Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Седмият модул на ЧЕЗ Академия представи дейността на ЧЕЗ ЕСКО

  16.06.2020 г. Седмият модул на ЧЕЗ Академия представи дейността на ЧЕЗ ЕСКО

  На 29 май 2020 г. се състояседмата онлайн среща на петото издание на ЧЕЗ Академия, научи Борса.bg от енергийната компания. Водещ на виртуалното събитие бе г-н Ростислав Йорданов, мениджър „Инвестиционни проекти“ в ЧЕЗ ЕСКО. Участниците в модула имаха възможност да научат повече за „зеленото“ дружество на ЧЕЗ България. Г-н Йоданов представи планове и целите на ЧЕЗ ЕСКО, както и няколко проекта и ползите, които те носят в дългосрочен план. ЧЕЗ ЕСКО е дъщерно дружество на ЧЕЗ България, което предоставя решения за подобряване на енергийната ефективност на малки и средни предприятия, големи индустриални производители и публичния сектор.

 • Учени от ТУ-Габрово и ТУ-Келце създадоха умен пожарогасител

  16.06.2020 г. Учени от ТУ-Габрово и ТУ-Келце създадоха умен пожарогасител

  Полско-български екип от учени от Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) и Технологическия университет в полския град Келце създадоха умен пожарогасител, който разпознава огъня с изкуствен интелект и го гаси със звук, информираха за Борса.bg от ТУ-Габрово. Според SWОT анализ на Полската група за подкрепа на иновациите разработката е с висок потенциал за прилагане в различни сфери на живота. Екипът е съставен от доц. Стефан Иванов от катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ на ТУ-Габрово и неговият докторант инж. Станко Станков, както и д-р Яцек Вилк-Якубовски и Павел Ставчик от Полша.

 • Стартира лятната стажантска програма на Немечек Бългaрия

  15.06.2020 г. Стартира лятната стажантска програма на Немечек Бългaрия

  Утвърдената софтуерна компания Немечек Бългaрия е готова да приеме нови таланти, които да се обучат и въведат в реална работна обстановка, научи Борса.bg от компанията. Фирмата приветства както ИТ инженери и програмисти, така и специалисти от други сфери, но най-вече любопитни и мотивирани хора, готови да работят редом с екипа за по-иновативна, по-креативна и по-успешна компания. В момента Немечек има шест отворени стажантски позиции – за Бизнес анализатор, QA, C# Developer, C++ Developer, Web Developer и Технически консултант.

 • Трима студенти от ТУ-София получиха стипендии от ЧЕЗ България

  12.06.2020 г. Трима студенти от ТУ-София получиха стипендии от ЧЕЗ България

  В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, ЧЕЗ България връчи стипендии на трима студенти в рамките на третото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, научи Борса.bg от енергийното дружество. Състезанието бе организирано в два етапа – кандидатстване по документи и събеседване с финалистите, което се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в страната. Стипендиантите са възпитаници на Технически университет – София и са участници в „ЧЕЗ Академия“.

 • ПУ в Смолян с нова специалност „Автомобилни електронни системи"

  11.06.2020 г. ПУ в Смолян с нова специалност „Автомобилни електронни системи"

  Първата за страната бакалавърска програма „Автомобилни електронни системи" ще бъде открита от учебната 2020-2021 година в базата на Физико-технологичния факултет на Пловдивски университет (ПУ) „Паисий Хилендарски“ в гр. Смолян, научи Борса.bg от учебното заведение. Планира се и откриването на още една нова специалност – „Електроснабдяване и електрообзавеждане". Специалността „Автомобилни електронни системи" е съобразена с динамично развиващия се пазар в тази сфера и необходимостта от специалисти в областта на електрониката и на автомобилните системи. Висококвалифицирани кадри с подобна специалност са необходими на промишлените предприятия в Смолян.

 • ПГ по компютърно моделиране и системи ще отвори врати тази есен

  10.06.2020 г. ПГ по компютърно моделиране и системи ще отвори врати тази есен

  В началото на новата учебна година в гр. Варна ще бъде откритa Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, научи Борса.bg от учебното заведение. Новото държавно училище е създадено по инициатива на министъра на образованието и науката и се реализира в резултат на успешно сътрудничество между Технически университет – Варна (ТУ-Варна) и Икономически университет – Варна. Учебните предмети от специфичната професионална подготовка ще се водят от преподаватели от двата университета. Държавен план-прием за учебната 2020/2021 година ще има в четири специалности от професии.

 • Заводът на Сименс Енерджи търси стажанти в отдел „Качество“

  09.06.2020 г. Заводът на Сименс Енерджи търси стажанти в отдел „Качество“

  Заводът на Сименс Енерджи, който се намира в гр. Правец, дава възможност на мотивирани студенти с желание за развитие в сферата на качеството да приемат предизвикателството да станат част от екипа на един от най-големите световни индустриални гиганти – Сименс, научи Борса.bg. Компанията предлага платен летен стаж в отдел „Качество“. Стажът е с продължителност между три и шест месеца. В рамките на програмата студентите ще имат възможността да решават проблеми, свързани с качеството, да анализират причините за възникване на дефекти, да въвеждат коригиращи мерки и оценка на ефикасността им и да изготвят документи, свързани с дейността по качество.

 • Шнайдер Електрик България с отворени позиции за стаж

  08.06.2020 г. Шнайдер Електрик България с отворени позиции за стаж

  Шнайдер Електрик България предлага стаж за позициите Medthos Engineer и Automation Engineer в предприятието си в гр. Пловдив, научи Борса.bg от българското дружество. Кандидатите трябва да бъдат минимум трети курс бакалавърска степен по специалностите Машиностроене, Автоматика и Индустриално инженерство. Стажът дава възможност на студентите да добият практически опит и да развият ключови личностни компетенции. Стажът в завода на Шнайдер Електрик България е с продължителност от 6 месеца и включва месечно възнаграждение от 850 лв. Крайният срок за кандидатстване е 10 юни 2020 г.

 • Проведе се първото онлайн издание на ТУЕС Фест

  08.06.2020 г. Проведе се първото онлайн издание на ТУЕС Фест

  На 06.06.2020 г. от 10:00 до 17:00 часа Технологично училище „Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет – София (ТУ-София) отвори виртуално вратите си за първото онлайн издание на изложението на ученически проекти ТУЕС Фест, информираха за Борса.bg от ТУ-София. В рамките на събитието 100 ученици от 8-ми до 12-ти клас представиха над 60 технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Посетителите на онлайн събитието имаха възможността да влязат във виртуалните стаи на всеки проект и да се свържат чрез видео връзка и онлайн чат с техните създатели.

 • АЕЦ Козлодуй стартира лятната си стажантска програма

  08.06.2020 г. АЕЦ Козлодуй стартира лятната си стажантска програма

  За поредна година най-големият производител на електроенергия в България, АЕЦ Козлодуй, ще проведе своята лятна стажантска програма, научи Борса.bg от компанията. Стажът ще стартира на 13 юли и ще бъде с продължителност четири или осем седмици, според желанието на студентите. Стажантската програма е предназначена за студенти от специалностите: „Ядрена енергетика“; „Топло и ядрена енергетика“; „Промишлена топлоенергетика“; „Електроенергетика и електрообзавеждане“; „Топлотехника“; „Хладилна и климатична техника“; „Електроснабдяване и електрообзавеждане“; „Електроника“; „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и др.