Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ПГ „Петър Парчевич“ – Раковски участва в конкурс на АББ България

  15.06.2022 г. ПГ „Петър Парчевич“ – Раковски участва в конкурс на АББ България

  Професионална гимназия(ПГ) „Петър Парчевич“ – Раковски взе участие в конкурса „Развивай се и мисли“, организиран от АББ България, съобщиха за Борса.bg от компанията. Темата на конкурса бе „Технология за по-доброто бъдеще на Земята и хората“, а ученическите екипи работиха под ръководството на преподавателите Алдомир Коленаров и Георги Господинов. Първият отбор представи макет на електродинамичен модел по проект „Зелена енергия“, който се състои от велосипед, електромотор и генератор, чрез който се произвежда електроенергия, необходима за захранване на училищния звънец. В екипа, сътворил разработката, участваха Стефан Севдов Велев и Ариф Али Ахмед от 8 „В“ клас, Пламен Николаев Манкин от 11 „Б“ клас и Георги Петров Георгиев от 9 „Б“ клас. Вторият отбор, който е и големият победител в конкурса, представи своя макет „Фотоволтаик“, състоящ се от фотоволтаична система, чрез която ще се генерира електроенергия, която да бъде използвана за захранване на различни видове електрически устройства. Участниците в проекта бяха Георги Димитров Иванов от 8 „В“ клас, Петър Петров Павлов и Йосиф Веселинов Петков от 11 „Б“ клас, както и Иван Рангелов Тодоров от 9 „Б“ клас.

 • „Дни на науката на ТУ – София“ бяха открити във филиал Пловдив

  15.06.2022 г. „Дни на науката на ТУ – София“ бяха открити във филиал Пловдив

  На 26 май 2022 г. в Техническия университет (ТУ) – София, филиал Пловдив, тържествено бяха открити „Дни на науката на ТУ – София 2022“, научи Борса.bg от учебното заведение. На събитието присъстваха проф. д-р Георги Венков, заместник-ректор Академичен състав и координация, проф. дтн инж. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на ТУ – София и декан на Факултета по индустриални технологии, както и проф. д-р инж. Въльо Николов, директор на ТУ – София, филиал Пловдив. Участие в откриването взеха още декани на факултети, преподаватели, изследователи, докторанти, студенти и гости. Инициативата „Дни на науката на ТУ – София“ ежегодно включва над 30 форума във водещи за университета изследователски области и се провежда с широко международно участие и с присъствието на редица компании. „Дни на науката на ТУ – София“ е платформа, както за научни обсъждания и обмен, така и за трансфер на знания и технологии от науката и академичните среди към бизнеса, регионите и обществото. Събитието продължи с 11-тата Международна научна конференция „Техника, технологии и системи – ТехСис 2022“. ТУ – София, филиал Пловдив е традиционният домакин на събитието, като началото му е поставено през 2009 г., а от 2015 г. конференцията става ежегодна.

 • ПДТГ – Свищов спечели проект по програмата Еразъм+

  10.06.2022 г. ПДТГ – Свищов спечели проект по програмата Еразъм+

  Екип от специалисти в Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ – Свищов разработиха проект по програма „Еразъм+“, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Той е одобрен и се нарича „Заедно за по-високо качество в професионалното образование чрез европейски опит“. Проектът предвижда изпълнението на 3 мобилности и включва две групи гимназисти и една група учители, които ще обогатят своите професионални компетентности в Германия и Италия. Отпуснатият бюджет е на стойност 48 хил. евро като целта на програмата е да се подобри качеството и ефективността на предлаганото у нас професионално образование, като се привлекат повече млади хора. Всяка група участници ще включва седем ученика, които ще бъдат избрани по определени критерии. Кандидатите за участие в мобилностите ще преминат предварителна подготовка, чрез която бързо и лесно да се адаптират в новата работна и културна среда.
  В рамките на проекта са предвидени по един учител по професионална подготовка или чужд език, който ще осъществява мониторинг, ще следи за изпълнението на трудовите задачи и с менторите от участващите компаниите ще оценяват всеки практикант.

