Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Фесто Производство запозна ученици с основата на лийн мисленето

  30.12.2020 г. Фесто Производство запозна ученици с основата на лийн мисленето

  Учениците от специалност „Промишлена електроника“ на Софийска професионална гимназия по лектроника „Джон Атанасов“ и Професионална гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ – София за първи път се запознаха с процеса по непрекъснато подобрение, имплементиран в завода на Фесто Производство, съобщиха за Борса.bg от дружеството. „Лектори на виртуалната среща бяха производствените ни обучители Георги Клисарски и Христо Цонев. Те представиха основата на лийн мисленето, като поставиха фокус върху процеса на непрекъснато подобрение“, както и темите 5S система и 7 вида загуби – движение, транспорт, престои, инвентар, свръхобработка, брак и разясниха какво означават тези процеси за компанията. Лийн мисленето ни позволява да открием тези загуби, а в последствие и да ги намалим“, коментираха от Фесто Производство.

 • Община Пловдив ще подпомага студенти по софтуерно инженерство

  30.12.2020 г. Община Пловдив ще подпомага студенти по софтуерно инженерство

  Община Пловдив отпуска 55 334 лева за обучението на студенти от специалност „Софтуерно инженерство“ от випуск 2017-2021 на Пловдивския университет, научи Борса.bg. Сумата е гласувана на общинска сесия на 21 декември. Според подписано през септември 2017 година споразумение общината се задължава да заплаща разходите за семестриални такси, общежитие и стипендии на студентите, чийто среден годишен успех от предходната година е равен или по-висок от Добър 4.00. На критериите отговарят 11 студенти. Общината ще подпомогне и младежи с изявени дарби. За целта са гласувани общо 18 525 лева. Одобрените от комисия таланти ще получат еднократна финансова помощ между 100 и 300 лева за постигнати успехи в областта на науката, изкуството и спорта.

 • Проект на ТУ-Габрово е отличен със сертификат за качество

  29.12.2020 г. Проект на ТУ-Габрово е отличен със сертификат за качество

  Проектът „Разработване на иновативни подходи за професионално образование с цел стимулиране на кариерната реализация и обучението в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката“ на Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) е отличен със сертификат за качество, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Проектът е финансиран по програма „Еразъм+“, ключова дейност 2: „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Координатор на проекта е габровският университет, а партньори са утвърдени университети, изследователски организации и професионални гимназии от България, Италия, Словакия и Гърция. Проектът е насочен към създаване на иновативни средства за преподаване и учене в средното професионално образование и обучение.

 • ЧЕЗ България проведе онлайн обучение за ученици

  23.12.2020 г. ЧЕЗ България проведе онлайн обучение за ученици

  ЧЕЗ България организира поредното онлайн обучение на тема „Технически мерки за безопасност при работа“, съобщиха за Борса.bg от енергийното дружество. Събитието бе насочено към ученици от 11-ти и 12-ти клас, в дуална форма на обучение от професионалните гимназии, партньори на ЧЕЗ България в градовете София, Перник и Плевен. Водещ на виртуалното събитие бе гл. инж. д-р Величко Атанасов от енергийната компания, който представи в няколко части и темата за електроенергийната система на България. Инж. Атанасов наблегна върху организационните мерки за безопасност и електрозащитните средства, които се използват при работа по електрическите мрежи. В обучението взеха участие общо 23 ученици, като заедно с тях се включиха и техните преподаватели, поясниха още от ЧЕЗ България.

 • ПГЕЕ „Михаил Ломоносов“ в Горна Оряховица ще бъде ремонтирана

  23.12.2020 г. ПГЕЕ „Михаил Ломоносов“ в Горна Оряховица ще бъде ремонтирана

  COVID-19 изпразни училищните сгради. И тъй като учениците учат дистанционно, сега е най-подходящото време за ремонт в учебните заведения. През зимата започва ремонт на покрива, смяна на дограмата, на отоплителната и ел. инсталацията в Професионална гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) „Михаил Ломоносов“, намираща се в Горна Оряховица, информираха за Борса.bg от учебното заведение. В рамките на проекта се планира саниране на основната сграда и на физкултурния салон, както и да се ремонтира една от учебните работилници. Училището ще има нов покрив, сменени ВиК и ел. инсталации, за да бъде подобрена средата за 400 гимназисти. Ще бъде изграден и асансьор, който да направи средата по-достъпна за деца с увреждания.

