Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

„Дни на науката на ТУ – София“ бяха открити във филиал Пловдив 15.06.2022 г.

На 26 май 2022 г. в Техническия университет (ТУ) – София, филиал Пловдив, тържествено бяха открити „Дни на науката на ТУ – София 2022“, научи Борса.bg от учебното заведение. На събитието присъстваха проф. д-р Георги Венков, заместник-ректор Академичен състав и координация, проф. дтн инж. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на ТУ – София и декан на Факултета по индустриални технологии, както и проф. д-р инж. Въльо Николов, директор на ТУ – София, филиал Пловдив. Участие в откриването взеха още декани на факултети, преподаватели, изследователи, докторанти, студенти и гости.

 

 

Инициативата „Дни на науката на ТУ – София“ ежегодно включва над 30 форума във водещи за университета изследователски области и се провежда с широко международно участие и с присъствието на редица компании. „Дни на науката на ТУ – София“ е платформа, както за научни обсъждания и обмен, така и за трансфер на знания и технологии от науката и академичните среди към бизнеса, регионите и обществото.

 

Събитието продължи с 11-тата Международна научна конференция „Техника, технологии и системи – ТехСис 2022“.  ТУ – София, филиал Пловдив е традиционният домакин на събитието, като началото му е поставено през 2009 г., а от 2015 г.  конференцията става ежегодна.

 

„Международната конференция ТехСис е важна за нас, защото дава възможност на научните работници от ТУ – София, филиал Пловдив, както и на още учени от 21 университета в 13 страни да представят постигнатите от тях резултати в научно-изследователската, развойната и внедрителската дейност. В този смисъл конференцията не само представя резултати, но и намира отзвук в гилдията на учените в инженерните дисциплини в цял свят“, заяви директорът на ТУ – София, филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов.

 

В настоящата конференция са допуснати за участие 66 доклада. Разработки се обсъждат в следните научни секции:

 

  • Автоматика, системи за управление и роботика;
  • Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации;
  • Машинно инженерство;
  • Автомобилно и авиационно инженерство;
  • Индустриален мениджмънт и дизайн. 

 

Всеки доклад, още при представянето си, бива тестван със специализиран софтуер срещу плагиатство. Учените не могат дори да използват свои предишни разработки, а задължително трябва да представят само ново научно познание.

 

Източник на снимковия материал: ТУ – София