Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • БДЖ разширява партньорството си с гимназиите по ЖП транспорт

  30.06.2020 г. БДЖ разширява партньорството си с гимназиите по ЖП транспорт

  На проведена официална среща в сградата на БДЖ компанията и професионалните гимназии по железопътен транспорт обсъдиха възможностите за разширяване на своето сътрудничество за продължаващото развитие на проекта „Заедно напред", научи Борса.bg от дружеството. Целта е привличане на повече млади хора в железопътния транспорт. На срещата присъстваха управленският екип на БДЖ – Пътнически превози и директорите на ПГ по железопътен транспорт „Никола Корчев" в София, ПГ по железопътен транспорт „Никола Йонков Вапцаров" в Горна Оряховица и ПГ по механизация на селското стопанство в Мездра.

 • Включете се в стажантската програма на ОПТИКС

  29.06.2020 г. Включете се в стажантската програма на ОПТИКС

  Искате ли да се реализирате в компания – лидер в областта на високотехнологичното оптично производство, предлагаща иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, спортната ловна оптика, медицината и индустрията? Сега ОПТИКС Ви дава тази възможност. Компанията предлага летен стаж в своята база в гр. Панагюрище, научи Борса.bg от ОПТИКС. Стажантската програма е подходяща за студенти, обучаващи се в технически специалности. Компанията предлага трудов договор и възнаграждение за периода на стаж, работа по проектна задача и практическо обучение с подкрепата на наставник и експерти от производственото направление.

 • Студентка накара робота YuMi на ABB да работи в мед. лаборатория

  26.06.2020 г. Студентка накара робота YuMi на ABB да работи в мед. лаборатория

  Роботът на ABB YuMi вече може да работи в клинична лаборатория. Това стана възможно благодарение на разработения проект, част от дипломната работа на студентката Антоанета Петрова, която се обучава в специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“ на Технически университет – София, филиал Пловдив. Уменията на YuMi не се изчерпват само с разпознаване на цветове, а включват и способността да разпознава разположението на всяка една епруветка и да я поставя на точното ѝ място. Роботът има възможността да замени двама човека, работещи на две или три смени.

 • ПГД „Георги Кондолов“ е сред партньорите ни в Академична борса

  25.06.2020 г. ПГД „Георги Кондолов“ е сред партньорите ни в Академична борса

  Ако модерни дървени фасади и заобикалящи ги зелени градини ви привличат като магнит и не можете да отделите погледа си от красиви дървени мебели, граничещи с произведение на изкуството, то тогава би трябвало да изучавате професия, която освен да ви научи на занаят, да дава воля на въображението ви. В настоящия материал ще ви разкажем за бургаската Професионална гимназия по дървообработване (ПГД) „Георги Кондолов“ – училище с дългогодишен опит в обучението и подготовката на кадри за дървообработващия сектор, които впоследствие успешно се реализират и като инженер-дизайнери и архитекти.

 • Либхер-Хаусгерете Марица с 4 свободни стипендиантски позиции

  24.06.2020 г. Либхер-Хаусгерете Марица с 4 свободни стипендиантски позиции

  Либхер-Хаусгерете Марица обяви 4 свободни стипендиантски места за отделите „Конструктивен“, „Технологичен“, „ИТ“ и „Развойна дейност“, съобщиха за Борса.bg от производствената компания. Позициите в Либхер-Хаусгерете Марица са насочени към студенти от 2-ри или 3-ти курс бакалаври или магистри в редовна форма на обучение по специалностите „Машиностроене“, „Автоматизация“, „Електроника“, „Информационни технологии“, „Топлотехника“ и „Инженерна физика“.

 • ТУ-Габрово участва в престижната рейтингова класация U-Multirank

  23.06.2020 г. ТУ-Габрово участва в престижната рейтингова класация U-Multirank

  Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) е един от 13-те български университета, които участват в престижната международна рейтингова класация U-Multirank, научи Борса.bg от учебното заведение. През 2020 г. ТУ-Габрово е водещ в индикатора „трансфер на знания“ и в индикатора „изследвания“. Международната рейтингова класация на висшите училища съпоставя университетите по пет ключови показателя: преподаване и учене, научни изследвания, трансфер на знания, международна ориентация, регионална ангажираност.

 • Студенти от ТУ-София спечелиха стипендия на АЕЦ Козлодуй

  22.06.2020 г. Студенти от ТУ-София спечелиха стипендия на АЕЦ Козлодуй

  Студенти от 3-ти курс по бакалавърската специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Енерго-машиностроителния факултет на Техническия университет – София (ТУ-София) са стипендианти на АЕЦ Козлодуй, научи Борса.bg от учебното заведение. Това са Ангел Иванов и Васил Узунов. Те са класирани благодарение на високите си резултати, постигнати по време на зимния семестър на учебната 2019/2020 г. Младежите са получили своите удостоверения от изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Наско Михов.

 • РУ „Ангел Кънчев“ е сред партньорите ни в Академична борса

  19.06.2020 г. РУ „Ангел Кънчев“ е сред партньорите ни в Академична борса

  Най-големият български многопрофилен университет в трансграничния българо-румънски регион край Дунав вече е наш партньор. Приветстваме с „Добре дошли!“ в Академична борса на Борса.bg Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев“! Заедно с висшето учебно заведение ще вдъхновяваме младите специалисти да сбъдват смелите си визионерски мечти. За традициите в инженерното образование и възможностите за обучение ще ви разкажем в следващите редове…

 • Изследователи от ТУ-София с награда „Питагор“

  18.06.2020 г. Изследователи от ТУ-София с награда „Питагор“

  Изследователски екип от Технически университет – София (ТУ-София), Медицинския университет – София и Нанофер ЕООД спечели най-престижната награда на Министерство на образованието и науката (МОН) „Питагор“, която се връчва за постижения в областта на науката и технологиите, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Постижението е за създадения от екипа полезен модел на апарат Промофер, който работи на принципа на систола/диастола, представляващ изкуствено еднокамерно сърце за провеждане на кръвообращение извън тялото на човека.

 • ПГ по компютърни науки и математика ще се открие в Стара Загора

  17.06.2020 г. ПГ по компютърни науки и математика ще се открие в Стара Загора

  В началото на новата учебна година в гр. Стара Загора ще отвори врати Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, научи Борса.bg. Тя ще се помещава в сградата на бившето Първо основно училище, но до приключването на ремонта, който тече в момента, гимназията ще се помещава в сградата на СУ „Иван Вазов". Новата гимназия ще стартира с прием на две или три паралелки, а прогнозният брой ученици, които ще се обучават в нея, е 750. Основните професии, които ще се изучават в новото училище, са Програмист, Приложен програмист и Системен програмист.