Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Отборите от ТУ – София са на челни места в конкурса „HackAtoM“ 09.12.2021 г.

На 25 и 26 ноември 2021 г. за втора поредна година се проведе студентският хакатон за атомна енергетика „HackAtoM“. Събитието се състоя със съдействието на фирма Росатом, а в програмата бяха включени и лекции на учени от Нижни-Новгородския държавен технически университет, Томския политехнически университет, Санкт Петербургския политехнически университет, Уралския държавен технически университет, Националния изследователски ядрен университет МИФИ и Обнинския институт за ядрена енергетика, съобщиха от Технически университет – София (ТУ – София).

 

 

В рамките на денонощие отборите имаха задача да създадат интерактивно приложение, предназначено за популяризиране на ядрената енергетика. ТУ – София бе представен от два отбора от студенти от различни курсове на бакалавърската специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ и магистърската „Ядрена енергетика“, които заеха челните места в състезанието. Първо място спечели отборът на Иван и Владимир Телкиеви, Ангел Иванов, Васил Узунов и Мирослав Петров, които разработиха мобилно приложение. На второто място се класираха Бранимира Маркова, Цветан Йовов, Александър и Даниела Михайлови, Лилия Великова и Свилен Станулов с разработения от тях уебсайт.

 

Журито в конкурса бе съставено от Дмитрий Самохин и Александър Нахабов от Националния изследователски ядрен университет МИФИ и Младен Митев, председател на Българско ядрено дружество. Наградите за победителите и останалите участници бяха осигурени от руската атомна корпорация Росатом.

 

Повече информация за Технически университет – София, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Източник на снимковия материал: freepik.com