Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ЧЕЗ България става партньор по проект „Ученически практики – 2“

  24.03.2022 г. ЧЕЗ България става партньор по проект „Ученически практики – 2“

  ЧЕЗ България се включва като партньор по проект BG05M2OP001-2.015-0001 „Ученически практики – 2“, съвместно с Професионална гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – гр. Дупница. В рамките на инициативата ще се проведе практическо обучение, подкрепено с дигитални уроци на теми, които засягат професионалната реализация на учениците. Участие ще вземат десетима единадесетокласници от професионалната гимназия, обучаващи се в специалност „Електрообзавеждане на производството“, по професия „Електротехник“. Специалисти по електроенергетика от ЧЕЗ България ще се присъединят в обучаващата програма, а дигиталните уроци ще бъдат проведени от д-р инж. Величко Атанасов, главен инженер методическо управление в Дирекция „Експлоатация и поддържане“ в енергийното дружество. „Ученически практики – 2“ цели повишаване качеството на професионалното образование и обучение, съобразно с потребностите на икономиката и промените на пазара на труда и е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и oбщата стойност на проекта възлиза на 10 553 013 лв.

 • Нов информационно-библиотечен център бе открит в ПГДС – Хасково

  23.03.2022 г. Нов информационно-библиотечен център бе открит в ПГДС – Хасково

  Нов информационно-библиотечен център бе открит в Професионална гимназия по дървообработване и строителство (ПГДС) „Цар Иван Асен II“ гр. Хасково, съобщи БТА. На събитието присъстваха кметът на града Станислав Дечев и директорът на учебното заведение Маргарита Топалова. Центърът е резултат от общите усилия на учителския екип и учениците от специалност „Мебелно производство“, които проектираха и изработиха мебелите. „Това ще е мястото, където учениците ще се чувстват уютно, ще имат достъп до книги и до интернет. Аз, като директор, се ангажирам всяка следваща година да обновяваме фонда на библиотеката“, сподели по време на откриването пред общинския пресцентър г-жа Топалова. ПГДС „Цар Иван Асен II“ отбеляза също и своя патронен празник. „За мен е привилегия, че в Хасково се обучават бъдещите строители, архитекти, мебелисти, озеленители, лесовъди, програмисти и още ред специалисти, които след няколко години ще бъдат строителите на Хасково и на България“, посочи в приветствието си кметът Дечев.

 • НПГ по КТС и Schwarz IT проведоха Олимпиада по програмиране

  22.03.2022 г. НПГ по КТС и Schwarz IT проведоха Олимпиада по програмиране

  На 17 март т.г. се проведе третото издание на Олимпиадата по програмиране в Правец. Събитието бе организирано от компанията Schwarz IT България и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) в гр. Правец, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. В Олимпиадата се включиха около 50 ученици от 10-ти и 11-ти клас, които имаха за задача да решат няколко алгоритмични упражнения. Екипът на Schwarz IT България ще оцени задачите и ще отличи най-добре представилите се участници. Като част от партньорството си с професионалната гимназия, компанията спонсорира и оборудва специална зала за интерактивни обучения, в която се провежда състезанието. Олимпиадата е част от стажантска програма на Schwarz IT България и НПГ по КТС. Най-добрите участници в състезанието по програмиране ще могат да станат стипендианти на Schwarz IT България за периода до края на своето обучение, както и да стартират едногодишна стажантска програма, която включва обучение с ментор.

 • Навършват се 100 години от рождението на проф. Симеон Батов

  22.03.2022 г. Навършват се 100 години от рождението на проф. Симеон Батов

  През 2022 г. се навършват 100 години от рождението на един от най-емблематичните представители на българската енергетика – проф. проф. д-р инж. Симеон Батов. Той е сред малцината български инженери, удостоени с най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ I-ва степен за изключителните му заслуги към обществото и науката. Проф. Батов е член на Европейския и Световния енергиен съвет и на Ядреното дружество. Роден е на 12 май 1922 г. в Кюстендил. Завършва гимназия в Скопие и продължава обучението си в Техническия университет в Грац, Австрия. Професионалният път на проф. Батов започва в Мини Перник, по време на Втората световна война. В Технически университет – София (тогава Държавна политехника) започва работа като асистент в катедра „Топло- и ядрена енергетика“ на Енергомашиностроителния факултет. Специализира енергетика в Москва. Изготвя дисертация на тема „Избор на типа и мощностите на топлофикационните турбини в условията на България“, а проведените изследвания са в основата на изграждането на топлофикационните системи у нас.

