Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

ПЛТГ „Никола Вапцаров" – Банско е част от Академична борса 09.07.2020 г.

Емблематичната Професионална лесотехническа гимназия (ПЛТГ) „Никола Вапцаров“ – гр. Банско вече е част от Академична борса. Гимназията е първото учебно заведение сред партньорите ни от града, намиращ се в подножието на красивата Пирин планина. За 70-годишната история на училището и за възможностите за обучение и реализация в наши дни, ще ви разкажем в следващите редове… Приятно четене!

 

 

Над 70 години традиции в обучението на специалисти за горски стопанства и дървообработващи предприятия

 

Училището е основано през далечната 1946 г., първоначално като Държавно промишлено училище в град Разлог. Две години по-късно, през 1948 г., учебното заведение е преместено в съседния град Банско и е преименувано на Държавно средно техническо училище по дървообработване и вътрешна архитектура. Само два месеца по-късно името на училището отново е сменено на Народна техническа гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура.

 

През учебната 1951-1952 г. са въведени нови технически специалности, което води и до промяна на името – Техникум по горска промишленост. А през 1957 г. училището се премества в сградата, в която се помещава и днес. Настоящото си наименование гимназията получава през 2003 г.

 

В наши дни ПЛТГ „Никола Вапцаров" продължава да подготвя висококачествени специалисти, които успешно се реализират в горските стопанства и в дървообработващите предприятия в региона и страната.

 

Вижте целия материал ТУК.

 

Източник на снимковия материал: ПЛТГ „Никола Вапцаров"