Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ЛЕМ България взе участие в образователна инициатива

  13.08.2020 г. ЛЕМ България взе участие в образователна инициатива

  ЛЕМ България взе участие в инициативата на фондация „Стъпка за България“, научи Борса.bg от компанията. Доброволци от екипа на българската компания помогнаха за кариерната мотивация и ориентация на учениците от 11-ти клас на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в гр. София. „На първото събитие специалисти от отдел „Финанси“ на ЛЕМ България запознаха младежите със своята дейност, а гости на втората среща бяха представители на отделите „Покупки“ и „R&D“. Третата работилница за професионално ориентиране се състоя онлайн, като учениците успяха да разберат повече за процеса на подбор в компанията, както и какви са характеристиките на привличащата внимание автобиография“, разказаха от ЛЕМ България.

 • Сентилион стартира обучителна програма за служителите си

  12.08.2020 г. Сентилион стартира обучителна програма за служителите си

  „Корпоративната култура на Centillion се основава на схващането, че бъдещите резултати се основават на приноса ни хората да бъдат по-успешни, по-ефективни и проактивни. Поредната стъпка в тази насока е новото ни сътрудничество с обучителната организация Дейл Карнеги, чрез което целим да позиционираме лидерския ни екип на още по-високо ниво“, анонсираха пред Борса.bg от българското дружество. „Партньорството ни с Дейл Карнеги ще повлияе в благоприятна посока за усъвършенстването на ръководния екип на Сентилион, но ще резонира и върху развитието на всички, работещи в компанията“, убедени са от организацията.

 • Четиринадесет специалности в ХТМУ без такса за обучение

  12.08.2020 г. Четиринадесет специалности в ХТМУ без такса за обучение

  В края на месец юни Министерски съвет (МС) прие Списъкът на професионалните направления и защитени специалности, по които студентите, приети през учебната 2020-2021 година, са освободени от заплащане на такси за целия курс на обучението си. В Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) това са 14 специалности:„Биоматериали за приложение в медицината“, „Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки“, „Горива и биоенергийни технологии“, „Индустриална безопасност“, „Инженерни материали и материалознание“, „Неорганични и електрохимични технологии и защита от корозия“, „Парфюмерия и козметика“ и др.

 • Включете се в стажантската програма на Рока България

  11.08.2020 г. Включете се в стажантската програма на Рока България

  Искате ли да стажувате в мултинационална компания с почти 100 годишна история? Сега Рока България – световен лидер в производството на обзавеждане за баня Ви дава този шанс! Компанията предлага летен стаж във фабриката си в гр. Каспичан, научи Борса.bg. Кандидатствайте сега! Рока България предлага платен стаж с възможност за започване на работа след добро представяне и успешно приключване на програмата. Компанията предлага още съвременни условия на работа и допълнителни социални придобивки, както и осигурен служебен транспорт от/до месторабота за живеещите извън гр. Каспичан.

 • ВТУ с нова съвместна специалност с ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

  10.08.2020 г. ВТУ с нова съвместна специалност с ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

  Ректорът на Висшето транспортно училище (ВТУ) „Т. Каблешков” проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова и началникът на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ проф. двн Боян Медникаров подписаха споразумение за съвместно обучение в ОКС „бакалавър” по специалност „Киберсигурност в транспорта”, съобщиха за Борса.bg от ВТУ. Новата специалност е със срок на обучение четири години. Успешно завършилите студенти ще придобиват професионална квалификация „Инженер по киберсигурност в транспорта”. Приемът стартира през учебната 2020-2021 година, като издадените дипломи ще са с европейско приложение.

 • ПТГ „Джон Атанасов“ – Кюстендил с микросайт в Академична борса

  07.08.2020 г. ПТГ „Джон Атанасов“ – Кюстендил с микросайт в Академична борса

  Броят на обучаващите организации в Академична борса на Борса.bg продължава да расте! Щастливи сме да приветстваме с „Добре дошли!“ Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Джон Атанасов“. Гимназията е първото училище от област Кюстендил, което подкрепи мисията ни да информираме младите хора за възможностите за обучение, квалификация и преквалификация и да създаваме мост между образованието и професионалната реализация на младежите. ПТГ „Джон Атанасов“ е основана през 2000 г. В наши дни училището осигурява професионално обучение и необходимите знания за успешно кариерно развитие на своите ученици в различни области на науката, техниката и технологиите.

 • Лятна академия за деца по роботика започна в Еленския балкан

  03.08.2020 г. Лятна академия за деца по роботика започна в Еленския балкан

  Лятна академия за деца по роботика и природни науки се провежда в учебната база на село Мийковци, обл. Велико Търново, научи Борса.bg от организаторите – дружество Тинузавър и фондация „Университет за деца“. Обучението стартира на 2 август и ще продължи до 8 август. Участие в лятната академия ще вземат 35 деца с интерес към роботиката и електрониката. Те ще усвоят нови знания в областта на роботиката, математиката, химията, физиката и биологията по забавен и практически ориентиран начин. Организаторите са осигурили и стипендии за деца, които нямат възможност да си позволят академията финансово.

 • Откриха нова лаборатория за чисти технологии в СУ

  31.07.2020 г. Откриха нова лаборатория за чисти технологии в СУ

  На 28 юли т. г. в 11:00 ч. в заседателната зала на Факултета по химия и фармация към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ бе открита лаборатория „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“, част от лабораторен комплекс „Наноструктурирани материали и дисперсни системи“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и можеше да се проследи и онлайн чрез платформата Microsoft Teams. Новата лаборатория е оборудвана с модерна апаратура.

 • ТУ-Варна с нова специалност към катедра Индустриален мениджмънт

  30.07.2020 г. ТУ-Варна с нова специалност към катедра Индустриален мениджмънт

  В Технически университет – Варна (ТУ-Варна) се открива нова бакалавърска специалност – „Технологично предприемачество и иновации”, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Тя ще бъде със срок на обучение 4 години – редовна форма. Новата специалност е ориентирана към подготовка на специалисти, способни да организират, осъществяват и управляват предприемаческа дейност в малки, средни и големи предприятия в областта на технологиите и иновациите. Тя е хибридна специалност, която съчетава модерното инженерно образование, с акцент върху технологиите, със задълбочени и комплексни познания в областта на икономиката и управлението.

 • Стопански факултет на СУ е част от Академична борса

  29.07.2020 г. Стопански факултет на СУ е част от Академична борса

  Скъпи колеги, читатели и приятели,
  Щастливи сме да приветстваме най-старото и най-голямо висше училище в България в Академична борса на Борса.bg – Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски“! Заедно със Стопанския факултет на университета ще информираме за различни възможности за обучение и реализация в областта на икономиката и управлението в индустрията. За дългогодишната му история и за възможностите за обучение и реализация, които предлага днес, можете да прочетете в следващите редове…