Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

ПГСС – Белозем вложиха творчество в проектите за конкурс на АББ 16.06.2022 г.

Учениците от Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС) – Белозем се включиха с иновативни разработки в инициативата „Развивай се и мисли“ на АББ България, съобщиха за Борса.bg от компанията. Темата, по която участниците трябваше да подготвят проект, бе „Технология за по-доброто бъдеще на Земята и хората“, а работата им премина под ръководството на инж. Маргарита Дукиду и г-жа Красимира Патазова.

 

 

Екипът от единадесетокласниците Нели Кузева, Керанка Борисова, Светла Иванова и Николинка Христова от 9 „А“ клас сътвориха макета „Био гимназия по селско стопанство с. Белозем“. В основата му е технологията за производство на био газ, а гимназистите я обвързаха със своето родно място с. Белозем. Макетът се състои от две части – биогаз инсталация и непосредствено разположена до нея селскостопанска нива с училищно пространство. Макетът е с екологична насоченост и е разработен с подръчни материали, като спринцовки, кръгли пластмасови кутии, дървени клечки и др.

 

Вторият екип представи проект: „СОЛАРПАРК  ПГСС – Ние сме част от една нова екосистема!“. Възпитаниците на гимназията показаха нов свят, в който технологиите са внедрени за едно по-добро бъдеще на хората и планетата. Екипът бе в състав от Василка Демирева, Петър Атанасов, Христо Георгиев, Никола Ангелов и Златко Стефанов от 10 клас. Според тях, така би изглеждало бъдещето в хармония с природата в един устойчив град. По време на изработката са използвани 400 рециклирани пластмасови бутилки от PET материал. Слънчевата батерия е от поликристална силициева подложка, изградена с полупроводников материал, който да комбинира свойствата на изолаторите, така че да превръща светлинната енергия в електрическа. Макетът притежава още „соларни дървета“ с „умна пейка“, която се зарежда чрез слънчеви панели и разполага с USB портове.

 

Екипът изработил „Био гимназия по селско стопанство с. Белозем“ е победителят в тази творческа задача! Честито!

 

Повече информация за свободните работни и стажантски позиции в АББ България ЕООД, както и подробности за продуктите и услугите на компанията можете да намерите ТУК!

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com