Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Кандидатствайте за новата ротационна стажантска програма на ABB

  17.06.2021 г. Кандидатствайте за новата ротационна стажантска програма на ABB

  На всички млади ентусиасти, готови да се впуснат във вълнуващите предизвикателства на инженерната кариера, АББ България представя най-новата си стажантска инициатива ABB Discovery Rotational Program. Ако искате да разберете как да се запознаете с палитрата от професионални роли в компанията, свързани с лийн производството, управлението на проекти, продажбите, веригата за доставки и др., както и да развиете ценни личностни умения, то следващите редове са специално за Вас! „За първи път АББ България предоставя възможност за участие в иновативната 18-месечна ротационна програма ABB Discovery Rotational Program. Инициативата ще даде възможност на един студент от България да стане част от новото предизвикателство на дружеството, придобивайки ценен професионален опит чрез 6-месечни стажове в различни отдели на АББ България“, посочиха от компанията.

 • Дунапак-Родина обяви свободни стажантски позиции за студенти

  17.06.2021 г. Дунапак-Родина обяви свободни стажантски позиции за студенти

  Производителят на опаковки Дунапак-Родина анонсира ежегодната си стажантска програма „Дай старт на своята кариера“. Инициативата се провежда вече над 15 години и дава възможност на студенти, завършили втори курс на обучение, да поставят начало на професионалния си път в международна компания – лидер в бранша. В рамките на стажа студентите ще придобият практически опит, ще създадат полезни контакти и ще внесат свежи идеи в дейността на дружеството. Програмата дава възможност на студентите да работят в модерна и съвременна работна среда, в която да усетят динамиката на реалния бизнес. Стажът в Дунапак Родина е платен и е на пълен работен ден. Заниманията се провеждат заедно с екип от квалифицирани и опитни специалисти, готови да споделят знанията си.

 • УНСС, БАН и СУ проведоха дискусия за изкуствения интелект

  16.06.2021 г. УНСС, БАН и СУ проведоха дискусия за изкуствения интелект

  На 8 юни т.г. в София Тех Парк представители на УНСС, БАН и СУ“, съвместно с „Клуб AI Изкуствен интелект“, проведоха дискусия за ролята, мястото и бъдещето на изкуствения интелект в системи за голми данни и системи за високопроизводителни изчисления в работата на корпоративните информационни сситеми, съобщиха от УНСС. В рамките на дискусията бяха обсъдени възможности за сътрудничество и използване на научната инфраструктура, изграждана в УНСС и създаваните чрез нея услуги, както и технологичните решения, които могат да бъдат предоставяни за ползване на други организации и бизнеса в България, за провеждане на научни изследвания.

 • Festo с нов бионичен проект в полза за науката и образованието

  15.06.2021 г. Festo с нов бионичен проект в полза за науката и образованието

  Те са бързи, пъргави, подвижни, могат да правят изключително остри завои и да впечатляват с най-ефектните лупинги… Това са BionicSwifts – най-новите „играчи“ в отбора на бионичната фауна, създаван с много въображение и талант от лидера в автоматизираните технологии, индустриалните обучения и образователни програми Festo. „Проектът е вдъхновен от природния модел на лястовицата и е специално създаден да разшири и обогати изучаването на полета на птиците както в полза на науката и образованието, така и в частния сектор“, информираха за Борса.bg от Фесто България.

 • ПМГ „Васил Друмев“ бе домакин на форум за обучение в STEM среда

  15.06.2021 г. ПМГ „Васил Друмев“ бе домакин на форум за обучение в STEM среда

  На 9 юни т.г. Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ (ПМГ „Васил Друмев“), Велико Търново бе домакин на форума „Иновативно обучение в STEM среда“, научи Борса.bg от учебното заведение. Инициативата се проведе със съдействието на Регионалното управление на образованието – Велико Търново. По време на форума над 50 учители и ученици обмениха знания и опит, свързани с изграждането на STEM центрове, и представиха добри иновативни практики при обучението в STEM среда. Основни акценти на форума бяха популяризирането на добри иновативни практики в образователния процес, дискусия на тема „Ползата на моето училище от STEM центъра“ и кръгла маса на тема „Добри иновативни практики“.

