Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • РУ „Ангел Кънчев“ с най-голямо финансиране по програмата Еразъм+

  12.08.2022 г. РУ „Ангел Кънчев“ с най-голямо финансиране по програмата Еразъм+

  Русенският университет (РУ) „Ангел Кънчев“ се нарежда сред трите университета в България, спечелили най-голямо финансиране от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) по програмата Еразъм+, научи Борса.bg от учебното заведение. Университетът е с най-голямо финансиране сред извънстоличните висши учебни заведения. Всички подадени проекти по програмата са финансирани успешно и са оценени с оценки над 90 единици (от 100 възможни). Освен това РУ „Ангел Кънчев“ е награждаван няколко пъти за отлично изпълнени проекти за мобилност по програмата. Тази академична година студентската мобилност във висшето учебно заведение включва 150 души от 34 университета в 11 държави.

 • Във ВТУ „Тодор Каблешков“ започна записването на студенти

  10.08.2022 г. Във ВТУ „Тодор Каблешков“ започна записването на студенти

  Започна записването на студентите за образователно-квалификационна степен „Магистърˮ във Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“, научи Борса.bg. Специалностите, за които можете да кандидатствате, са „Строителство на газо- и нефтопроводи“, „Геотехника и инженерна геология“, „Транспортно строителство“. Кандидат-студентите в редовна форма на обучение от бакалавърската специалност „Транспортно строителство“ също могат да подготвят своите документи. Подаването на документи за записване ще се извършва в Ректората на ВТУ „Тодор Каблешков“. Изисква се диплома за завършена бакалавърска или магистърска степен, дипломата за завършено средно образование и лична карта. Пълна информация за приема и необходимите документи за записване може да бъде намерена на страницата на ВТУ „Тодор Каблешков“: www.vtu.bg, както и на тел. 02/ 9709 286 или 02/ 9709 362 – Учебен отдел.

 • Лятна академия Лидерите вдъхнови учениците от ПГАСГ

  05.08.2022 г. Лятна академия Лидерите вдъхнови учениците от ПГАСГ

  Ученици от професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГАСГ) гр. Пловдив взеха участие в четвъртото издание на Лятна академия Лидерите, научи Борса.bg. Тя се проведе от 8 до 10 юли 2022 г. в Габрово. Т.г академията събра близо 60 ученици и студенти от цялата страна с интерес към развитие в строителния сектор. От ПГАСГ участваха 14 ученици, част от които бяха Александър Дюлгерски от 10-ти „Г“ клас, Паула Станева и Стела Драгнева от 11-ти „А“ клас. „Бих се записала отново и отново, но догодина вече няма да съм ученичка. За мен беше удоволствие да бъда част от Лятна академия Лидерите. Цялата организация беше страхотна. А фактът, че в екипите бяха събирани непознати хора от различни населени места, беше любопитен и вдъхновяващ“, сподели мотивираната Паула Станева. Всички участници с очарование разказаха за своите впечатления и изживявания по време на Лятната академия.

 • Студенти от ХТМУ посетиха производствената база на Неохим

  05.08.2022 г. Студенти от ХТМУ посетиха производствената база на Неохим

  Студенти от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) гр. София се запознаха с производствените мощности за минерални торове, неорганични и органични химически продукти във фирма Неохим, научи Борса.bg. Посещението е част от практиката на студентите от специалност „Химично инженерство“ и се осъществи благодарение на добрите партньорски отношения между дружеството и висшето учебно заведение. Възпитаниците на университета посетиха цеха за производство на амоняк, където се запознаха с технологията за производство на амониев нитрат от инженера по химични процеси Димитър Петров. Инж. Мария Хубенова, ръководител на лаборатория „Екология“, сподели със студентите на ХТМУ част от своя опит по вземането на проби от води, както и информация за основните показатели при определяне качеството на питейната вода.

 • Учениците от ТПГ „Мария Кюри“ завършиха успешно своята практика

  03.08.2022 г. Учениците от ТПГ „Мария Кюри“ завършиха успешно своята практика

  В Технологичната професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ гр. Перник успешно завърши производствената практика за учениците от 10-ти „А“ клас от специалност „Машини за гореща обработка на метали“. В практиката участие взеха и възпитаниците от 10-ти „Б“ клас, специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в ХВП“, както и от 11-ти „А“ клас със специалност „Технология в биопроизводствата“. ТПГ „Мария Кюри“ си партнира с редица утвърдени фирми в региона, за да предоставя качествено обучение в реална работна среда, което отговаря на динамично изменящите се пазарни условия. Гимназията е участник в швейцарския проект за дуално обучение „ДОМИНО“, подкрепящ въвеждането на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Също така се включва в още редица интересни и развиващи гимназията проект

