Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • БАВ организира специализиран курс за измерване разхода на вода

  28.07.2020 г. БАВ организира специализиран курс за измерване разхода на вода

  В периода 24-25 септември 2020 г. Българска асоциация на водите (БАВ) – Център за професионално обучение „Водоснабдяване и канализация” (ЦПО „ВиК”) организира специализиран курс „Измерване разхода на вода в напорни тръбопроводи и безнапорни канали“, съобщиха за Борса.bg БАВ. Събитието ще се проведе в с. Старосел – Комплекс за винен и спа туризъм, по време на семинара „Пречистване на питейни води” и конкурса за най-добра пречиствателна станция за питейни води. Успешно завършилите курса ще получат Удостоверение за част от професия, съгласно Закона за професионалното образование и обучение, което е официален държавен документ за квалификация.

 • ЧЕЗ България проведе онлайн среща със студенти от ТУ-София

  27.07.2020 г. ЧЕЗ България проведе онлайн среща със студенти от ТУ-София

  На 18 юни 2020 г. се проведе онлайн среща между представители на ЧЕЗ България и студенти от Технически университет – София, научи Борса.bg от енергийната компания. В рамките на виртуалното събитие от екипа на ЧЕЗ България представиха основните звена в дружеството, които предоставят шанс за старт на професионалния път на студентите от различни специалности. По време на срещата младежите имаха възможност да участват активно в дискусията и да отправят своите въпроси към Дирекция „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. Екипът на енергийното дружество изрази благодарност за активността на участниците и желанието им да поемат по пътя на електроенергетиката.

 • ТУ-Габрово и БАН въвеждат в експлоатация Evobeam cube 400

  24.07.2020 г. ТУ-Габрово и БАН въвеждат в експлоатация Evobeam cube 400

  В продължение на три дни учени от Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) и Института по Електроника при Българска академия на науките (БАН) се обучаваха да работят с иновативната инсталация Evobeam cube 400 за електроннолъчево заваряване и модификация на материали, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Evobeam cube 400 е напълно автоматизирана и позволява да се извършват технологични дейности в стандарт 4.0, свързан с модернизацията и конкурентоспособността на българската икономика. Иновативната апаратура е на стойност 821 449 лева и е закупена по проект на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии".

 • НБУ се присъедини към академичните ни партньори

  23.07.2020 г. НБУ се присъедини към академичните ни партньори

  „Да не се боим от разнообразието!“. Това е девизът, дълбоко заложен в образователната мисия и политика, изследователската дейност и във всеки един детайл от академичния живот на Нов български университет (НБУ). Той е следващото висше учебно заведение, което се присъедини към Академична борса на Борса.bg. Заедно с него ще продължим да популяризираме техническото образование сред младежите, стремейки се да бъдем ефективен медиатор между академичните среди, бизнеса и техническите специалисти. За дългогодишната му история и традиции четете в следващите редове...

 • Включете се в стажантската програма на Егнатия България

  22.07.2020 г. Включете се в стажантската програма на Егнатия България

  Мечтаете за развитие в сферата на строителството и телекомуникациите? Егнатия България Ви дава шанс да развиете своите практически знания и да стартирате вълнуваща кариера! Компанията предлага едногодишна стажантска програма за специалисти по инсталация/конфигуриране и цялостен инженеринг на телекомуникационно оборудване, научи Борса.bg от Егнатия. Стажантската програма е платена и е съобразена с индивидуалните предпочитания на всеки стажант. Компанията предлага възможност за обучение и повишаване на квалификацията според индивидуалните интереси на младежите, техните допълнителни умения и възможности.

 • ТУ-София спечели проект за създаването на EUT+

  21.07.2020 г. ТУ-София спечели проект за създаването на EUT+

  Технически университет – София (ТУ-София) спечели проект за създаване на Европейски технологичен университет (EUT+), съобщиха за Борса.bg от ТУ-София. По проекта ще си сътрудничат осем европейски технически висши учебни заведения. Целта е да се създаде устойчиво бъдеще за студентите, за служителите в обучаващите институции, както и за териториите и регионите, където е позициониран всеки от кампусите. EUt+ ще използва силните страни на всеки от своите партньори, за да създаде технологичния университет на бъдещето, изграден около обща визия, ценности и общо мото – „Мисли първо за човека“.

 • Предстои уебинара SIT ALUMNI Insights

  20.07.2020 г. Предстои уебинара SIT ALUMNI Insights

  На 21 юли от 12:00 ч. Шафхаузенският технологичен институт (Schaffhausen Institute of Technology – SIT) и фирма Acronis, лидер в областта на киберзащитата, организират виртуалното събитие SIT ALUMNI Insights, за да дадат повече информация за програмата по Компютърни науки и Софтуерно инженерство на SIT и предимствата, които тя предоставя, научи Борса.bg от организаторите. Програмата дава възможност на студентите да получат образование на швейцарско ниво в областта на компютърните науки. Най-добрите кандидати ще получат пълна стипендия и възможност на стартиране на собствена компания.

 • ВУТП и Столична община ще си партнират по проект „Смарт София”

  16.07.2020 г. ВУТП и Столична община ще си партнират по проект „Смарт София”

  Висше училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Столична община ще си партнират по проект „Смарт София“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Съвместно с общината ВУТП ще участва в изграждане и развитие на онлайн платформата „Смарт София“ и ще подкрепи подготовка за внедряване на нови електронни услуги в Район „Студентски“, както и практическа реализация на Стратегията за дигитална трансформация на гр. София. Основните дейности по проекта са свързани с участие на студенти и преподаватели в три онлайн дискусии. ВУТП ще бъде домакин на стартовата онлайн дискусия.

 • ТУ-Варна с нова специалност към катедра „Топлотехника”

  15.07.2020 г. ТУ-Варна с нова специалност към катедра „Топлотехника”

  От учебната 2020/2021 година в катедра „Топлотехника” при Технически университет – Варна (ТУ-Варна) започва обучение по нова специалност „Топлотехника и инвестиционно проектиране“, която е от регулираната професия „Инженер в инвестиционното проектиране", съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Обучението по новата специалност ще покрива изцяло държавните образователни изисквания за разработване на части „Отопление, вентилация, климатизация, хладилна техника, топлоснабдяване и газоснабдяване" и „Енергийна ефективност“ на инвестиционните проекти.

 • Включете се в стажантската програма на Дунапак Родина

  14.07.2020 г. Включете се в стажантската програма на Дунапак Родина

  Дунапак Родина, част от Dunapack Packaging Division, от Принцхорн Груп – водещ производител на хартия, велпапе и опаковки от велпапе в Централна и Източна Европа, стартира своята стажантска програма, научи Борса.bg от компанията. Дунапак търси стажант „Специалист електроника и автоматика“ и стажант „Инженер електрически машини и апарати“. Стажантите ще участват в изпълнението на техническите задачи при поддържането и ремонта на електронното оборудване на производствените машини. Те ще се включат активно в диагностиката и отстраняването на оперативни проблеми по време на експлоатация на оборудването.