Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Фесто Производство участва в среща за техническото образование 17.06.2022 г.

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) проведе онлайн събитие, посветено на техническото образование у нас. Модератор бе г-н Кристиян Михайлов, съосновател и член на Управителния съвет на ПАРА. Обсъжданите теми бяха насочена към обучението по роботика в професионалните гимназии и нуждите на бизнеса в тази връзка. В срещата участие взеха инж. Мариета Георгиева, заместник- министър на образованието и науката, доц. д-р Найден Шиваров, директор на Националния STEM център, г-жа Деница Борисова, ръководител отдел Човешки ресурси и правен във Фесто Производство, както и представители на индустрията и бизнеса.

 

 

Г-н Михайлов представи данни за настоящето положение относно състоянието на техническото образование в страната, нуждите и идеите от страна на ПАРА и къде вече има създадени контакти и реално работещи партньорства. Той акцентира върху нерешените проблеми в образователната система, които пряко рефлектират върху индустрията, както и върху нуждата от въвеждане на дуална форма на обучение не само в средното, но и във висшето образование.

 

Зам-министър Георгиева от своя страна изнесе информация за въвеждането на новата програма „Образование“, в която се предвижда изграждането на Център за високи постижения в професионалното образование. Стана ясно и че предстои обособяването на секторни съвети и окрупняване на специалностите, които в момента са над 450, както и продължаване на програмата „ИТ Бизнесът преподава“.

 

Доц. Шиваров пък сподели повече информация за регионалните и училищните STEM центрове, които предстои да бъдат създадени.

 

Г-жа Борисова акцентира върху важността на ранното кариерно ориентиране, необходимостта от споделяне на възможностите за реализация след завършване на професионално образование с техническа насоченост. Също така постави на фокус и необходимостта от въвеждане на повече практически часове, дуално висше образование по немски модел и професионално ориентиране в езиковите гимназии.

 

Повече информация за свободните работни и стажантски позиции във Фесто Производство ЕООД както и подробности за продуктите и услугите на компанията можете да намерите ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: Фесто Производство