Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

ТУ-Габрово стартира пет европейски проекта 12.10.2020 г.

Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) започва работа по пет нови проекта, финансирани по програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия, информираха за Борса.bg от учебното заведение. По четири от тях университетът е водеща организация, а в единия е партньор.

 

 

През новата академична година освен участие в мобилност на преподаватели и студенти в Европейския съюз се предвижда и обмен на студенти между ТУ-Габрово и университети от страни извън него. Проектът ще се реализира за първи път в габровския университет. Учебното заведение ще има възможността да си сътрудничи с два партньорски университета от Украйна и един университет от Молдова.

 

През този месец стартират и два проекта в областта на сътрудничеството за иновации и обмен на добри практики. Дейностите са по програма „Еразъм+“ и ще продължат до 2022 г. Единият проект попада в сектор „Професионално образование и обучение“. Той обединява четири университета: ТУ-Габрово, Международен гръцки университет, Технически университет – Гданск (Полша) и Нишки университет (Сърбия). В него участват също четири търговско-промишлени палати и един доставчик на професионално образование и обучение от България, Гърция, Полша и Сърбия, сред които Габровската търговско промишлена палата и Клъстер „Тракия икономическа зона“. Целта е да се създаде общност за повишаване на квалификацията на техници и инженери чрез активно учене в сектора на машиностроенето и мехатрониката.

 

Другият проект е с наименование „Училища за творци: Включване на 3D дизайн и програмиране в обучението в средните училища с цел насърчаване креативността и ангажираността на учениците с науката, технологиите, инженерството и математиката“. В него ще си партнират организации от България, Гърция и Турция. Благодарение на този проект габровския университет ще има възможността да развие партньорските си отношения с училищата.

 

И тази година ТУ-Габрово ще се включи в събитието „Европейска нощ на учените“. То се реализира по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Инициативата популяризира работата, ежедневието и значението на учените и техните открития, а от учебното заведение споделят, че са подготвили богата програма и интересно съдържание и са готови да се включат както „на живо“, така и онлайн.

 

Повече информация за Технически университет – Габрово, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Източник на снимковия материал: ТУ-Габрово