 • Планира се изграждане на модерен спортен салон в ПГМЕ-Бургас

  22.12.2020 г. Планира се изграждане на модерен спортен салон в ПГМЕ-Бургас

  Министерство на младежта и спорта подаде обществена поръчка, с която се търси изпълнител за изграждане на закрит физкултурен салон към една от най-старите гимназии в Бургас – Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕ-Бургас), научи Борса.bg. Проектът е с прогнозна стойност от около 715 хил. лв. без ДДС като е предвидено строежът да приключи в рамките на 150 дни. Към момента учебното заведение разполага с физкултурен салон, който се намира на втория етаж в основната учебна сграда. Това създава неудобство за учащите се в класните стаи под него, които чуват всяка стъпка на съучениците си горе. Училището спешно се нуждае от нов самостоятелен външен салон, който да оптимизира провеждането на часовете по физкултура. Благодарение на обособяването на самостоятелен салон извън училищната сграда ще се освободи повече пространство за нови учебни зали и специализирани кабинети.

 • Стартира кандидатстването по програма ACCES PARCECO 2021

  21.12.2020 г. Стартира кандидатстването по програма ACCES PARCECO 2021

  Френското министерство на висшето образование, науката и иновациите обявява конкурс за проекти по програмата ACCES PARCECO 2021, научи Борса.bg от Технически университет – София. Целта на програмата е да се засилят връзките между френските научни лаборатории с лаборатории от страните в Централна и Източна Европа. Министерство на висшето образование, науката и иновациите обявява два конкурса. Първият е озаглавен „ACCES“ и е за съфинансиране на посрещането на учени от страните в Централна и Източна Европа за участие в семинари, конференции и конгреси във Франция. Вторият конкурс, озаглавен „PARCECO“, е за съфинансиране на участието на френски участници с доклад в семинари или летни школи, организирани в страни от Централна и Източна Европа.

 • РУ „Ангел Кънчев“ връчи юбилейни отличия

  21.12.2020 г. РУ „Ангел Кънчев“ връчи юбилейни отличия

  На 12 ноември 2020 г. Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ навърши 75 години от своето създаване, а за да отбележи своят юбилей, през цялата година учебното заведение организира многобройни инициативи и събития. На 15 декември т. г. ректорът, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, и ректорското ръководство на университета връчиха официално юбилейни отличия на членове на академичната общност по повод 75-годишнината на висшето училище, научи Борса.bg от учебното заведение. Юбилейните отличия се присъждат в знак на признание за принос към развитието на университета, към неговото утвърждаване като авторитетна и влиятелна институция за висше образование в национален и международен мащаб.

 • ПГСАГ „Ангел Попов“ ще бъде обновена

  17.12.2020 г. ПГСАГ „Ангел Попов“ ще бъде обновена

  Професионална гимназия по строителство и архитектура (ПГСАГ) „Ангел Попов“ във Велико Търново ще бъде обновена по проект проект „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“, научи Борса.bg от учебното заведение. Ремонтните дейности вече стартираха. Целта на проекта е да бъдат подобрени условията за провеждане на учебния процес като се инвестира в цялостно обновяване на училищната инфраструктура в гимназията. Ремонтът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електро- инсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства и др. След реконструкцията, сградата ще бъде вече достъпна и за хора с увреждания.

 • Стартира конкурса за стипендия на ректора на ТУ-София

  16.12.2020 г. Стартира конкурса за стипендия на ректора на ТУ-София

  Всяка академична година, във връзка със студентския празник 8 декември, ректора на Технически университет – София (ТУ-София) отпуска еднократна стипендия на един студент. Целта на стипендията е да подпомогне студентското обучение и да съдейства за реализацията на бъдещи кариерни цели, информираха за Борса.bg от ТУ-София. Стипендията е в размер на 1000 (хиляда) лева и е част от кампанията „Ако си дал, не си живял напразно...". За стипендията имат право да кандидатстват студентите, записани в редовна форма на обучение в специалности от всички професионални направления на ТУ-София, в т.ч. и студенти от Филиала на университета в гр. Пловдив, „Факултет и Колеж“ - гр. Сливен, Колеж по енергетика и електроника и Технически колеж - гр. Казанлък. Какви са условията вижте в следващите редове…