Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ-Габрово с обновено присъствие в национата научна пътна карта

  15.12.2020 г. ТУ-Габрово с обновено присъствие в национата научна пътна карта

  Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) разширява присъствието си в актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура за периода 2020-2027 година, която беше приета на заседание на Министерски съвет в началото на месец декември 2020 г., информираха за Борса.bg от учебното заведение. Първата Националната пътна карта за научна инфраструктура е разработена през 2010 г. с цел пълноценно участие в Европейското научноизследователско пространство и осигуряване на привлекателна среда за българските и чуждестранните изследователи да работят и развиват научна дейност. Тя се обновява регулярно. ТУ-Габрово се включва в пътната карта през 2014 г. и е първият университет извън столицата София, включен като координатор в нея.

 • Предстои семинар на БАВ за възложителите на ВиК проекти

  14.12.2020 г. Предстои семинар на БАВ за възложителите на ВиК проекти

  В периода 18-26 февруари 2021 г. Българска асоциация по водите (БАВ) ще проведе онлайн обучение, акредитирано от Международната федерация на инженерите-консултанти (FIDIC), информираха за Борса.bg от асоциацията. Обучението се организира за първи път и ще се проведе в два модула: Модул І „Практическо приложение на договорните условия на FIDIC; Жълта и Червена книга 1999 г. за ВиК проекти“ и Модул ІА „Управление на риска при изграждането на ВиК инфраструктура по договорните условия на FIDIC“. Семинарът е акредитиран от FIDIC и всеки участник ще получи сертификат за завършено акредитирано обучение. Лектор на семинара ще бъде д-р инж. Адриана Спасова, единственият в България акредитиран от FIDIC преподавател и adjudicator.

 • ПГСА-Пазарджик се присъедини към Академична борса

  11.12.2020 г. ПГСА-Пазарджик се присъедини към Академична борса

  „Изграждаме с любов“ е мотото на Професионална гимназия по строителство и архитектура (ПГСА), намираща се в гр. Пазарджик. Повече от 60 години училището подготвя достойни професионалисти – бъдещи архитекти, геодезисти, инженери, строители и предприемачи, които са реализирали значими проекти, доказали са се със знанията и уменията, предадени с постоянство и любов от учителите. Училището е поредното учебно заведение, което се присъедини с микросайт в Академична борса на Борса.bg. Гимназията е създадена през 1959 г., а за нейната дългогодишна история и традиции в обучението, ще Ви разкажем в следващите редове…

 • Предстои конференция SIT Insights In Technology 2020

  10.12.2020 г. Предстои конференция SIT Insights In Technology 2020

  На 16 декември т. г. от 15 ч. месно време Швейцарският технологичен институт в гр. Шафхаузен (Schaffhausen Institute of Technology – SIT) и глобалната технологична компания Acronis организират второто издание на конференцията SIT Insights In Technology 2020, научи Борса.bg от организаторите. Събитието ще се състои онлайн и ще събере водещи световни учени, изследователи, технологични иноватори и лидери. В тазгодишния уникален формат ще се включат световно утвърдени лектори, които ще говорят по теми в областта на компютърните науки, изкуствения интелект, машинното обучение, квантовите технологии и др. Участието в събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация.

 • Университети в Бургас и Одрин създават изследователски центрове

  09.12.2020 г. Университети в Бургас и Одрин създават изследователски центрове

  Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас и Тракийският университет – Одрин създават заедно Изследователски центрове, научи Борса.bg от бургаското учебно заведение. Инициативата е по проект „Трансграничните региони сътрудничат за син растеж” (BLUE GROWTH COLLABs), чиято цел е сътрудничество на научно-изследователски институции в областта на опазването на околната среда и по-специално намаляване на замърсяването, устойчиво управление на водните екосистеми и ефективно използване на морските и водни ресурси. Проектът предвижда създаване на Научно-изследователските центрове в Бургас и Одрин, в рамките на които ще бъдат оборудвани и ще функционират: Лаборатория за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, Лаборатория за анализ и моделиране на водни екосистеми, както и Лаборатория по аквакултури и биотехнологии.