 • Откриха нов STEM център в ПГХТТ – Пловдив

  18.03.2022 г. Откриха нов STEM център в ПГХТТ – Пловдив

  В Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в гр. Пловдив отвори врати нов STEM център. Той бе открит от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Оборудвани са седем кабинета за провеждане на мултидисциплинарни уроци в областта на природо-математическите науки и специалните предмети от професионалното обучение в гимназията.

 • ТУ – Варна и АЕЦ Козлодуй сключиха сътрудничество

  17.03.2022 г. ТУ – Варна и АЕЦ Козлодуй сключиха сътрудничество

  Технически университет – Варна ( ТУ – Варна) подписа ново споразумение за сътрудничество с АЕЦ Козлодуй, научи Борса.bg от учебното заведение. Дълогодишното партньорство между университета и атомната централа е насочено към научни разработки в областта на енергетиката, организиране на посещения в централата на студентите с обучителен и опознавателен характер. Възпитаниците на ТУ – Варна също така могат да кандидатстват за някои от стажантските позиции на АЕЦ Козлодуй.

 • Вижте кои са победителите в осмия хакатон Hack TUES Infinity

  16.03.2022 г. Вижте кои са победителите в осмия хакатон Hack TUES Infinity

  От 10 до 13 март т.г. се проведе осмото издание на хакатона Hack TUES Infinity. Събитието се организира от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София с подкрепата и менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС), съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Училищният хакатон стартира с приветствие от страна на директора на ТУЕС – дoц. д-р инж. Стела Стефанова, и министъра на образованието и науката – акад. Николай Денков.

 • АББ България отправя GREEN предизвикателство към студентите

  16.03.2022 г. АББ България отправя GREEN предизвикателство към студентите

  АББ България отправя покана към студентите да се включат в предизвикателството GREEN – Generatе Resolutions for Energy Efficiency and Neutrality, научи Борса.bg от АББ България. То ще се проведе в периода между 8 и 15 април т.г. и ще даде възможност на студенти от цялата страна да разработят проекти, подпомагащи постигането на енергийна ефективност в промишлени обекти, които са сред най-големите консуматори на енергия.

 • Община Бургас и ПГКПИ – Бургас с обща образователна инициатива

  15.03.2022 г. Община Бургас и ПГКПИ – Бургас с обща образователна инициатива

  Община Бургас и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) – Бургас стартират съвместна образователна инициатива „Coding Kids Burgas“. Тя ще предостави на децата между 6 и 12-годишна възраст безплатно обучение в сферата на дигиталните технологии и програмирането. Занятията ще се състоят от 1 до 8 април т.г. и ще бъдат с продължителност от 60 min. Те ще се провеждат в Международния конгресен център на Морската гара в Бургас, както и в професионалната гимназия.

 • Връчиха сертификатите на участниците в курса по роботика на РУ

  11.03.2022 г. Връчиха сертификатите на участниците в курса по роботика на РУ

  На 28 февруари т.г. в Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ се проведе церемония по връчване на сертификатите на участниците в STEM обучителния курс „Роботика с micro:bit“, научи Борса.bg от учебното заведение. На срещата присъстваха заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на РУ – проф. д-р Пламен Даскалов, заместник – кметът на Община Русе г-н Енчо Енчев, г-жа Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, г-н Иван Михайлов – управител на Вистеон Електроникс България проф. дн. Михаил Илиев, депутат в 47-ото Народно събрание и дългогодишен преподавател във висшето учебно заведение, представители на основни и средни училища в гр. Русе и др. Обучението се реализира в подкрепа на общинската инициатива за въвеждане на занятия по роботика за възпитаниците от 3-ти и 4-ти клас.