Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ВТУ „Т. Каблешков“ приема кандидат-магистри по геотехника

  22.08.2018 г. ВТУ „Т. Каблешков“ приема кандидат-магистри по геотехника

  До 5 септември т.г. могат да се подават документи за магистърската програма „Геотехника и инженерна геология” във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, информираха Борса.bg от Българската асоциация на архитектите и инженерите. Програмата е предназначена за строителни и минни инженери или инженер-геолози, които желаят да повишат своите знания и професионални умения в специфичната сфера на геотехниката. Курсът на обучението е задочен, като лекциите и упражненията са по три седмици за семестър.

 • ПГ по транспорт „Макгахан“ отваря дуална паралелка за спедитори

  21.08.2018 г. ПГ по транспорт „Макгахан“ отваря дуална паралелка за спедитори

  Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София въвежда пилотна паралелка с дуално обучение в специалност „Спедиция, транспортна и складова логистика“ от този септември, съобщиха за Борса.bg от гимназията. Формата на дуално обучение дава възможност както за получаване на диплома за завършено средно образование, така и за придобиване на професионална квалификация – 3-та степен. Петгодишният курс на обучение за професия Спедитор-логистик е комбиниран и със засилено изучаване на английски език.

 • РАИС посреща в завода си ученици с интереси в машиностроенето

  20.08.2018 г. РАИС посреща в завода си ученици с интереси в машиностроенето

  Фирма РАИС, специализирана в производството на машини с ЦПУ, отваря широко вратите си за ученици с интерес към съвременното машиностроене, възможни бъдещи инженери и програмисти. „Радостни сме, че на посещение в нашето предприятие бяха ученици, младши посланици на Европейския парламент, от Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в гр. Пазарджик, които се запознаха с резултатите от няколко успешно реализирани европейски проекта“, съобщиха за Борса.bg от компанията. Младежите бяха посрещнати лично от управителя на дружеството – инж. Нишан Бъздигян, който ги разведе в новата производствена база.

 • Техническият учебен център на ЧЕЗ получи лиценз

  17.08.2018 г. Техническият учебен център на ЧЕЗ получи лиценз

  Професионални квалификации за 8 професии съгласно държавния образователен стандарт ще предлага Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение България, получи сведения Борса.bg от компанията. Лицензията е връчена от председателя на Националната агенция за професионално образование и включва 8 професии и 12 специалности в областта на електроенергетиката, екологията, информационните технологии, заваряването и подемно-транспортната техника. Модерната база на центъра се състои от технически полигон с реална симулация на електроразпределителна мрежа.

 • ТУ-София връчи стипендията „За повече жени инженери“

  16.08.2018 г. ТУ-София връчи стипендията „За повече жени инженери“

  Стипендията „За повече жени инженери“, част от кампанията на Техническия университет – София „Ако си дал, не си живял напразно...", отива при студентката Мария Пеева, оповестиха за Борса.bg от учебното заведение.
  За Мария, която завършва успешно 3-ти курс Електроника, стипендията на стойност 1000 лв. е признание за упорит труд. Студентката смята да вложи средствата в допълнителни курсове. Плановете ѝ включват специализация в областта на Силовата електроника. Третокурсничката научава за стипендията от център „Кариера и възпитаници (алумни)“.

 • Кандидатствайте за стипендия от „Study iT First” до 10 октомври

  15.08.2018 г. Кандидатствайте за стипендия от „Study iT First” до 10 октомври

  Студенти от първи курс, които изучават ИТ специалност в български университет, и тази година могат да кандидатстват за участие в стипендиантската програма „Study iT First”, информираха за Борса.bg от Технически университет – София. „Study iT First” се реализира за пръв път през 2015 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на SAP Labs България, като до сега са подкрепени 32 студенти. Целта на програмата е да помогне на мотивирани млади хора още в ранния етап от тяхното висше образование.

 • Нова магистърска програма стартира ВТУ „Тодор Каблешков”

  14.08.2018 г. Нова магистърска програма стартира ВТУ „Тодор Каблешков”

  Висшeто транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков” – София представи своята нова магистърска програма за подготовка на специалисти по строителство на газопроводи и нефтопроводи, съобщиха за Борса.bg от Камарата на строителите в България.
  Подготовката по специалността „Строителство на газопроводи и нефтопроводи“ ще научи бъдещите специалисти как се проектират, строят и експлоатират конструкциите и съоръженията, предназначени за транспорт и съхранение на нефт и газ. Магистърският план е адресиран към младежите, завършили висше образование и притежаващи бакалавърска или магистърска степен в областта на техническите науки.

 • HP Inc. Bulgaria стартира стажантска програма

  13.08.2018 г. HP Inc. Bulgaria стартира стажантска програма

  Една от емблематичните компании в ИТ бранша и водещ доставчик на устройства за печат и цифровизация, консумативи за печатащи устройства и сканиращи устройства, HP Inc. Bulgaria, стартира своята стажантска програма, съобщиха за Борса.bg от Технически университет – София. Стажът дава възможност на младите специалисти да се запознаят с корпоративната среда, да приложат наученото в университета и да придобият много нови умения. „Това е идеален шанс да тестват себе си, индивидуално и в екип, като в същото време стартираш пътя си към нова кариера“, коментират от HP.

 • Danfoss предлага летящ кариерен старт с двугодишната си програма

  10.08.2018 г. Danfoss предлага летящ кариерен старт с двугодишната си програма

  Да започнете кариерата си като участник в програмата за следдипломна квалификация на Danfoss, предлага добре познатият на българския пазар производител на топлофикационна автоматика, съобщиха за Борса.bg от компанията. Програмата е двугодишна и предоставя възможност за участие в четири различни бизнес проекта, всеки от които с продължителност шест месеца. Поне един от тях ще бъде осъществен извън страната. За всяка от поставените задачи се осигуряват ежедневно обучение и насоки. Всеки следващ проект се избира заедно с ментор и се основава на конкретния профил на специалиста, напредъка и потребностите му от обучение.

 • Студентите в ЕПУ избират от три езика, на които да се обучават

  09.08.2018 г. Студентите в ЕПУ избират от три езика, на които да се обучават

  Европейският политехнически университет в Перник, в стила на своите европейски дух и мисия, предлага обучение на три езика – български, английски и италиански, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Курсовете се формират при минимален брой от 7 записали се студенти за съответния език. „Тази възможност осигурява чудесно средство за придобиване едновременно на професионална квалификация и овладяване на спецификата на професионалния език, което е безспорно предимство при кариерното развитие в бъдеще, както и безценен опит“, считат от ВУЗ-а.