Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Нова специалност ще се изучава в седем професионални гимназии 03.06.2019 г.

През последните години темата за електромобилите и хибридите става все по-актуална, а според редица експерти превозните средства с двигатели с вътрешно горене съвсем скоро ще станат част от историята. За да отговорят на изискванията за съвременно професионално образование, седем гимназии в страната въвеждат обучение в най-актуалното направление в автомобилната индустрия – „Електрически превозни средства, научи Борса.bg от Българска стопанска камара. Новата специалност стартира от учебната 2019/2020 година и в нея ще се изучава всичко, свързано с контрола, диагностиката и ремонта на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване.

 

 

Гимназиите, които ще предлагат обучение по новата специалност, са: Професионална техническа гимназия, гр. Варна; Професионална гимназия по транспорт, гр. Бургас; Професионална гимназия по транспорт Гоце Делчев, гр. Пловдив; Професионална гимназия по механотехника и транспорт Н. Й. Вапцаров, гр. Стара Загора; Професионална гимназия по механизация на селското стопанство Пейо Кр. Яворов, гр. Гоце Делчев; Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии Н. Й. Вапцаров, гр. Хасково; Професионална гимназия Велизар Пеев, гр. Своге.

 

Учениците, избрали да се обучават в новата специалност, могат да получат реализация като специалисти в транспортни предприятия и фирми, производствени и експлоатационни звена в сферата на електрическата мобилност – електромобили и хибриди.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com