Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Трима студенти получиха стипендии от АББ България

  02.12.2020 г. Трима студенти получиха стипендии от АББ България

  За шеста поредна година АББ България връчи стипендии на трима студенти от Технически университет – София (ТУ – София) и филиала на университета в гр. Пловдив, научи Борса.bg от компанията. Тазгодишни стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ са Симеон Андонов от специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в Електротехнически факултет. Стипендия получи и Делян Димитров – студент по „Приложна математика и информатика“ във Факултет приложна математика и информатика. Третият стипендиант е Ралица Костадинова, която се обучава в специалост „Автоматика, информационна и управляваща техника“ във Факултет по електроника и автоматика на ТУ – София, филиал Пловдив. Годишната стипендия е в размер на 5 860 лв. и се отпуска на студенти от първи или втори курс. Подкрепата за студентите включва и еднократно предоставена сума от 900 лв. за закупуване на техническо оборудване.

 • Научната лаборатория на Байер за деца вече е дигитална

  02.12.2020 г. Научната лаборатория на Байер за деца вече е дигитална

  От ноември т. г. научната лаборатория за деца на Байер – „Байлаб“ премина в изцяло дигитален формат, чрез който продължава да предоставя на деца, родители и учители забавни ресурси от света на природните науки, научи Борса.bg от международната компания, работеща в областта на здравеопазването и земеделието. Лабораторията представя научни експерименти от сферите на химията, биологията и физиката по атрактивен и забавен начин, така че да предизвика интереса на децата към науката. В България тя съществува от 2015 година и вече е обучила над 5600 ученици на възраст от 6 г. до 12 г. В дигиталната лаборатория ще могат да бъдат гледани различни материали, видеа и експерименти, които могат да бъдат направени лесно и у дома. Съдържанието е достъпно на български език и е подходящо за деца на възраст между 5 и 12 години.

 • Европейската нощ на учените 2020 се проведе виртуално

  01.12.2020 г. Европейската нощ на учените 2020 се проведе виртуално

  На 27 и 28 ноември 2020 г. за поредна година се състоя Европейската нощ на учените, а поради противоепидемичните мерки, наложени, за да се ограничи разпространението на COVID-19, тазгодишното събитие се проведе виртуално, научи Борса.bg от организаторите. Събитието се провежда ежегодно в цяла Европа и цели науката да стане по-достъпна за широката публика. Тази година у нас то се излъчи в 50 канала в социалните мрежи, в които се представиха над 200 онлайн научни събития. В Европейска нощ на учените се включиха университети от цялата страна, сред които Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово), Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев”, Софийски университет (СУ) „Св. Кл. Охридски” и др. Събитието отбеляза своя 15 годишен юбилей с наситена дигитална програма, чрез която всеки, който проявява интерес, можеше да се превърне в учен за една вечер и да открие с какво се занимават изследователите и как това влияе на останалия свят.

 • КАД Пойнт организира уебинар за продуктите на Autodesk

  30.11.2020 г. КАД Пойнт организира уебинар за продуктите на Autodesk

  На 1 декември 2020 г. от 13:00 ч. фирма КАД Пойнт ЕООД – Златен Партньор на Autodesk в България, ще проведе специализиран онлайн семинар за образованието на тема: „Запознайте се с продуктите на Autodesk за машинно проектиране и производство, за да бъдете конкурентни инженери“, информираха за Борса.bg от компанията. КАД Пойнт ще предостави безплатни лицензи за студенти и преподаватели. В рамките на уебинара участниците ще научат как ефективно да използват Autodesk Inventor в обучението и практиката. Основните теми, които ще бъдат засегнати са „Свободно моделиране на сложни форми“, „Генератор на машинни елементи (създаване и изчисляване на редуктор)“, „Създаване и анализ на рамкови конструкции“, „Кинематичен и динамичен анализ на механизми“, „Inventor Tolerance Analysis – анализ на размерни вериги“, „Инструментална екипировка (шприцформи)“ и др.

 • ПГТАТ „Никола Вапцаров“ закупи модерен софтуер за диагностика

  27.11.2020 г. ПГТАТ „Никола Вапцаров“ закупи модерен софтуер за диагностика

  В новите автомобили електрониката е все по-важна и понякога много капризна. Учениците в Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии (ПГТАТ) „Никола Вапцаров“, която се намира в гр. Хасково, вече няма да се притесняват от това, защото училището закупи специализиран софтуер за диагностика на коли, автобуси и камиони по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“, научи Борса.bg от учебното заведение. Гимназията е закупила два комплекта на стойност 4 000 лв. Благодарение на софтуера, диагностиката се извършва за минути. Таблетите със съответния софтуер се свързват с автомобила чрез Bluetooth, а в комплекта са предвидени и кабели за по-старите модели автомобили, които нямат тази възможност за свързване. При задействане, програмата за секунди отчита наличните грешки.

 • ХТМУ с призови места в Рейтинговата система на висшите училища

  27.11.2020 г. ХТМУ с призови места в Рейтинговата система на висшите училища

  За десета поредна година Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) взе участие в Рейтинговата система на висшите училища в България и зае призовите места, информираха за Борса.bg от учебното заведение. През 2020 г. учебното заведение заема първо място в направленията „Материали и материалознание“, „Металургия“ и „Химични технологии“, а второ място в направленията „Биотехнологии“, „Електротехника, електроника и автоматика“ и „Общо инженерство“. Рейтинговата система на висшите училища в България ежегодно сравнява представянето на 52 висши училища в 52 професионални направления на основата на множество показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, регионалната значимост на учебните заведения, а също и реализацията на завършилите студенти.

 • Фесто Производство проведе виртуален ден на отворените врати

  26.11.2020 г. Фесто Производство проведе виртуален ден на отворените врати

  Водещи инженери и експерти от Фесто Производство взеха участие във виртуалния ден на отворените врати, част от проекта „Европейска седмица на професионалните умения“. Те разказаха повече за професионалните умения на бъдещето, както и за способностите, необходими за работа в производствена среда, научи Борса.bg от българското дружество. „Европейска седмица на професионалните умения“ се организира от Министерството на науката и образованието и премина под мотото „Открий своя талант. Своя път. Своя избор“. „Благодарим за диалога, който осъществихме, благодарение на въпросите на учениците от водещи професионални гимназии. Сред най най-активните от тях бяха младежите от Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А.С. Попов“, гр. София“, споделиха от Фесто Производство.

 • ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ с микросайт в Академична борса

  25.11.2020 г. ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ с микросайт в Академична борса

  Химическата промишленост е отрасъл, от чието състояние зависи развитието на много други сектори. Инженер.БГ вече си партнира с няколко утвърдени обучителни организации в сектора, а днес сме щастливи да Ви съобщим, че още една емблематична за бранша гимназия се присъедини към семейството ни от партньори. Това е Професионална гимназия по химични технологии (ПГХТ) „Акад. Н. Д. Зелинский“ в Бургас. Гимназията е създадена през 1960 г. с цел подготовка на висококвалифицирани кадри за нефтохимическата индустрия. Училището стартира с четири паралелки, а днес в него се обучават ученици след завършен седми и осми клас в цели 29 паралелки по 5 специалности. За неговата 60-годишна история и традиции в обучението на специалисти, ще Ви разкажем в следващите редове...

 • Mелексис организира Виртуален ден на отворените врати

  24.11.2020 г. Mелексис организира Виртуален ден на отворените врати

  Мечтаете ли за кариерно развитие в областта на електрониката? Чудесно, защото Мелексис България Ви кани на виртуална разходка из света на Melexis, за да Ви запознае със своето високотехнологично производство и да Ви разкаже за програмите си за студенти и наскоро завършили специалисти, информираха за Борса.bg от компанията. Виртуален ден на отворените врати ще се проведе на 26 ноември т. г. от 10 ч. до 11:30 ч. В рамките на събитието ще можете да проследите пътя на един чип – от идеята до крайния продукт, както и да научите за възможностите за кариерно развитие в Мелексис България. Мелексис България е част от структурата на световния лидер в развоя и производството на микроелектронни компоненти за индустрията и автомобилната промишленост Melexis.

 • ТУ-Габрово откри модерен технопарк

  23.11.2020 г. ТУ-Габрово откри модерен технопарк

  На 20 ноември т. г. с официална церемония Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) откри модерен Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. ТУ-Габрово е водеща организация по проекта и работи съвместно с Технически университет – София, Технически университет - Варна, Софийски университет „Св. Кл. Охридски” – Факултет по химия и фармация, Институт по роботика – БАН, Институт по електроника – БАН и Централна лаборатория по приложна физика – БАН. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева и е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.