Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

Деветото издания на хакатона HACK TUES 9 завърши 17.03.2023 г.

Проведе се 9-ото издание на хакатона Hack TUES, организиран от Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) към ТУ – София. Събитието се състоя в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“, съобщиха за Борса.bg организаторите. Хакатонът е под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС).

 

 

Стартът на хакатона бе даден със специална церемония, която се излъчи в YouTube канала на учебното заведение (можете да я видите ТУК).

 

Участие взеха 282 ученици от всички класове, разпределени в 63 отбора с индивидуален ментор. Менторите са възпитаници на ТУЕС или част от екипа на доказани IT компании, подкрепящи събитието.

За първа година бе включен и ментор по презентационни умения – Виктория Димитрова.

 

Основната дискутирана тема в рамките на събитието бе „Сигурност“ с разделение на няколко подтеми:

 

Data security: защита на информация/данни, нежелани потребители;

-IoT/Smart home security: защита чрез и на Internet of Things система от нежелани инциденти;

Physical security: защита на физическото измерение на света;

-Security by design: защита на всяка една разработка от грешки, неподходящо поведение и нежелан достъп до  компонентите;

- Sport security: как да предпазим спортуващи хора на професионално и любителско ниво от инциденти, травми и злополуки.

 

Hack TUES 9 завърши на 11 март 2023 г., като в този ден отборите предадоха своите разработки.

Полуфиналът бе разделен на 7 паралелни кръга, като всеки от тях се излъчиха по 3 от 9 отбора от 5-членно жури. А на самия финал победителите бяха излъчени измежду 14 отбора.

 

Раздаването на наградите започна с партньорите на събитието, а именно с А1 България. Техният представител Васил Нейчев връчи наградата на отбор 4090.

 

Вижте и кои са отборите, заемащи челните три места:

 

- 3-то място грабна отбор „Баладжинатор”. Техният проект има за цел да даде в реално време състоянието на пътната настилка по пътищата;

- На 2-ро място се класира отбор „False Positive”, които представиха своя проект за уеб приложение, поставящо потребителя на мястото на хакер, успял да влезе в чужд компютър;

- 1-во място: Отборът победител е „4090“. Те създадоха проекта PhishMe, включващ дубликатор на статични и динамични уеб приложения с цел фалшификация на формуляри за събиране на данни, динамично редактиране на статистика за изпратените и успешните атаки. Това е вътрешна оценка на подготовката на служителите за справяне с phishing атаки с цел превенция на изтичане на конфиденциални данни както и анализиране на нуждата от обучение.

 

Повече информация за Технологично училище „Електронни системи“, гр. София, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Източник на снимковия материал: ТУЕС