 • ЧПГИКН съветва: Как да учим по-ефективно онлайн

  08.12.2020 г. ЧПГИКН съветва: Как да учим по-ефективно онлайн

  Първият срок е в разгара си, а дистанционното обучение, наложило се поради мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, все повече поставя на изпитание знанията на учениците. Затова Частна професионална гимназия по информатика и компютърни науки (ЧПГИКН) „Академик Благовест Сендов”, която се намира в гр. Пловдив, споделя ценни за учениците съвети в блога си как да учат по-ефективно уроците си в домашна обстановка, научи Борса.bg. „Изучавайки уроците онлайн, в уютната домашна обстановка, несъмнено пред тийнейджърите са поставени и множество заплахи. Постоянно включеният телефон на чат, разговорите с приятели, разсейването от учебния процес, със странични занимания, са само част от спънките в образователния процес“, споделят от учебното заведение. Какво съветват от гимназията? Да видим…

 • Предстои конкурса за иновативни идеи и проекти „Млад иноватор“

  07.12.2020 г. Предстои конкурса за иновативни идеи и проекти „Млад иноватор“

  Националният ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ отново ще провокира мисленето на децата в посока опазване на околната среда и ще ги стимулира да насочат вниманието си върху реални и практични решения, които биха могли да допринесат за подобряване на условията и средата, в които живеем. Крайният срок за участие в конкурса е 31 януари 2021 г., научи Борса.bg от организаторите PostScriptum Ventures S.a.r.l. В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас, разпределени в три категории: категория „Творчество“ за ученици от 1 до 7 клас, категория „Реализирай проект“ за ученици от 8 до 12 клас и категория „Стани посланик“ за участници от всички възрастови групи.

 • Специалист на Фесто Производство участва в „Базар на професиите“

  04.12.2020 г. Специалист на Фесто Производство участва в „Базар на професиите“

  Каква магия крие работата в индустриалното производство и защо технолог „Технологии на пластмасите“ е чудесен избор за професия разказа Борислав Гълъбошев от Фесто Производство, който взе участие в кариерното изложение „Базар на професиите“. Това съобщиха за Борса.bg от Фесто Производство. Събитието се проведе на 28 ноември 2020 г. в онлайн формат, а негов организатор е Сдружение „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Пред участниците на форума Борислав Гълъбошев сподели и технологична рецепта за изработка на пластмасов детайл, представяйки процеса от първата до последната стъпка. „Нашият колега отправи послание към младите хора, уверявайки, че „всичко може да се направи и по-добре“, коментираха още от Фесто Производство.

 • СПГ „Алеко Константинов“ с микросайт в Академична борса

  04.12.2020 г. СПГ „Алеко Константинов“ с микросайт в Академична борса

  Академична борса на Борса.bg продължава да расте, а броят на професионалните гимназии и университети – наши партньори вече наброява 80! Щастливи сме да приветстваме Свищовската професионална гимназия (СПГ) „Алеко Константинов“, с която ще продължим нашата мисия да информираме бъдещите ни колеги за различни възможности за обучения и професионална реализация в България. Академична борса на Борса.bg продължава да расте, а броят на професионалните гимназии и университети – наши партньори вече наброява 80! Щастливи сме да приветстваме Свищовската професионална гимназия (СПГ) „Алеко Константинов“, с която ще продължим нашата мисия да информираме бъдещите ни колеги за различни възможности за обучения и професионална реализация в България. Повече за училището с удоволствие ще Ви разкажем в следващите редове…

 • Ученици от ПГМСС „Никола Златарски“ отглеждат шафранов минзухар

  03.12.2020 г. Ученици от ПГМСС „Никола Златарски“ отглеждат шафранов минзухар

  Не случайно мотото на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство (ПГМСС) „Никола Златарски“, която се намира в град Златарица, е „Да си инициативен, отговорен за бъдещето си и фокусиран върху непрестанното си развитие, това са нашите приоритети“. Ученици от гимназията отглеждат шафранов минзухар, с чиито приходи от продажби ще бъде направен ремонт на училището, научи Борса.bg от учебното заведение. Младежите вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията в специална лаборатория във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база на учебното заведение.