Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

България спечели две награди от конкурса EUCYS 03.10.2019 г.

Тази есен България за първи път бе домакин на Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS. 31-вото издание на конкурса се проведе от 13-ти до 18-ти септември в столицата, а в него се включиха представители на 40 държави. Българските участници грабнаха две награди в събитието, научи Борса.bg от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН).

 

 

Разработката на Звездин Бесарабов е избрана заради предприемаческата ѝ насоченост. Младият учен е създал блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект. Той ще получи възможност да вземе участие в младежкото научно експо в Люксембург.

 

Другият български проект, впечатлил журито, е на Андрей Гиздов и представлява алгоритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, който може да се използва в антропологията и патоанатомията. Младежът ще бъде специален гост на събитие, организирано от съвместния научно-изследователски център.

 

Европейският конкурс за млади учени EUCYS предоставя възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години да представят своите разработки в научната сфера пред някои от най-изтъкнатите учени в света. България участва в конкурса от 1998 г.

 

Източник на снимковия материал: МОН