Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ПДТГ – Свищов проведе състезание в платформата Kahoot

  25.05.2022 г. ПДТГ – Свищов проведе състезание в платформата Kahoot

  На 17 май 2022 г. се състоя състезание по английски език в платформата за обучение Kahoot. Състезанието бе организирано от Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ и посветено на инициативата „Ден на професиите“, която е част от месеца на кариерното ориентиране в гимназията. Участие взеха възпитаниците от 8 „a“ и 8 „б“ клас, които се надпреварваха в два кръга – единият бе вътрешен за всеки от двата класа, а вторият – общ между излъчените победители от всеки клас. На финала се състезаваха шестима участници. Учениците от 8 „а“ клас се обучават в две специалности – „Системен програмист“ и „Електронна търговия“. Техните съперници изучават специалностите „Бизнес администрация“ и „Организация на туризма и свободното време“. Въпросите и в двата кръга на състезанието бяха свързани със специализирана по съответните професии терминология. Благодарение на това, учениците обобщиха и обогатиха своите познания в тези области.

 • Стартира Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за т.г

  20.05.2022 г. Стартира Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за т.г

  Фондът на фондовете (ФнФ) и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) стартират „Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за 2022 г.“, научи Борса.bg. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на иновациите и растежа. Основните приоритети са да се насърчи младежкото предприемачество, да се информират младите хора за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат в изготвянето на бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Участие ще вземат студенти от българските университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Във втория етап от конкурса ще се проведе еднодневно обучение на предварително селектирани 20 кандидати, а на 7 юни 2022 г. в Аулата на СУ ще е заключителната фаза. В нея ще се проведе Pitching Day, включващ презентации на финално избраните 10 участника. Финалистите ще получат възможност за развитие на своите проекти и включване в акселераторските програми на фонд мениджърите на ФнФ, както и стажове, поощрителни награди и др.

 • РУ „Ангел Кънчев“ взе трето място на олимпиада по програмиране

  18.05.2022 г. РУ „Ангел Кънчев“ взе трето място на олимпиада по програмиране

  Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ се класира на трето място на Републиканската олимпиада по програмиране в гр. Русе, научи Борса.bg от учебното заведение. Олимпиадата се проведе на 14 май 2022 г., а студентите, които се включиха, бяха Йордан Ганев (Софтуерно инженерство), Кристиян Спасов (Софтуерно инженерство) и Андрей Александров (Компютърни науки) с ръководители доц. Пламенка Христова, доц. Галина Атанасова и доц. Румен Русев. Т.г. в състезанието участваха 14 отбора от 7 български висши училища. А повече от 50 студенти от Бургас, Варна, Русе, София и Шумен разсъждаваха над възложените им задачи. Изданието на олимпиадата през 2022 г. стана възможно благодарение на академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет и председателя на Организационния комитет и ректор – акад. Христо Белоев, както и на подкрепата на Община Русе. Генералният спонсор на събитието бе VMWare, а сред останалите поддръжници се наредиха Диджитал Лайтс, Еконт, Ендава, Coherent Solutions, Онтотекст, флатексДЕГИРО, Фор Фит, КОМСОФТ, Хаос Софтуер, Ментормейт България, ММ Солушънс, Мусала Софт и Страйпс.

 • ТУ – Габрово организира редица събития по повод 24 май

  18.05.2022 г. ТУ – Габрово организира редица събития по повод 24 май

  Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово) ще отбележи 24 май с поредица от събития, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Първото от тях ще бъде на 19 май от 15.00 часа в университетската библиотека. Академично слово към студентската и научна общност ще отправи доц. д-р Ива Трифонова от Кирило-Методиевския научен център към БАН, а изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“ е предоставена от центъра специално за събитието. На мероприятието ще бъдат наградени студенти за своите постижения и отличен успех. Бившите и настоящи преподаватели и служители също ще получат признателност за дългогодишната си дейност в академичната среда. Следващото събитие ще бъде на 20 май, когато ТУ – Габрово и Студентският съвет към университета ще организират традиционния спортен празник, който ще се проведе в местността „Соколски манастир”. Спортното мероприятие има за цел да популяризира спорта, туризма, активния и здравословен начин на живот сред младите хора.

 • СУ „Любен Каравелов“ разполага с един от големите STEM центрове

  13.05.2022 г. СУ „Любен Каравелов“ разполага с един от големите STEM центрове

  Добричкото средно училище „Любен Каравелов“ притежава един от най-големите STEM центрове в страната, научи Борса.bg от Bnr.bg. Целта на този STEM център е учениците да работят с проектно базирани уроци. Той разполага със седем гнезда за работа и отдих – зала за презентации за индивидуална и групова работа, зала за роботика и др. Първият продукт на STEM центъра в добричкото училище се нарича „Умен кошер“, създаден от шестокласници и дванадесетокласници. „С очила за виртуална реалност можеш да влезеш в ролята на пчела, да разгледаш нейното ежедневие, как събира прашец, как го донася до кошера си – много интересно изживяване. Всъщност се докосваш до един свят, който не познаваш“, сподели директорът г-жа Светла Иванова.

