Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Елпром Хеви Индъстрис ежегодно провежда стажантска програма

  23.09.2021 г. Елпром Хеви Индъстрис ежегодно провежда стажантска програма

  Освен поддържането на статут на устойчив бизнес партньор и предпочитан бранд в енергийния сектор, сред приоритетите на компанията попадат инвестициите в човешкия капитал. Нещо повече, утвърденият производител на електрически трансформатори и стъпални регулатори следва една от своите ключови мисии да открива и развива млади технически специалисти посредством своята стажантска програма. Подробности за инициативата за студенти, както и за възможностите за работа в компанията, Инженер.bg научи от екипа на Елпром Хеви Индъстрис.

 • Стомана Индъстри си партнира с ТПГ „Мария Кюри“ – Перник

  23.09.2021 г. Стомана Индъстри си партнира с ТПГ „Мария Кюри“ – Перник

  Пореден повод за гордост от партньорството бе практическото обучение на възпитаниците на професионалното училище в Стомана Индъстри през изминалата 2020/2021 учебна година. „Стомана Индъстри награди най-добре представилите се ученици в практическото обучение, което се проведе в реална работна среда. За своите постижения Емил Валериев и Мирослав Викторов от 11 „А“ клас на специалност „Електрообзавеждане на производството“, дуална система на обучение, получиха таблети“, съобщиха от ТПГ „Мария Кюри“.

 • Учители от ПГТ преминаха курс за виртуална класна стая

  21.09.2021 г. Учители от ПГТ преминаха курс за виртуална класна стая

  Лятото е време за отпуск, почивка и… квалификация на учителите. От 19 до 26 юли т.г. четирима преподаватели от Професионална гимназия по телекомуникации се обучаваха в структурен курс на тема „Виртуална класна стая“, финансиран по програма Еразъм+, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Темата на обучението е особено актуална днес, когато все по-често се налага използването на различни инструменти за осъществяване на електронно обучение (e-learning).

 • ТУ – Габрово е част от проект за модернизиране на образованието

  20.09.2021 г. ТУ – Габрово е част от проект за модернизиране на образованието

  На 14 септември 2021 г. в Аулата на Лесотехнически университет (ЛТУ) се проведе пресконференция, на която бе представен проектът „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран по Приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г., съобщиха за Борса.bg от Технически университет – Габрово. Събитието откри ректорът на ЛТУ – чл. кор. проф. дн Иван Илиев, а основните параметри, цели, дейности и очаквани резултати бяха представени от ръководителя на проекта проф. Томов.

 • СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнира с БЕХ

  17.09.2021 г. СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнира с БЕХ

  Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов подписаха рамково споразумение за сътрудничество, съобщиха от учебното заведение. Двете страни ще си партнират в направленията ядрена енергетика, техника и ядрена физика и химия, геология и проучване на природни ресурси, информационни системи и компютърни науки, софтуерно инженерство, изкуствен интелект, технологично предприемачество и иновации в информационните технологии, енергийни пазари и услуги, технологии за знания и иновации, внедряването на иновативни енергийни технологии и други.

 • ВТУ и ВВМУ стартират съвместна бакалавърска специалност

  15.09.2021 г. ВТУ и ВВМУ стартират съвместна бакалавърска специалност

  Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“ стартират съвместно обучение по специалност „Логистика“ съобщиха от ВТУ. По този повод на 8 септември т.г. бе подписано споразумение между ректорите на двете учебни заведения – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. Специалността е с 4-годишен срок на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и по нея ще се обучават бъдещите ръководни кадри в областта на логистиката.

 • В ЛТУ представят проект за образованието и природните ресурси

  13.09.2021 г. В ЛТУ представят проект за образованието и природните ресурси

  На 14 септември 2021 г. 13:00 ч. ще се проведе пресконференция по повод стартирането на проект BG05M2ОP001-2.016-0022 “Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Един от основните акценти на проекта е изграждането на устойчива връзка между висшето образование и бизнеса, която да допринесе за създаване на благоприятна среда за кариерно развитие на преподавателите и обучаемите.

 • Предстои четвъртото издание на QA Academy на МенторМейт

  12.09.2021 г. Предстои четвъртото издание на QA Academy на МенторМейт

  За четвърта поредна година една от най-големите компании за разработка на софтуер в България МенторМейт организира безплатна онлайн програма QA Academy, съобщиха от компанията. Академията е насочена към младите таланти, които искат да стартират своята кариера в сферата на софтуерното тестване. Обучението ще продължи 14 седмици и ще се води от топ експерти на МенторМейт. То ще включва лекции, задачи и практически упражнения.

 • ТУ – Габрово участва в проект за иновативно образование

  12.09.2021 г. ТУ – Габрово участва в проект за иновативно образование

  Проектът е на стойност над 4 млн. лв. и предвижда разработване и въвеждане на 6 иновативни съвместни магистърски програми, на дигитално образователно съдържание, електронни ресурси и облачни технологии в образователния процес за обучение в хуманитарни и социални науки; професионално развитие на преподавателите и подобряване на уменията им за използване на ИКТ – базирани иновационни образователни технологии; развитие на иновативния потенциал на ВТУ чрез интернационализация и участие в мрежи.

 • Бургас бе домакин на 50-ата конференция на Съюза на математиците

  10.09.2021 г. Бургас бе домакин на 50-ата конференция на Съюза на математиците

  От 1 до 5 септември т.г. в Бургас се проведе 50-ата юбилейна конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). По този повод в града пристигнаха изявени учени на Българската академия на науките, университетски преподаватели и учители по математика и информатика от цялата страна, научи Борса.bg от Община Бургас. Основен акцент в научната програма на конференцията тази година бе минисимпозиумът „Текущи достижения в моделирането на пандемията COVID-19“.