Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Студентка накара робота YuMi на ABB да работи в мед. лаборатория 26.06.2020 г.

Роботът на ABB YuMi вече може да работи в клинична лаборатория, научи Борса.bg от АББ България. Това стана възможно благодарение на разработения проект, част от дипломната работа на студентката Антоанета Петрова, която се обучава в специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“ на Технически университет – София, филиал Пловдив.

 

 

Екипът на АББ България подкрепя Антоанета Петрова в дипломната ѝ работа и предоставя на бъдещия млад инженер лиценз за софтуерния продукт на ABB за програмиране на робота и симулации RobotStudio®, посочи още инж. Васил Такев – ръководител на направления „Роботика и автоматизация“ и „Задвижване“.

 

Уменията на YuMi не се изчерпват само с разпознаване на цветове, а включват и способността да разпознава разположението на всяка една епруветка и да я поставя на точното ѝ място. Роботът има възможността да замени двама човека, работещи на две или три смени, а с поведението си умното устройство не оказва негативно въздействие върху хората.

 

Стойността на робот като YuMi възлиза на около 80 000 евро, с включено обучение. Устройството е икономически ефективно за лабораториите, в които се осъществяват многообразни изследвания, смята още инж. Такев. В САЩ вече работи първият клиничен робот. Очаква се вторият да бъде пуснат в експлоатация в България.

 

Повече информация за свободните работни и стажантски позиции в АББ България ЕООД, както и подробности за продуктите и услугите на компанията можете да намерите ТУК!

 

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB