Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

ПГМЕТ Пазарджик и БДЖ откриват съвместна паралелка 09.03.2023 г.

БДЖ – Пътнически превози и Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ), гр. Пазарджик, подписаха договор за откриване на паралелка с дуална форма на обучение в учебното заведение, научи Борса.bg. Предстои гимназията да открие прием за обучение в направление „Локомотиви и вагони“ по професия „Техник по железопътна техника“. По този начин БДЖ продължава да разширява сътрудничеството си с професионални гимназии чрез реализирането на проекта за дуално обучение „Заедно напред“.

 

 

Възпитаниците, обучаващи се в тази паралелка, ще придобият квалификации за специалности по защитени професии, за които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда и които са с ключово значение за дейността на железопътния превозвач.

 

А за допълнително стимулиране на учениците и за поддържане на интереса им към дуалната форма на обучение в сферата на железопътния транспорт се предлагат стипендии за висок успех и минимален брой неизвинени отсъствия. Подобен финансов стимул и обучението в дуална форма предпоставят системно усвояване на знания и последователност в овладяването на професионални умения по специалността.

 

ПГМЕТ е петата гимназия, която се присъединява към проекта „Заедно напред“ и открива жп паралелка с дуална форма на обучение. 

 

Освен стипендиантски програми, от които учениците ще могат да се възползват, БДЖ – Пътнически превози предлага възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

 

Източник на снимковия материал: ПГМЕТ Пазарджик