Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Катедра „Електроника“ към ТУ-Габрово навърши 50 години 22.04.2019 г.

На 5 април 2019 г. се навършиха 50 години от създаването на Катедра „Електроника“ в Технически университет – Габрово, информираха за Борса.bg от учебното заведение. На официалното честване присъстваха много гости – представители от ръководството на университета и факултет „Електротехника и електроника“, настоящи и бивши преподаватели, както и партньори на катедрата от фирмите Апронекс, АМК, Елна, Шнайдер Електрик, Ултрафлекс, ДMтех, Squilline, Унитраф, SMA Електроникс.

 

 

„Катедра „Електроника” е основана по предложение на Ръководството на Висшия общотехнически задочен институт (ВОЗИ) – Габрово и лично на тогавашния му ректор доц. Весел Савов с първоначално наименование „Полупроводникова и промишлена електроника”“, разказаха от ТУ-Габрово. Днес ръководител на катедрата е проф. Николай Маджаров, а от тази година бе въведена нова бакалавърска специалност – „Промишлена и автомобилна електроника“.

 

Една от тенденциите в катедрата през целия период на развитието ѝ е да се поддържат много добри връзки с компаниите в бранша с цел по-добрата практическа подготовка на студентите. Поради тази причина през годините Джонсън Контролс – България и ZMDI – Варна спонсорираха създаването на две научно-изследователски лаборатории. По случай празника бяха разкрити още две лаборатории – на фирмите Шнайдер Електрик и Ултрафлекс.

 

По време на събитието ръководството на катедра „Електроника” отправи множество благодарности към присъстващите. А празненството продължи с приветствия, спомени, празничен коктейл и много настроение.

 

Източник на снимковия материал: ТУ-Габрово