 • Хуауей Технолоджис и ВУТП подписаха меморандум за сътрудничество

  10.06.2022 г. Хуауей Технолоджис и ВУТП подписаха меморандум за сътрудничество

  Хуауей Технолоджис България и Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) подписаха меморандум за сътрудничество, който ще даде възможност на талантливи студенти с интерес в ИКТ сектора да се възползват от стипендиантските програми на компанията, научи Борса.bg от ВУТП. По време на среща между двете организации бяха представени и технологични решения за обучение в електронна среда. Също така се обсъдиха и съвместни инициативи, които могат да поставят началото и на още бъдещи съвместни проекти. „За нас е от голямо значение да имаме ползотворно сътрудничество със световен лидер в информационните и компютърни технологии като Хуауей. Tова ще позволи на висшето училище да се развие още повече в по-специфични сфери, както и да обмени най-добри практики в един от най-бързо развиващите се сектори, а именно ИКТ “, заяви проф. д-р. Миглена Темелкова, ректор на учебното заведение.

 • Лятна академия по роботика отваря в Американския университет

  08.06.2022 г. Лятна академия по роботика отваря в Американския университет

  На 17 юли 2022 г. лятна академия „Sci-Tech Summer Academy“ по роботика ще отвори врати в кампуса на Американския университет в Благоевград (АУБ), научи Борса.bg от BTA.bg. Това е първата на Балканите международна научна STEM академия, насочена към ученици от 14- до 17-годишна възраст. Обучението ще се провежда изцяло на английски език, като се очаква участници от цял свят да се присъединят към групата от младите учени. Академията е ориентирана изцяло към практиката и следва STEM подхода на обучение. Занятията ще се провеждат в оборудваните лаборатории на университета, който ще предложат набор от практически упражнения, увлекателни експерименти и вдъхновяващи екипни проекти. Целта на академията за деца е да предложи възможност на подрастващите да изследват и да създават нови приятелства, като в същото време събират незабравими летни спомени. Обучението ще завърши с финален научно-технически проект и изпълнението му на практика в реалния живот.

 • Кандидатствайте за летен стаж в Геотехмин до 15 юли 2022 г.

  02.06.2022 г. Кандидатствайте за летен стаж в Геотехмин до 15 юли 2022 г.

  Водеща компания в пътното строителство Пътстрой-92, част от Група Геотехмин, обяви стажантска програма за студенти завършили 3-ти, 4-ти или 5-и курс от специалностите „Геодезия“, „Транспортно строителство“, „Строителство на сгради и съоръжения“ или сходни на тези, научи Борса.bg от компанията. Кандидатите трябва да бъдат възпитаници на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ или Минно – геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Изисква се да имат и минимален среден успех от последния си семестър „Много добър“ (4.50). Практиката е част от цялостната политика, която Група Геотехмин провежда в подкрепа на младите хора в България. Стажантската програма ще донесе на участниците практически знания в реална работна среда, развиване на умения за прилагане на наученото в университета, натрупване на практически опит с иновативни технологии в тясно сътрудничество с едни от най-добри специалисти и подкрепа от ментор – експерт с дългогодишен професионален опит. Също така всеки практикант ще получава месечно възнаграждение по трудов договор и пакет социални придобивки.

 • Напредват дейностите по проект за техническото образование

  02.06.2022 г. Напредват дейностите по проект за техническото образование

  На 26 май 2022 г. във филиал Пловдив на Техническия университет – София (ТУ – София) се проведе информационен ден за напредъка по проект Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Участие в събитието взеха представители на местни компании, асоциирани партньори и екипът за управление на проекта, съобщиха за Борса.bg от Технически университет – Габрово. В рамките на проекта са предвидени няколко дейности, чрез които ще се постигне основната цел за изграждане на устойчиво функциониращ национален център по компетентност, в който трите страни на „триъгълника на знанието“ – образование, научни изследвания и бизнес, са в ефективно и динамично взаимодействие. Като първи етап са предвидени реконструкция и модернизиране на сгради или части от тях в ТУ – Габрово, ТУ – София, филиал – Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по роботика при БАН. На този етап по дейността са сключени договори на обща стойност 4 669 528 лв.

