебния център на Либхер-Хаусгерете Марица ще се проведе ден на отворените врати. Събитието ще бъде в завода на Либхер-Хаусгерете Марица в Индустриалната зона на с. Радиново. „Ще можете да разгледате производствените участъци на компанията и ще се докоснете до най-модерните технологични и технически решения. В рамките на събитието ще се запознаете с дейността на Учебния център, процедурата по кандидатстване за курса по професия „Машинен техник“, както и ще можете сами да изработите специален сувенир. А всеки, който се е отбелязал във Facebook събитието и е присъствал на място, има шанса да спечели един от 3-те уникални подаръка – една акумулаторна отвертка Makita DF001DW и два универсални инструмента“, съобщиха за читателите на Инженер.bg от Либхер-Хаусгерете Марица.

 • Ученици от ОУ „Любен Каравелов“ се запознаха със STEM професиите

  19.04.2022 г. Ученици от ОУ „Любен Каравелов“ се запознаха със STEM професиите

  В Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров", гр. Видин се състояха дни на STEM професиите, научи Борса.bg от БНР. Събитието включваше практически работилници за гостите от Основно училище (ОУ) „Любен Каравелов“, които се запознаха нагледно с учебния STEM план (наука, технологии, инженерство и математика). В професионалната гимназия около половината ученици се обучават в STEM специалности. Инициативата за запознаване със STEM професии „Да творим в екип“ се дължи на Регионално управление на образованието гр. Видин. Целта на STEM обучението е да даде знания и умения на учениците, които след това да приложат в реалния живот. „Тоест всичко това, което им е ужасно скучно по математика, техника и технологии, да го разберат по един много по-лесен и достъпен за тях начин, като виждат какво приложение ще намерят тези знания в реалния живот", сподели г-жа Анета Кирилова, старши експерт в институцията, цитирана от Радио Видин.

 • АББ помага на бъдещи инженери съвместно с Фондация Юрген Дорман

  19.04.2022 г. АББ помага на бъдещи инженери съвместно с Фондация Юрген Дорман

  През април т.г. АББ България официално обяви, че стартира отново своята стипендиантска програма на Фондация „Юрген Дорман“. И през 2022 г. програмата ще подкрепи студенти в инженерни направления, които имат нужда от финансови средства, за да продължат образованието си. АББ България е високотехнологична компания, която извайва облика на бъдещето в инженерния бранш. Тя предлага иновативни и надеждни решения за електроснабдяване, електрообзавеждане, роботика, автоматизация на производствените процеси и не спира да надскача своите технологични постижения. Паралелно с достигането на нови върхове в своята дейност, АББ България помага на младите специалисти да изградят своята мечтана кариера.
  Фондацията на ABB „Юрген Дорман“ предлага възможности за образователното развитие на студенти в инженерни специалности по целия свят. Тя е кръстена на главния изпълнителен директор на компанията в периода 2002 г. – 2004 г. в чест на приноса му към ABB.

 • Предстои конференцията „Компютърни науки ‘2022” в ТУ – София

  15.04.2022 г. Предстои конференцията „Компютърни науки ‘2022” в ТУ – София

  От 30 май до 2 юни 2022 г. в Технически университет (ТУ) – София ще проведе хибридно (присъствено и онлайн) десетата международна научна конференция „Компютърни науки ‘2022”, организирана от Факултет „Компютърни системи и технологии" и със съорганизатор IEEE, индексирана в Scopus. Събитието ще се състои в рамките на инициативата „Дни на науката“, която продължава традицията на серията от конференции, състояли се в периода 2004 – 2020 г. Конференцията се провежда под егидата на Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) и публикациите ще бъдат реферирани в световноизвестни бази данни. „Компютърни науки ‘2022“ е научен форум, на който се представят и обсъждат иновативни идеи, концепции и технологии в областта на компютърните науки, информационните технологии, компютърното и софтуерното инженерство. Участието в конференцията на учени от различни държави подпомага изграждането на научната общност и насърчава взаимодействието и международното сътрудничество.