Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

МОН определи най-доходоносните специалности за 2018 г. 11.01.2019 г.

Представени бяха резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., създадена от Министерството на образованието и науката (МОН). Те показват покачване на ръста на доходите при студенти, завършили природоматематически специалности, информираха за Борса.bg от МОН.

 

 

Специалностите, които реализират най-висок среден доход при завършилите студенти, са „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Металургия“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Обществено здраве“, „Електротехника, електроника и информатика“ и „Военно дело“. Тези професионални направления благоприятстват за износа и за формирането на добавена стойност в сферата на енергетиката, добивната промишленост, електроника, мехатроника и машиностроене. Очаква се през следващите 10 години тези отрасли да са най-доходоносни.

 

Учениците и кандидат-студентите избират инженерно-техническите специалности, защото могат да намерят най-голяма реализация в тези области и най-високи доходи, става ясно още от проучването.

 

„Новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г. потвърждава наличието на устойчива тенденция към подобряване на реализацията на пазара на труда на завършилите висше образование в страната и намаляване процента на безработица сред тях. Трайно се повишава и средният осигурителен доход, както и научната активност на висшите училища през последните години”, коментираха от МОН.

 

Източник на снимковия материал: МОН