 • Стажантската програма на Аурубис България стартира с 19 стажанти

  29.07.2022 г. Стажантската програма на Аурубис България стартира с 19 стажанти

  В началото на юли месец Аурубис България посрещна 19 летни стажанти, които ще работят по разнообразни проекти в различни отдели на компанията, под напътствията на персонален ментор, научи Борса.bg от фирмата. Стажантската програма е насочена към ученици и студенти, които освен опит ще получават и месечно възнаграждение. Стажантската програма дава възможност да започнеш и развиеш своята кариера като Инженер в производство, „Машинен инженер“, „Електро инженер“, „Икономист“ или експерт от друга бизнес област. През месец август компанията очаква и останалите избрани млади и нахъсани студенти и ученици, които ще допълнят бройката от общо 33 стажанти. Аурубис е водеща интегрирана група за производство на мед и най-големият преработвател на мед в световен мащаб. Всяка година се произвеждат 1 млн. тона медни катоди и различни медни продукт.

 • ТУ – Варна ще започне академичната година с нови специалности

  27.07.2022 г. ТУ – Варна ще започне академичната година с нови специалности

  В Техническия университет (ТУ) – Варна се разкриват нови четири специалности за новата академична година, научи Борса.bg от учебното заведение. Това са „Киберсигурност“, „Автомобилна електроника“, „Изкуствен интелект“ и „Строителен мениджмънт“, за които в редовна форма на обучение са предвидените общо 1060 студенти, 350 задочниците и около 60 докторанти. Бройката за чуждестранните студенти ще е около 100. „Интересът в последните няколко години към техническите специалности се засилва. Основната причина е, че ТУ – Варна е един от водещите научно-изследователски университети в страната. Работи се по много проекти като в част от тях варненското висше училище е водещ партньор. Преподавателите от ТУ – Варна са и основни обучители на колегите си в ЕС в областта на изкуствения интелект“, разказаха още от университета.

 • Стартира лятната стажантската програма на Лидл България

  26.07.2022 г. Стартира лятната стажантската програма на Лидл България

  Стажантската програма на Лидл България започна на 1 юли и ще бъде с продължителност два месеца, научи Борса.bg. В рамките на практиката студентите ще се фокусират върху различни бизнес казуси, насочени към клиентското изживяване, оптимизиране на определени процеси в компанията и обучение на служителите. Практикантите ще получават месечно възнаграждение в размер на 800 лв., 80 лв. ваучери за храна месечно, както и допълнителни придобивки, включително пет дни неплатен отпуск и допълнителен ден отпуск за рожден ден, ако е в рамките на стажа. Всеки стажант ще премине през серия от обучения като управление на проекти и презентационни умения. Основната цел на програмата е да даде възможност на студентите след първата година на своето следване да се присъединят към екипа на компанията и да работят върху реални проектни задачи.

 • Учители от ПДТГ„Димитър Хадживасилев“ придобиха нови умения

  22.07.2022 г. Учители от ПДТГ„Димитър Хадживасилев“ придобиха нови умения

  На 14 и 16 юни 2022г. в гр. Банкя се проведе обучение в Национален център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, което се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) и се осъществява по Национална програма (НП) „Мотивирани учители и квалификация“. Участие взеха преподавателите г-жа Милена Борисова и г-н Цветелин Борисов от Професионална държавна търговска гимназия(ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ гр. Свищов. В качеството си на класни ръководители, те се включиха с темата: „Практически умения за преодоляване на агресията и насилието в училище. Съвременни модели за комуникация с родители“. По време на обучението представителите на Търговската гимназия се запознаха подробно с подходяща програма за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище. Приложиха интегриран, координиран и системен подход, който предполага активно участие и съгласувани мерки от страна на всички отговорни институции, училищния персонал, възпитаници и родители за справяне с този тенденциозен проблем.

 • ВУТП и Фибрант сключиха партньорско споразумение

  22.07.2022 г. ВУТП и Фибрант сключиха партньорско споразумение

  Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и високотехнологичните компании Фибрант и Фибрант Технолоджис сключиха споразумение за съвместна работа. На срещата присъстваха проф. Миглена Темелкова, ректор на ВУТП, и г-н Тинко Младенов, собственик на Фибрант Технолоджис, научи Борса.bg от висшето училище. Фибрант и Фибрант Технолоджис ще предоставят на учебното заведение оборудване от световния гигант Cisco Systems и от водещия производител на електромобили Tesla, които са техни партньори. Новото оборудване ще бъде полезно за преподавателската и изследователска дейност на ВУТП. Освен това университетът и двете компании ще организират съвместни инициативи с телекомуникационния гигант Vodafone. Новото партньорство ще доведе до съвместни научно-приложни проекти, практики на студенти във фирмата, както и обучение на служителите в университета. ВУТП е в най-тясна връзка с бизнеса и адаптира учебните планове на всички специалности, така че да комбинират теоретична инженерна подготовка и практически умения.