Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ВТУ и ВУТП подписаха меморандум за сътрудничество

  07.10.2021 г. ВТУ и ВУТП подписаха меморандум за сътрудничество

  Партньорството предвижда съвместно участие на университетите в разработването и изпълнението на национални и международни проекти, както и създаване на смесени научноизследователски колективи за осъществяване на съвместни разработки и публикации. Дейностите включват още съвместно организиране и участие на студентски състезания, конкурси, дискусии и други образователни форуми, разработване на съвместни интердисциплинарни магистърски програми, както и организиране и провеждане на съвместни посещения и мероприятия с участието на преподаватели и студенти.

 • В ПГЕМП „Христо Ботев“ в Перник бе открита соларна лаборатория

  06.10.2021 г. В ПГЕМП „Христо Ботев“ в Перник бе открита соларна лаборатория

  На 27 септември т.г. в Професионалната гимназия по енергетика и минна промишленост (ПГЕМП) „Христо Ботев“ в Перник бе открита соларна лаборатория, съобщи БТА. Тя ще бъде на разположение за всички ученици от специалност Топлотехника и в нея те ще се обучават на производство на топла вода и сградно отопление. Отвън са монтирани панели за производство на електричество, а вътре има плосък термоколектор за топла вода. В специален съд се акумулира произведената през деня топлина, който може да се отдава през нощта.

 • Започна дуалното обучение на ученици от ПГЕЕ – Пловдив в АББ

  05.10.2021 г. Започна дуалното обучение на ученици от ПГЕЕ – Пловдив в АББ

  На 20 септември 2021 г. стартира практическата част от обучението на първата паралелка „Електрообзавеждане на производството“ в системата за дуално образование, разработена съвместно от АББ България и Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) – Пловдив. Четиринайсет ученици от 11-ти клас ще прекарват два дни седмично в завода на АББ България в гр. Раковски и производствената база на компанията в гр. Пловдив, за да развият своите практически знания и умения.

 • Четирима студенти завършиха втората Инженерна академия на R&M

  04.10.2021 г. Четирима студенти завършиха втората Инженерна академия на R&M

  „Тази есен Инженерната академия успешно завършиха студентите Тифани Дерменджиева, Данаил Вълков, Димитър Василев и Петър Найденов. Те преминаха през предвидените пет модула на обучение в отделите „Производство“, „Локален инженеринг“, „Качество“, „Глобален инженеринг и оперативно подпомагане“ и „Развоен център (R&D)“. Освен това, младежите получиха уникална възможност да участват в стратегически за R&M проект за разширяване на портфолиото на компанията с фамилията продукти Fiber to the Antenna (FTTA), които са част от 5G технологията за пренос на данни“, коментираха за Инженер.bg от R&М България Производство.

 • Германската служба за академичен обмен предоставя стипендии

  03.10.2021 г. Германската служба за академичен обмен предоставя стипендии

  Германската служба за академичен обмен (DAAD) предоставя стипендии за обучение и изследователска дейност на студенти, докторанти, постдокторанти, преподаватели и учени от Техническия университет – София за академичната 2022/2023 година, съобщиха от университета. Стипендиите са в категориите: летни езикови курсове за студенти, магистратура в Германия, изследователски стипендии и билатерална докторантура, както и за изследователски престой и двустранен обмен за университетски преподаватели и учени.

 • Над 11 600 ученици ще се обучават в реална работна среда

  30.09.2021 г. Над 11 600 ученици ще се обучават в реална работна среда

  Над 11 600 ученици ще участват в практически обучения в реална работна среда, съобщиха от Министерството на образованието и науката. От тях 2523 ще имат занятия в приоритетни направления, важни за развитието на икономиката – машиностроене, строителство, електроника, електротехника, енергетика, транспортни услуги и др. Практическите обучения се реализират в рамките на новия проект на МОН – „Ученически практики – 2“. В занятията могат да се включат ученици над 16-годишна възраст, които се обучават в професионални гимназии или училища с паралелки за професионална подготовка.

 • ХТМУ откри новата академична година с тържествена церемония

  28.09.2021 г. ХТМУ откри новата академична година с тържествена церемония

  На 27 септември 2021 г. се проведе тържествена церемония по откриване на академичната 2021/2022 година в Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Ректорът на ХТМУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева приветства студентите, преподавателите и официалните гости, като се обърна специално към първокурсниците и им пожела успех и целеустременост в обучението. Слово от името на първокурсниците произнесе Александрина Спасова, студентка в специалност „Чиста енергия и устойчиво развитие“.

 • Лидери ще споделят своята „тайна на успеха“ на CEO Talks

  27.09.2021 г. Лидери ще споделят своята „тайна на успеха“ на CEO Talks

  На 14 октомври т.г. от 10:00 ч. в аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство ще се проведе първото издание на CEO Talks, съобщиха за Борса.bg организаторите от To The Top Agency. Събитието ще събере на едно място осем лидери от водещи компании в своята сфера у нас, които ще споделят със студентите много лични истории от своя кариерен път до момента. Участниците ще могат се докоснат до най-важните хора в организацията, да им задават въпроси и да научат тяхната „тайна на успеха“.

 • ПГКНМА в Сгара Загора с приз от конкурса „Глобално училище“ 2021

  24.09.2021 г. ПГКНМА в Сгара Загора с приз от конкурса „Глобално училище“ 2021

  Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ (ПГКНМА) в гр. Стара Загора е сред победителите в конкурса „Глобално училище“ 2021, съобщиха от учебното заведение. Конкурсът се организира от Българската платформа за международно развитие за шеста поредна година. Наградата отличава училищата с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани.

 • Елпром Хеви Индъстрис ежегодно провежда стажантска програма

  23.09.2021 г. Елпром Хеви Индъстрис ежегодно провежда стажантска програма

  Освен поддържането на статут на устойчив бизнес партньор и предпочитан бранд в енергийния сектор, сред приоритетите на компанията попадат инвестициите в човешкия капитал. Нещо повече, утвърденият производител на електрически трансформатори и стъпални регулатори следва една от своите ключови мисии да открива и развива млади технически специалисти посредством своята стажантска програма. Подробности за инициативата за студенти, както и за възможностите за работа в компанията, Инженер.bg научи от екипа на Елпром Хеви Индъстрис.