Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Проведе се третото издание на Лятна академия Лидерите

  09.07.2021 г. Проведе се третото издание на Лятна академия Лидерите

  За трета поредна година Hobelix проведе Лятна академия Лидерите в гр. Габрово, научи Борса.bg от организаторите. Събитието, което се състоя от 2 до 4 юли, бе насочено към бъдещите специалисти от сферата на архитектурата и строителството в България, като близо 90 ученици от цялата страна взеха участие в надпреварата. В продължение на три дни те се състезаваха на различни работни площадки, упражнявайки интересни задачи от строителството. Целта на проекта бе да срещне бизнеса и образованието директно на строителната площадка и да разпали искрата в младите участници за бъдещо развитие в сферата на строителството.

 • Кандидатствай за Инженерна академия на R&M България Производство

  09.07.2021 г. Кандидатствай за Инженерна академия на R&M България Производство

  R&М България Производство (Райхле и Де-Масари България Пръдакшън), част от водещия швейцарски производител на високоефективни и иновативни продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни Reichle & De-Massari, отвори кандидатстването за третото издание на стажантската си програма – Инженерна академия 2021 – 2022, съобщиха за Инженер.bg от компанията. Стажът е едногодишен и ще започне през септември 2021 г. в производствената й база в кв. „Хаджи Димитър“ в София. Подобно на кандидатстването, Академията се провежда в няколко етапа, като основната ѝ цел е подготовката на младите инженери за работата им в реална работна среда.

 • ТУ – София организира лятно онлайн училище

  08.07.2021 г. ТУ – София организира лятно онлайн училище

  В периода 5 – 18 юли т.г. Факултет по телекомуникации на Технически университет – София (ТУ – София) организира лятно онлайн училище за студенти от всички факултети – трети и четвърти курс бакалаври и магистри, които владеят добре английски език, научи Борса.bg от висшето учебно заведение. Онлайн училището се състои от два инженерно ориентирани и два бизнес модула, като всеки от тях обхваща 5 или 6 курса. Инициативата включва двуседмични лекции, упражнения и дискусии, предоставени сценарии от партньорски компании и онлайн социални събития. Програмата е разработена в рамките на проекта CENTRAL.

 • Започна благоустрояване около Корпус 1 на ТУ – Габрово

  08.07.2021 г. Започна благоустрояване около Корпус 1 на ТУ – Габрово

  В края на месец юни т.г. Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово) стартира благоустрояване на площ от около 10 декара между Корпусите 1 и 5. Проектът е на стойност 274 287 лв., като прилежащата алейна мрежа ще бъде основно рехабилитирана с нови настилки, тротоари и стъпала. Освен това ще се почисти неподдържаната растителност и мястото ще се затреви, научи Борса.bg от университета. В проекта е включено още парково обзавеждане с пейки, пикник маси, велосипедни стойки и съдове за отпадъци. Ще бъдат монтирани LED осветители, видеонаблюдение, поливна система и зарядна станция за електромобили.

 • BASF Innovation Hub 2021 подкрепя млади иноватори и стартъпи

  08.07.2021 г. BASF Innovation Hub 2021 подкрепя млади иноватори и стартъпи

  Най-голямата в света химическа компания BASF организира състезанието BASF Innovation Hub 2021. Инициативата се фокусира върху идеи, допринасящи за развитието на чисти технологии и иновации с цел подобряване на екологичната устойчивост, научи Борса.bg от компанията. BASF Innovation Hub 2021 подкрепя млади иноватори или стартъп идеи, които отговарят на поне една от тематичните направления „Чиста енергия“, „От фермата до трапезата“ и „Кръгова икономика“. В първата част от състезанието най-добрите пет екипа на локално ниво ще представят своите идеи пред местно жури, което ще определи победител.

 • НБУ откри книжарница и галерия в центъра на София

  07.07.2021 г. НБУ откри книжарница и галерия в центъра на София

  Нов български университет (НБУ) откри книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“, която се намира на столичната улица „Г.С.Раковски“ 191 Б, научи Борса.bg от учебното заведение. На новата локация ще се популяризира издателската дейност на университета и работата на студентите и преподавателите. „НБУ В ЦЕНТЪРа“ ще се превърне и в пресечната точка на бъдещите кандидат-студенти и консултантите на НБУ. Осен това в новия център ще се организират премиери на книги и срещи с техните автори, дискусии, изложби. Ще се представят и възможностите за обучение в Нов български университет.

 • Учениците от ПГКПИ – Бургас стартираха практика в Musala Soft

  06.07.2021 г. Учениците от ПГКПИ – Бургас стартираха практика в Musala Soft

  В началото на юли т.г. учениците от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) в Бургас стартираха производствената си практика във водещата софтуерна компания Musala Soft, научи Борса.bg от учебното заведение. Заниманията се провеждат във временен офис на компанията, който се намира в лабораторията на гимназията. Първото професионално задание за учениците състави Павлина Илиева от Musala Soft заедно с преподавателите от гимназията. По време на проекта учениците решават заданието си самостоятелно, използвайки възможностите на Visual Studio и GitHub, а документацията, с която работят, е изцяло на английски език.

 • HTI България участва в Лятна академия лидерите 2021

  02.07.2021 г. HTI България участва в Лятна академия лидерите 2021

  „HTI България е сред участниците в Лятна академия лидерите 2021 г. Инициативата стартира на 2 юли, и ще продължи до 4 юли. Инициативата среща младежите с лектори и ментори от водещи български компании от строителния бранш. Ментор от страна на HTI България е инж. Мая Георгиева – ВиК проектант в дружеството, която организира за младежите обучение и практически задачи“, разказаха за Инженер.bg от HTI България. Летният кампус, който тази година се провежда в хотел „Мак“ – гр. Габрово, събира ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас, както и студенти в първи курс с интереси в развитието на архитектурата и строителството.

 • Стани част от екипа на Академия Scalefocus за 90 дни

  02.07.2021 г. Стани част от екипа на Академия Scalefocus за 90 дни

  За поредна година академия Scalefocus Ви предлага най-прекия път към Вашата IT кариера. Проектът включва 90 дневно обучение, което ще Ви даде основите за изграждането на една успешна кариера в сферата на програмирането, научи Борса.bg от компанията. Открила най-успешния метод за провеждане, академията предлага изцяло гъвкав начин на обучение. Програма е оптимизирана да отговаря на графика на всеки студент, като той сам избира кога и от къде да се включите в обучението. Липсата на натоварен график и изпълнение на много задачи едновременно е ключът към успеха на програмата.

 • Технически университет – Варна подкрепя екологичното образование

  01.07.2021 г. Технически университет – Варна подкрепя екологичното образование

  В периода от 21 до 23 юни т.г. катедра „Екология и опазване на околната среда“ към Корабостроителния факултет Технически университет – Варна (ТУ – Варна), заедно със своите партньори по национална програма „Иновации в действие“ бяха домакини на основно училище „Васил Априлов“ (ОУ „Васил Априлов“) в град Варна, както и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и ОУ „Христо Ботев“ – Велико Търново научи Борса.bg от университета. В рамките на срещите учителите и учениците се запознаха с модерната научноизследователска база на катедра „Екология и опазване на околната среда“ на ТУ – Варна и с работата по екологични проекти.