Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • IMI България ще си сътрудничи с ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград

  27.10.2021 г. IMI България ще си сътрудничи с ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград

  Дуалното обучение, което е бъдещето на ранното професионално ориентиране и кариерно развитие, стартира в България преди пет години. В София област този тип система се прилага в гимназии в градовете Пирдоп, Самоков и Етрополе. „Професионалната гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ е първото училище в гр. Ботевград, което се стреми да въведе новата форма на обучение чрез работа, а Интегрейтид Микро-Електроникс България (IMI България) е първата фирма, която откликна на поканата за сътрудничество. Дуалната специалност е „Промишлена електроника“, която е и най-търсената на местния трудов пазар. Първата паралелка от 18 ученици вече бе сертифицирана“, съобщиха за Инженер.bg от водещата производствена компания.

 • Тифани Дерменджиева за Академията на R&M България Производство

  25.10.2021 г. Тифани Дерменджиева за Академията на R&M България Производство

  Тифани Дерменджиева е един от стипендиантите на Инженерната академия на R&M България Производство. Първи стъпки в професионалните начинания тя ще поеме след като успешно завърши второто издание на Инженерната академия на компанията. За обучението в рамките на образователната програма, придобитите знания и умения и хармоничните и ползотворни взаимоотношения в екипа, Тифани разказа за рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“.

 • НПГПТО „М. В. Ломоносов“ стана част от академичните ни партньори

  22.10.2021 г. НПГПТО „М. В. Ломоносов“ стана част от академичните ни партньори

  Прецизната техника и оптичните уреди са неразделна част от нашето ежедневиe. Използваме ги в геодезията, строителството, телекомуникациите, медицината, автомобилостроенето, машиностроенето, филмовата и аудио индустрия и дори у дома. Щастливи сме, че към семейството ни от академични партньори се присъедини единственото по рода си на територията на Балканския полуостров училище, а именно Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика (НПГПТО) „М. В. Ломоносов“. За специалностите в него и любопитни факти от училищния живот ще ви разкажем в следващите редове...

 • Ученици в Бургас ще се обучават с помощта на VR и AR

  21.10.2021 г. Ученици в Бургас ще се обучават с помощта на VR и AR

  Общо 70 преподаватели на третокласници бяха обучени за работа със специализирания софтуер в образователна среда по проекта на Община Бургас „Първокласно начало – виртуална и добавена реалност“. Те получиха и лиценз за достъп до иновативната и единствена по рода си у нас XR-лаборатория, съобщиха от Общината. Преди новата технология да бъде въведена в учебните часове, учителите ще разработя бъдещите си уроци с помощта на възможностите на виртуалната и добавената реалност. Първото по рода си обучение на преподаватели за работа с новата технологична XR платформа се поведе в сградата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и в Експо център „Флора Бургас“. Предстои да стане напълно готов иновативният обучителен Център за виртуална и добавена реалност.

 • Управителят на БГ Роботи предостави робот на РУ

  18.10.2021 г. Управителят на БГ Роботи предостави робот на РУ

  Управителят на фирма БГ Роботи – Величко Великов, предостави на катедра „Промишлен дизайн“ към Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ робот KUKA. Той ще бъде използван за обучението по специалност „Дизайн“ и други инженерни специалности във висшето учебно заведение, съобщиха от РУ. Величко Великов е един от успешно реализираните възпитаници на специалност „Промишлен дизайн“. Към робота могат да се монтират разнообразни приспособления, които го превръщат в мултифункционален високотехнологичен инструмент. Освен обемно фрезоване и формоване, с подходящата екипировка с него може да се извършва рязане на стиропор посредством нажежаема жичка, а също и да се използва като голям 3D принтер.

 • На 21 октомври в ТУ – Габрово ще се състои Дни на кариерата

  17.10.2021 г. На 21 октомври в ТУ – Габрово ще се състои Дни на кариерата

  Технически университет - Габрово ще бъде домакин на тринадесетото издание на събитието Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, съобщиха от учебното заведение. Организатор на кариерния форум, който ще се проведе на 21 октомври от 10:00 ч., е Job Tiger. Събитието ще срещне търсещите работа и стаж студенти, млади и опитни специалисти с представители на водещи фирми в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг. На 20 октомври т.г. от 11:00 до 17:00 ч. ще се състои Виртуалният ден на форума, който ще включва онлайн срещи с работодатели на платформата на Brazen Technologies.

 • Завърши Стажантска програма 2021 на ЧЕЗ България

  14.10.2021 г. Завърши Стажантска програма 2021 на ЧЕЗ България

  В края на септември т.г. се проведе закриването на тазгодишното тринадесето издание на Стажантската програма на компанията. Събитието се проведе онлайн и в него се включиха стажанти, взели участие в образователната програма и в инициативите към нея. „По време на събитието, г-жа Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ на ЧЕЗ България, отправи поздрави към младежите за мотивацията, която са проявили към предизвикателствата на стажа. Ръководителят на отдел „Развитие на човешките ресурси“ – Ралица Янева, разказа повече за историята зад образователните инициативи, постиженията до момента, както и разкри какво предстои занапред“, научи Инженер.bg от HR екипа на ЧЕЗ България.

 • Вижте кои са лауреатите в тазгодишната Награда „Джон Атанасов“

  14.10.2021 г. Вижте кои са лауреатите в тазгодишната Награда „Джон Атанасов“

  Носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 г. е д-р Венелин Тодоров. Той е доктор по математика от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и доцент по информатика и компютърни науки със специалност „Моделиране на сложни системи с голяма размерност“ в Института по математика и информатика на БАН. Основните му постижения са за създаването на високоефективни стохастични и детерминистични подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи с много голяма размерност. Разработените от д-р Тодоров алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика.

 • ЧЕЗ оборудва кабинет в ПГТС „Архитект Йордан Миланов“ – Перник

  12.10.2021 г. ЧЕЗ оборудва кабинет в ПГТС „Архитект Йордан Миланов“ – Перник

  „Професионална гимназия „Арх. Йордан Миланов“ е наш дългогодишен партньор, затова избрахме да стартираме най-новата ни инициатива именно оттук. Вече имаме два класа с дуално обучение по електротехника в гимназията, като тази учебна година предстои да завърши първият випуск. Вярвам, че добрите резултати от нашето сътрудничество ще го превърнат във вдъхновяващ пример за новите ученици, които ще се обучават в електротехническите паралелки", заяви г-жа Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България.

 • Предстои годишна научна конференция във ВСУ „Любен Каравелов“

  08.10.2021 г. Предстои годишна научна конференция във ВСУ „Любен Каравелов“

  От 14 до 16 октомври 2021 г. във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ ще се състои 21-ата годишна научна конференция, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Събитието, което има статут на международен научен форум, традиционно е свързано с архитектурата, строителството, сигурността и опазването на културното наследство. Конференцията ще се проведе в хибриден формат – някои от докладите ще бъдат изнесени на място, а други – онлайн.