Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Студенти от ТУ-Варна грабнаха голямата награда на QUERYADA 2018 13.12.2018 г.

Проведе се четвъртото национално състезание по извличане на данни QUERYADA 2018 за ученици и студенти, на което трима възпитаници на Технически университет – Варна грабнаха голямата награда благодарение на своето блестящо представяне, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение.

 

 

Бъдещите софтуерни инженери от ТУ-Варна Александър Георгиев, Божидар Стоянов и Даниел Атанасов бяха четири пъти първенци и един път на второ място от общо 5-те кръга на надпреварата, което им донесе покана да бъдат част от журито на QUERYADA 2019.

 

„Това състезание е уникално за България. То е единственото за работа с бази данни, за прилагане на иновативни подходи за извличане на данните и обработката им. Най-интересната задача, или по-скоро решение, което предложихме, беше за изграждане на невронна мрежа“, сподели Александър Георгиев. „.Като цяло тази година състезанието беше ориентирано повече към сферата на управление на човешки ресурси. И тримата се интересуваме от machine learning, изкуствен интелект, конфигурирането на работата на потока от данни, за които получаваме и необходимата теоретична подготовка в университета. Във втори и трети курс изучаваме задължителните дисциплини „Системи с бази от данни“ и „Управление на данните““, разказаха още победителите.

 

На националното състезание, организирано от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, участваха 12 отбора от Варна, Пловдив, Бургас и Русия, като целта на организаторите е от 2019 г., то да се превърне в международно.

 

Източник на снимковия материал: ТУ-Варна