Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ПГХТТ-Пловдив с микросайт в Академична борса на Борса.bg

  13.07.2020 г. ПГХТТ-Пловдив с микросайт в Академична борса на Борса.bg

  Професионална гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в гр. Пловдив е училище с дългогодишна история и традиции, което през годините е успяло да се запази и развие, а днес създава добре подготвени специалисти в един от най-важните за страната ни отрасли – хранително-вкусовата промишленост. Училището е поредното утвърдено учебно заведение, което се присъедини към Академична борса на Борса.bg, за да информираме заедно младежите за различните възможности за обучение и реализация в сектора.

 • ТУ-София с нова специалност „Стопанска информатика на немски“

  10.07.2020 г. ТУ-София с нова специалност „Стопанска информатика на немски“

  През учебната 2020/2021 г. Факултет за Германско инженерно обучение и Промишлен мениджмънт (ФаГИОПМ) при Технически университет – София (ТУ-София) стартира обучение по нова специалност – „Стопанска информатика на немски език“, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Курсът има модулна структура и включва стандартен период на обучение от 8 семестъра. „Стопанската информатика е разположена на границата на бизнеса и технологиите и се занимава с въпроса как информационните и комуникационните системи могат да бъдат проектирани и използвани в бизнеса и администрацията.“, коментират от ТУ-София.

 • ПЛТГ „Никола Вапцаров" – Банско е част от Академична борса

  09.07.2020 г. ПЛТГ „Никола Вапцаров" – Банско е част от Академична борса

  Емблематичната Професионална лесотехническа гимназия (ПЛТГ) „Никола Вапцаров“, което се намира в гр. Банско, вече е част от партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. Гимназията е първото учебно заведение сред партньорите ни от града, намиращ се в подножието на красивата Пирин планина. Училището е основано през далечната 1946 г. За 70-годишната му история и за възможностите за обучение и реализация, които то предлага в наши дни, ще ви разкажем в следващите редове… Приятно четене!

 • Ученици от ПГЕЕ-Пловдив ще преминат практика в Сенсата

  08.07.2020 г. Ученици от ПГЕЕ-Пловдив ще преминат практика в Сенсата

  Учениците от специалност „Микропроцесорна техника” в Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) в гр. Пловдив ще преминат през двуседмична производствена практика в завода на Сенсата Технолоджис България, научи Борса.bg от учебното заведение. Групата е съставена от 23 ученици от 11 и 12 клас. Първоначално те ще преминат през задължителен инструктаж по безопасност. След това ще бъдат разделени на групи, спазвайки изискванията за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, те ще овладяват нови умения заедно със своите ментори.

 • Включете се в стажантската програма на Неохим

  07.07.2020 г. Включете се в стажантската програма на Неохим

  Искате ли да приложите и обогатите знанията си в областта на неорганичната и органична химия? Сега Неохим Ви дава тази възможност! Компанията предлага производствена практика или стаж за мотивирани и способни млади хора, научи Борса.bg от Неохим. Програмата е подходяща за ученици и студенти от специалностите: „Химично инженерство“, „Органични и неорганични химически технологии“, „Автоматика“, „Електротехника“, „Електроенергетика и ел. обзавеждане“, „Машиностроене“, „Електронна техника и технологии“, „Комуникационна техника“, „Компютърни системи“, „Транспорт“ и др.

 • ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ е сред партньорите ни в Академична борса

  06.07.2020 г. ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ е сред партньорите ни в Академична борса

  Единственото на територията на Северна България и второ в страната училище, подготвящо кадри за железопътния транспорт, вече е сред партньорите ни в Академична борса! Приветстваме Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Йонков Вапцаров" (ПГЖПТ), намираща се в гр. Горна Оряховица! Училището е създадено през 1977 г. като СПТУ, предвид нуждата от кадри за железопътния транспорт. В наши дни гимназията предоставя добри възможности за получаване на професионално образование и успешна реализация след завършване на средно образование. За любопитната ѝ история и традиции в обучението, ще Ви разкажем в следващите редове…

 • ЧЕЗ с нов уебсайт в подкрепа на професионалното образование

  03.07.2020 г. ЧЕЗ с нов уебсайт в подкрепа на професионалното образование

  „ЧЕЗ България представи новата си специализирана уебстраница „Енергия за бъдещето“, съобщиха за Борса.bg от ЧЕЗ България. Енергийната компания обяви още, че стартира публикуването на тримесечен електронен бюлетин. На уебсайта и бюлетина към него читателите ще намерят новини от света на електроенергетиката и професионалното образование. Ще могат да научат повече за основните професии в организациите от Групата на ЧЕЗ България, както и какви са етапите по пътя на успешната кариера и възможностите, които компанията и сектора като цяло предоставят за развитието на младите хора“, допълниха от дружеството.

 • Приветстваме ПГЛПЕХТ-Ямбол в Академична борса

  02.07.2020 г. Приветстваме ПГЛПЕХТ-Ямбол в Академична борса

  Всички помним голямата черна дъска, пред която тръпнехме в очакване да бъдем изпитани, надрасканите с химикал зелени дървени чинове, на които седяхме всеки ден и час до любимото другарче, и емоцията, която изпитвахме всеки път, щом звънецът удари… Днес отново ще Ви върнем в класните стаи, за да Ви разкажем за едно различно съвременно училище, в което старите черни дъски са заменени с бели интерактивни екрани, а дървените чинове – с красиви модулни мебели. Училище, в което всеки кабинет носи своя индивидуалност. Представяме Ви Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии, която наскоро се присъедини към партньорите ни в Академична борса.

 • А1 става стратегически партньор на ВУТП

  02.07.2020 г. А1 става стратегически партньор на ВУТП

  Телекомуникационната компания А1 става стратегически партньор на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в изграждането на инженерни кадри в областта на телекомуникациите, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Изпълнителният директор на А1 – Александър Димитров влиза в настоятелството на ВУТП. Сред основните цели на сътрудничеството между А1 и ВУТП е изнасянето на част от практическото обучение в реалната бизнес и инженерна среда на компанията. Телекомуникационната компания ще участва активно в реалния образователен процес.

 • ПГЖПТ „Никола Корчев“ с микросайт в Академична борса

  01.07.2020 г. ПГЖПТ „Никола Корчев“ с микросайт в Академична борса

  Какво е да работиш като техник на железопътна техника, организатор по експлоатация в ЖП инфраструктура, техник по автоматизация или електротехник? Заедно със столичната Професионалната гимназия по железопътен транспорт (ПГЖПТ) „Никола Корчев“ ще разказваме за тези и още много възможности за реализация в железопътния сектор. Училището е поредното учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За неговата дългогодишна история и традиции можете да прочетете в следващите редове…