Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

ПГСАГД „Кольо Фичето“ с микросайт в Академична борса 09.10.2020 г.

„Когато строиш, вграждай само добро!“ е заветът, който  символът на българското строителство и архитектура – майстор Кольо Фичето, е оставил в съзнанието на бъдещите поколения строители и архитекти. Това е и девизът, който учениците и учителите от емблематичната ямболска Професионална гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн (ПГСАГД) „Кольо Фичето“ следват и днес. Училището е поредното учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За неговата дългогодишна история и традиции можете да прочетете в следващите редове…

 

 
Повече от 60 години история – с  устремен към бъдещето поглед
 
ПГСАГД „Кольо Фичето“ има дългогодишна, ярка и колоритна история. Училището е основано през 1959 г., първоначално като Професионално техническо училище по сградостроителство. По това време в България широкомащабното строителство е приоритет, а нуждата от квалифицирани строителни кадри е голяма. Първоначално учебното заведение е само с три паралелки и не разполага със собствена сграда. Помещава се  в  тогавашното училище „Данчето и Митошка“.
 
През 1960 г. градският съвет на гр. Ямбол предоставя на училището терен за постояването на самостоятелна сграда. За период от една година, в часовете по учебна практика, учениците правят нещо изумително – с много ентусиазъм, усърдие и екипна работа успяват да построят първия етаж на учебното заведение, общежитието и оградата на двора.
 
Така започва дългогодишната история на гимназията, която и днес се стреми да следва заветите на дедите ни – да пази българското, да създава знаещи и можещи специалисти, които ще дадат своя принос за строежа на съвременна България, така както са го правили през вековете българските майстори – големите ни архитекти и строители.
 
Целият материал вижте ТУК.
 
Повече информация за ПГСАГД „Кольо Фичето" – гр. Ямбол, както и за новите проекти и инициативи на гимназията, бихте могли да намерите в микросайта на учебното заведение в Борса.bg.
 
Източник на снимковия материал: ПГСАГД „Кольо Фичето“