Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Стартира лятна стажантската програма на ОПТИКС

  08.06.2021 г. Стартира лятна стажантската програма на ОПТИКС

  Лидерът в областта на високотехнологичното оптично производство ОПТИКС, предлага стаж на студенти, които имат желание да развиват своите знания и практически опит в динамичната и иновативна производствена среда на компанията, научи Борса.bg от дружеството. Компанията предлага летен стаж в своята база в гр. Панагюрище, където студентите могат да реализират проекти в сферата на сигурността, интегрираните системи и термовизионната техника. Стажантската програма е подходяща за студенти, обучаващи се в технически специалности.

 • Ученици изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър

  07.06.2021 г. Ученици изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър

  Учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ , гр. Суворово изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха от специално селектирани растения, научи Борса.bg от Министерството на образованието и науката (МОН). С нея те спечелиха първо място в националния конкурс „Енергетиката и ние“, организиран от Технически университет – Варна (ТУ – Варна). Интерактивното изобретение беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов.

 • Danfoss взе участие в поредицата „Стажът – стъпки към успеха“

  04.06.2021 г. Danfoss взе участие в поредицата „Стажът – стъпки към успеха“

  Фирма Danfoss взе участие в кариерната онлайн поредица на Технически университет – София – „Стажът – стъпки към успеха“. Подробности за Danfoss и възможностите за стажове в компанията представиха Пламен Цветков – управител и директор „Производство“ и Красимир Васковски – мениджър „Производство“ и ръководител на техническия отдел на Danfoss. Компанията предоставя стажове за позициите „Инспектор качество“, „Техник промишлено оборудване“ и „Инспектор на несъответсствията“. От компанията разчитат на мотивацията на студентите, на желанието им за работа и развитие и да научават нови неща. Освен това Danfoss стартира и програмата „Rising Stars“, която е насочена към завършили студенти и дава възможност за стаж и в чужбина.

 • Nemetschek организира програма „Стажът – в търсене на призвание“

  03.06.2021 г. Nemetschek организира програма „Стажът – в търсене на призвание“

  Водещата софтуерна компания за високоефективни решения и услуги в областта на разработването, продажбите и внедряването на софтуерни продукти Nemetschek Bulgaria организира своя стажантска програма под наслов „Стажът – в търсене на призвание“. Инициативата е специално насочена към млади и ентусиазирани хора, които са готови да учат и усъвършенстват своите умения в реална работна среда. Стажът е с практическа насоченост, дава ценен опит и е прекрасна основа, върху която участниците могат да растат личностно и професионално.

 • Откриха 20 лаборатории в ТУ – София, филиал Пловдив

  02.06.2021 г. Откриха 20 лаборатории в ТУ – София, филиал Пловдив

  Ректорът на Технически университет – Габрово, проф. д-р инж. Илия Железаров, официално преряза лентата на реставрираната и обновена сграда на бившия девически колеж „Свети Йосиф“, която се помещава 3-ти корпус на филиал Пловдив на Технически университет – София. Реставрираната сграда разполага с 20 научни лаборатории, оборудвани с апаратура на обща стойност 2 883 141 лева, съобщиха за Борса.bg от Технически университет – Габрово. Средствата за реставрация на сградата възлизат на 2 652 645 лева.

 • КЦМ обяви две стажантски програми за студенти

  02.06.2021 г. КЦМ обяви две стажантски програми за студенти

  Лидерът в производството на цветни и благородни метали и сплави КЦМ отваря вратите на предприятието си в Пловдив за студенти. На младите специалисти компанията предоставя възможност за участие в стажантските програма „Развитие“ и „Поддръжка“, научи Борса.bg от дружеството. Дружеството предлага на стажантите работа на дневни смени на трудов договор, месечно възнаграждение и осигурителен стаж за втора категория труд. По време на програмата на участниците ще им бъде осигурена безплатна храна и транспорт.

 • ЧЕЗ Електро проведе серия от образователни събития

  01.06.2021 г. ЧЕЗ Електро проведе серия от образователни събития

  За поредна година представители на ЧЕЗ Електро България взеха участие в инициативи, свързани с обучението на студенти и повишаването на квалификацията на мениджъри и специалисти от сферата на търговията с електроенергия. Засилен интерес сред специалисти и мениджъри предизвика лекцията „Балансиране на крайни клиенти“. Лектор на събитието бе г-н Николай Гавазки от ЧЕЗ Електро България. Лекцията бе част от обучение на тема „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия“, което се състоя като съвместна инициатива на списание „Ютилитис“ и Центъра за образователни услуги на Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 • Проведе се откриването на „Дни на науката на ТУ – София“

  01.06.2021 г. Проведе се откриването на „Дни на науката на ТУ – София“

  За петнадесета поредна година Технически университет – София (ТУ – София) организира „Дни на науката на ТУ – София“. Официалното откриване на инициативата се състоя на 27 май т.г. във филиала на ТУ – София в гр. Пловдив, заедно с откриването на десетата Международна научна конференция „Техника, технологии и системи“ – ТЕХСИС 2021. Конференцията е организирана от екипа на пловдивския филиал на ТУ – София. За участие в нея са кандидатствали над 150 учени от България и чужбина. Научният комитет е допуснал докладите на малко повече от 100 от тях.

 • Проф. Людмил Антонов е носител на голямата награда „Питагор“

  31.05.2021 г. Проф. Людмил Антонов е носител на голямата награда „Питагор“

  Проф. Людмил Антонов от Института по електроника към Българската академия на науките (БАН) получи голямата награда „Питагор“. Призът за цялостен принос в развитието на науката за 2021 г. Връчи служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на тринадесетото издание на церемонията, организирана от Министерството на образованието и науката. Людмил Антонов е професор по химия в Института по електроника към БАН и водещ изследовател по националната научна програма „Вихрен“.

 • Ректорът на ВТУ „Т. Каблешков“ с интервю за Инженер.bg

  30.05.2021 г. Ректорът на ВТУ „Т. Каблешков“ с интервю за Инженер.bg

  За читателите на Инженер.bg проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова сподели любопитни факти за активното сътрудничество на учебното заведение с чуждестранни образователни институции и с бизнеса, които със сигурност ще Ви накарат да се почувствате горди и да гледате с широко отворени очи и оптимизъм към бъдещето на техническото образование у нас. А до каква степен то може да бъде дигитализирано, коя е най-добрата награда за всеки преподавател и какви са перспективите за развитие на ВТУ, разказва проф. д-р инж.-икон. Тодорова.