 • ХТМУ отбеляза своята 68-годишнина

  14.06.2021 г. ХТМУ отбеляза своята 68-годишнина

  На 10 юни т.г. с тържествена церемония университетската общност на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) отбеляза 68 години от създаването на университета и изпрати студентите от Випуск 2020 и Випуск 2021. Празникът бе уважен от ректори на ХТМУ от предишни мандати, представители на бизнеса и гости. Празникът бе уважен от ректори на ХТМУ от предишни мандати, представители на бизнеса и гости, съобщи висшето учебно заведение за Борса.bg. В поздравителното си слово ректорът на ХТМУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова пожела на абсолвентите да бъдат все така ученолюбиви, старателни, амбициозни и смели и да се реализират успешно в инженерната общност.

 • Химкомплект-Инженеринг и ХТМУ проведоха семинар за студенти

  11.06.2021 г. Химкомплект-Инженеринг и ХТМУ проведоха семинар за студенти

  В продължение на дългогодишното си сътрудничество с Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) Химкомплект-Инженеринг продължава да търси нови обучителни форми и доближаването им до професията на проектанта. В тази връзка, на 20 май 2021 г. ръководството на дружеството взе участие в семинар на тема „Инвестиционно проектиране: съвременни тенденции и предизвикателства пред образованието и науката“. Подробности за събитието пред Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество, специализирано в сферата на инвестиционното проектиране.

 • Петима студенти на ХТМУ спечелиха стипендии от Аурубис

  11.06.2021 г. Петима студенти на ХТМУ спечелиха стипендии от Аурубис

  Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) с радост съобщи, че петима студенти от университета са спечелили стипендии от Аурубис България. Никола Куванджиев, Мартин Горанов, Николай Николов, Атанас Шопов и Иван Тилов бяха одобрени въз основа на дистанционна среща. Студентите имаха за задача да разработят курсова работа на тема, свързана с бизнес модела на компанията или прилаганите в нея най-добри налични техники. В лицето на стипендиантите Аурубис откри младежи, които преследват високи академични резултати, търсят проактивно нова информация и са готови да се самоусъвършенстват непрекъснато.

 • ТУ – Варна се модернизира с проект за 2 млн. лева

  10.06.2021 г. ТУ – Варна се модернизира с проект за 2 млн. лева

  Екип на Технически университет – Варна (ТУ – Варна) с ръководител проф. д-р инж. Венцислав Вълчев разработи успешно проект в процедура BG05M2OP001-2.016 „Модернизация на висшите училища“, като са осигурени средства в размер на около 2 млн. лв., научи Борса.bg от учебното заведение. Основната цел на проекта е модернизацията на учебното съдържание и материално-техническата база за обучение в университета чрез широко прилагане на цифрова трансформация на образованието. От университета подчертаха, че постигат повишено качеството на обучението и насоченост към нуждите на бизнес средата чрез създаване и въвеждане на интердисциплинарни учебни програми.

 • EPI организира Лятна младежка академия

  09.06.2021 г. EPI организира Лятна младежка академия

  Институтът за икономическа политика (EPI) организира Лятна младежка академия от серията Paving Youths’ Way. Тя ще се проведе в периода 5 – 9 юли 2021 г. в парк хотел „Пирин“, в гр. Сандански. Темата на форума е „Европейският дневен ред и България“, научи Борса.bg от Института. За участие в младежката академия могат да кандидатстват български граждани на възраст от 19 до 30 години. До академията ще бъдат допуснати 30 младежи, избрани на конкурентен принцип. Те ще имат възможност да дискутират актуални теми от европейския дневен ред със значение за България.