 • Райкомерс Конструкшън ще представи стажантска си програма в УАСГ

  30.05.2022 г. Райкомерс Конструкшън ще представи стажантска си програма в УАСГ

  На 1 юни от 14:00 ч. строителната компания Райкомерс Конструкшън ще запознае студентите от Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) със своята стажантска програма в зала 508, корпус А на университета, научи Борса.bg от кариерния център на УАСГ. Програмата предлага усвояване на практически умения и развиване на стратегическо мислене, придобиване на трудов опит чрез преминаване през различни позиции и отдели във фирмата. Също така стажантите ще се запознаят с корпоративната култура и бизнес процесите на Райкомерс Конструкшън. Ще се сблъскат с работа в динамична среда и разрешаването на отговорни и интересни казуси и задачи, разчитайки на ментор, който ще ги подкрепя и насочва. Райкомерс Конструкшън осигурява възможност за работа на различни позиции по индивидуална програма, съобразена с учебния план на участниците, заплащане на семестриалните такси, стипендия за успех и гъвкаво работно време. Всичко това е съпътствано от менторство от доказани в областта инженери.

 • Студенти от ТУ – Варна получиха отличия на три олимпиади

  27.05.2022 г. Студенти от ТУ – Варна получиха отличия на три олимпиади

  Студентите на Техническия университет – Варна (ТУ – Варна) спечелиха два златни медала, два бронзови и отборни призови места през месец май на Националната олимпиада по математика (НСОМ), Републиканската студентска олимпиада по програмиране и на състезанието по Приложна електроника, научи Борса.bg от учебното заведение. В Националната олимпиада по математика участваха 67 студенти математици от 13 висши учебни заведения, които пребориха знания и умения в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). ТУ – Варна взе участие с 5 студенти от първи курс, с ръководител доц. д-р Диана Неделчева, а четирима от тях се върнаха с отличия и медали. Участието на студенти от ТУ – Варна в Републиканската студентска олимпиада по програмиране също донесе много радост и вълнения. Оспорваното състезание се проведе в Русенски университет „Ангел Кънчев“. ТУ – Варна участва с три отбора от по трима състезатели, съгласно действащия регламент на НСОМ. Младите таланти успяха да се представят повече от отлично. ТУ – Варна за пореден път застана на първо място сред техническите университети в страната, както и сред всички варненски университети.

 • Endava стартира стажантска програма и поредица мастър класове

  26.05.2022 г. Endava стартира стажантска програма и поредица мастър класове

  Британската софтуерна компания Endava стартира 10-седмична лятна стажантска програма Endava Summer Internship, съобщиха за Борса.bg органзиаторите. Програмата е насочена към студенти и хора с теоретични познания, но без практически опит в сферата на IT технологиите. Също така ще се проведат и поредица престижни мастър класове в страната, част от регионалния проект CONNECT.IT. И двете инициативи са в подкрепа на ИТ общността и на младите таланти у нас. Целта е развитието на сектора в различните региони на страната и дългосрочна подкрепа на местните технологични общности. А за успешните кандидати е гарантиран месечен доход. Международната концепция на Endava Connect IT има за цел да създаде силна мрежа от ИТ специалисти от различни области. Тя се реализира чрез серия от събития, които под формата на мастър класове, предоставят платформа за улеснена обмяна на опит и добри практики. Стажантската програма ще бъде отворена за кандидати от цяла България, които в последствие ще могат да се присъединят към екипите на Endava в София, Пловдив, Варна и Русе. Те ще могат да кандидатстват за стаж в областите: разработка на софтуер, NET и React, Software automation tester, аpplication management, DevOps и др.