Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Фондация „ЕВРИКА“ раздава именни стипендии за студенти

  08.09.2021 г. Фондация „ЕВРИКА“ раздава именни стипендии за студенти

  За 19-а поредна година фондация „ЕВРИКА“ раздава годишни именни стипендии в размер на 2 300 лв., научи Борса.bg от фондацията. Студентите трябва да са завършили най-малко втори курс, с успех от учебни години, не по-малък от мн. добър (5.00), както и да бъдат записани за редовно обучение в университетите по предвидения ред за учебната 2021/2022 година. Най-добрите кандидати по документи ще бъдат поканени на среща-разговор със специализирано жури, което окончателно ще се произнесе за съответните носители на единадесетте именни стипендии.

 • България с осем медала на Балканската олимпиада по информатика

  08.09.2021 г. България с осем медала на Балканската олимпиада по информатика

  Общо осем медала, два от които златни, завоюваха двата български отбора на тазгодишното издание на Младежката Балканска олимпиада по информатика (JBOI), научи Борса.bg от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. Най-добре се представиха отборите на България и Румъния, официални отбори (отбор 1) завоюваха равен брой медали – по 2 златни и 2 сребърни.

 • ВСУ развива активна кандидатстудентска кампания

  03.09.2021 г. ВСУ развива активна кандидатстудентска кампания

  Висшето строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ) задълбочава успешно сътрудничеството си със строителния бизнес, научи Борса.bg от декана на Строителния факултет на университета – доц. д-р инж. Христина Заякова от интервюто, което тя даде пред вестник Строител. В тазгодишната кандидатстудентска кампания ВСУ прилага нов метод за популяризиране на специалностите си, а именно, посредством инструментите на социалните мрежи.

 • ВТУ проведе среща с Airport Consulting Partners

  02.09.2021 г. ВТУ проведе среща с Airport Consulting Partners

  На 19 август т.г. ректорът на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ (ВТУ) проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова проведе среща с представители на немската компания Airport Consulting Partners, научи Борса.bg от учебното заведение. По време на срещата представителите на ВТУ – проф. Чавдар Колев, зам.-ректорът по научноизследователската дейност проф. Красимир Кръстанов и проф. Тодор Размов, запознаха гостите с възможностите за изготвяне на експертни оценки и предоставянето на консултантски услуги в специфични сфери на инженерната наука.

 • Автомагистрали – Черно море предоставя сигурно кариерно развитие

  01.09.2021 г. Автомагистрали – Черно море предоставя сигурно кариерно развитие

  Автомагистрали – Черно море, гр. Шумен, предлага платен стаж и възможност за професионална реализация на студентите от специалностите „Подемно-транспортни, пътни и строителни машини“ и „Транспортно строителство“ на Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“, научи Борса.bg от учебното заведение. Компанията позволява на обучаващите се във ВТУ да се възползват от новата Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодателя.

 • НКИЗ и ПГТЕ „Хенри Форд“ подписаха меморандум за сътрудничество

  01.09.2021 г. НКИЗ и ПГТЕ „Хенри Форд“ подписаха меморандум за сътрудничество

  Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) д-р Антоанета Барес и директорът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика (ПГТЕ) „Хенри Форд“ инж. Таньо Стойчев подписаха меморандум за сътрудничество, научи Борса.bg от НКИЗ. Основната цел на съвместната им работа е преодоляване на едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, които се реализират в България – недостигът на качествени специалисти.

 • ТУ – Варна и ИТ бизнеса с програма за развитие на специалистите

  31.08.2021 г. ТУ – Варна и ИТ бизнеса с програма за развитие на специалистите

  Технически университет – Варна (ТУ – Варна) и ИТ бизнеса в региона обединиха сили за реализиране на съвместна дългосрочна програма за изграждане на качествени и конкурентоспособни ИТ специалисти с динамичен компетентностен профил, научи Борса.bg от учебното заведение. По този повод се проведе среща, в която взеха участие ректорът на ТУ – Варна проф. Венцислав Вълчев, инж. Емил Цанков – председател на Управителния съвет на ИКТ Клъстер – Варна, инж. Димитър Димитров – собственик и управител на фирма АРДЕС Информационни Технологии (Ardes.bg), както и други представители на университета.

 • ПГХТТ – Пловдив оборудва новия си STEM център

  27.08.2021 г. ПГХТТ – Пловдив оборудва новия си STEM център

  Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в гр. Пловдив започна оборудването на новия си STEM център „Лемниската“, съобщи Plovdiv-press.bg. В рамките на STEM центъра ще бъде обособено учебно пространство със седем стаи, фоайе и коридори. Новите кабинети по различните дисциплини ще носят имената „Интранет“, „Аурора“, „Питагор“, „Криптон“, „Вектор“, „Еволюция“ и „И-бизнес“.

 • Кандидатствайте за шестия сезон на Академия Лидерите

  26.08.2021 г. Кандидатствайте за шестия сезон на Академия Лидерите

  На 18 октомври т.г. стартира шестият сезон на Академия Лидерите, научи Борса.bg от организаторите. Двумесечната Академия е ускорена програма за практическо обучение в сферата на строителството на студенти в трети, четвърти и пети курс и млади специалисти до 30-годишна възраст. Програмата включва 12 актуални теми от реалната работна среда, необходими за успешната кариера в строителния сектор. Заниманията ще се провеждат всеки понеделник и сряда от 18:00 до 21:00 ч.

 • УНСС ще си сътрудничи с „Тракия икономическа зона“

  26.08.2021 г. УНСС ще си сътрудничи с „Тракия икономическа зона“

  Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров подписа рамков договор за сътрудничество с председателя на сдружение Клъстер „Тракия икономическа зона" (КТИЗ) инж. Пламен Панчев, научи Борса.bg от университета. Направленията, в които учебното заведение може да си сътрудничи с ТИЗ, са свързани със стажантски позиции за студенти, участие в проекти, съвместни събития и открити лекции, коментира проф. Димитър Димитров.