 • ХФТ на УАСГ стартира кандидатстудентската си кампания

  13.05.2022 г. ХФТ на УАСГ стартира кандидатстудентската си кампания

  Хидротехническият факултет (ХТФ) на Университета по строителство архитектура и геодезия (УАСГ) започна кандидатстудентската си кампания за учебната 2022/2023 година с посланието „С грижа за водата“. До 6 юни всеки кандидат-студент може да подаде заявление, за да запази своето място без конкурсен изпит, научи Борса.bg от университета. От 20 юни до 01 юли 2022 г. можете да подадете документи за кандидатстване онлайн или на място в учебното заведение.

 • Проведе се конференция за дигитализацията на висшето образование

  12.05.2022 г. Проведе се конференция за дигитализацията на висшето образование

  На 14.04.22г. в университета за национално и световно стопанство (УНСС) се проведе научно-практическа конференция на тема „Дигитализация на висшето образование в България“. Събитието се организира от УНСС в партньорство с Vivacom. В рамките на форума бе дискутиран пътя, възможните проблеми и решения за дигитализацията на висшето образование, научи Борса.bg от БТА. Работата на конференцията бе организирана в три панела: „Vivacom и партньори“, „Дигитални решения във висшите училища“ и „Научна сесия“. Докладите в програмата обхващаха следните тематични направления: съвременни технологични решения за онлайн обучение на студенти; перспективи за създаване и въвеждане на дигитална студентска книжка; развитие на онлайн услугите за студенти; възможности за подобряване на университетските ИТ инфраструктури; предизвикателства пред киберсигурността във висшите училища – стандарти, нормативни изисквания и добри практики.

 • ПДТГ – Свищов получи приз за дигитално училище на България

  11.05.2022 г. ПДТГ – Свищов получи приз за дигитално училище на България

  На 15 април 2022г. Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ получи приз за Дигитално училище на България в категория „Дигитален проект“. Събитието се състоя на официална церемония в хотел „Витоша“ в гр. София. Отличието дойде след участие в конкурс, обявен от А1, провеждащ се с подкрепата на МОН. Участие в него взеха 124 проекта от 20 области на страната, научи още Борса.bg. Търговската гимназия получи плакет, грамота, таблет за управление и интерактивна дъска, която ще се използва за обучение по различни учебни предмети, като по-този начин още повече ще се разнообрази методиката на преподаване в часовете. „Щастливи сме, че работата на екипа по STEM, включващ колегите Юлия Величкова, д-р Теодора Спасова, Диана Илиева-Атанасова и Цветелин Борисов, за съчетаване на дигиталните компетенции с първите стъпки в бизнеса бе забелязана и оценена високо“, коментираха от гимназията.

 • ВУЗФ стартира магистърска програма с фокус върху дигитализацията

  09.05.2022 г. ВУЗФ стартира магистърска програма с фокус върху дигитализацията

  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стартира нова магистърска програма с фокус върху финансите на бъдещето – „Финтех, финанси и дигитални иновации“. Тя се открива по случай 20-тата годишнина на учебното заведение, в партньорство с Българската финтех асоциация. С това ВУЗФ слага началото на цялостното обновяване на програмите си, с които ще стартира специалната нова академична година. Част от дисциплините ще включват задълбочено изучаване на същността, видовете и подсекторите на финтех, методите за оценка и регулациите във финтех компаниите, интернет на нещата и изкуствения интелект в сектора. Магистратурата ще постави акцент и върху управлението на финансовия риск в дигитална среда, както и върху основните видове технологии, използвани във финансовия сектор – big data, изкуствен интелект, машинно обучение и други. Ще се изучава още дигитализирането на валутните пазари, ролята на криптовалутите и връзката между цифровите технологии и финансовите институции.

 • Сентилион предлага нова стажантска програма

  05.05.2022 г. Сентилион предлага нова стажантска програма

  Сентилион стартира нова стажантска програма, насочена към млади инженерни и технически специалисти, научи Борса.bg. Компанията е високотехнологичен производител на електронни модули и системи в медицината, авиацията, системите за контрол, прецизната индустриална техника и др. Не на последно място компанията е представител за България на слуховите импланти MED-EL, които представляват утвърдени австрийски системи за подобряване на качеството за живот на хора с увреден слух. Компанията се грижи успешно както за своите служители, поощрявайки ги към иновационни подходи и обучения, така и за бъдещето на обучаващите се технически специалисти, като предоставя атрактивни възможности за стаж и развитие в индустрията.