Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Mелексис организира Виртуален ден на отворените врати

  24.11.2020 г. Mелексис организира Виртуален ден на отворените врати

  Мечтаете ли за кариерно развитие в областта на електрониката? Чудесно, защото Мелексис България Ви кани на виртуална разходка из света на Melexis, за да Ви запознае със своето високотехнологично производство и да Ви разкаже за програмите си за студенти и наскоро завършили специалисти, информираха за Борса.bg от компанията. Виртуален ден на отворените врати ще се проведе на 26 ноември т. г. от 10 ч. до 11:30 ч. В рамките на събитието ще можете да проследите пътя на един чип – от идеята до крайния продукт, както и да научите за възможностите за кариерно развитие в Мелексис България. Мелексис България е част от структурата на световния лидер в развоя и производството на микроелектронни компоненти за индустрията и автомобилната промишленост Melexis.

 • ТУ-Габрово откри модерен технопарк

  23.11.2020 г. ТУ-Габрово откри модерен технопарк

  На 20 ноември т. г. с официална церемония Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) откри модерен Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. ТУ-Габрово е водеща организация по проекта и работи съвместно с Технически университет – София, Технически университет - Варна, Софийски университет „Св. Кл. Охридски” – Факултет по химия и фармация, Институт по роботика – БАН, Институт по електроника – БАН и Централна лаборатория по приложна физика – БАН. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева и е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 • РУ „Ангел Кънчев“ на 75 години

  19.11.2020 г. РУ „Ангел Кънчев“ на 75 години

  На 12 ноември т. г. Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев" навърши 75 години от своето създаване, информираха за Борса.bg от учебното заведение. По повод юбилея, цялата 2020 г. и най-вече месец ноември са изпълнени с многобройни инициативи и събития в университета и неговите факултети и филиали. Събитията по повод 75-годишния юбилей на университета на празничния 12 ноември, започнаха в 10 ч. с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев – патрон на учебното заведение. След това в централното фоайе на ректората ректорът на университета чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев поздрави присъстващите със знаменателната годишнина. Той обяви откриването на постерна изложба „75 години Русенски университет".

 • МГУ „Св. Иван Рилски“ и Геотехмин обявяват конкурс за стипендии

  18.11.2020 г. МГУ „Св. Иван Рилски“ и Геотехмин обявяват конкурс за стипендии

  Групата Геотехмин ще предостави стипендии за учебната 2020-2021 година на студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „Бакалавър“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Стипендиите ще бъдат дарени от дружествата Елаците-Мед АД, Геотехмин ООД, Геострой АД и Геотрейдинг АД. В програмата могат да участват студенти, обучаващи се в ОКС „Бакалавър“ – втори, трети и четвърти курс, със среден семестриален успех най-малко много добър (5.00) за предходната учебна година. Размерът на една стипендия за една година е 1500 лв. Освен финансова подкрепа, дружествата, част от групата Геотехмин, ще осигурят възможност на стипендиантите да проведат платен стаж.

 • ТУ-София с нова магистърска програма – „Висш мениджмънт“

  17.11.2020 г. ТУ-София с нова магистърска програма – „Висш мениджмънт“

  Стопански факултет на Технически университет – София (ТУ-София) стартира обучение по нова магистърска програма – „Висш менидмънт“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Специалността е с продължителност 1 година и приключва със защита на дипломна работа. Новата специалност е разработена след множество консултации и срещи с представители на бизнеса и публичната администрация в България и водещи специалисти от Европа. Част от лекторите са представители на работодателски организации, публичния сектор и индустрията. Програматае изцяло съобразена със заетостта на студентите и по план, освен в задочна платена форма, в най-скоро време тя ще стартира и в дистанционна.

 • ЧЕЗ България организира виртуална разходка из своя ТУЦ

  16.11.2020 г. ЧЕЗ България организира виртуална разходка из своя ТУЦ

  Виртуална разходка из Техническия учебен център (ТУЦ) на ЧЕЗ Разпределение организира енергийното дружество в рамките на „Седмицата на възможностите в ЧЕЗ 2020“. В центъра се намира умален модел на електроразпределителната мрежа, която дружеството стопанисва, а един от най-опитните инженери и преподаватели в ЧЕЗ Разпределение, д-р инж. Величко Атанасов, демонстрира на ученици от професионални гимназии и техните учители как се работи с основните съоръжения от мрежата. Той разказа още как електричеството стига от подстанцията до всеки дом и как съвременните технологии помагат за по-надеждното електрозахранване на населените места.

 • ПГ по транспорт – Бургас обяви План 2020-2021

  13.11.2020 г. ПГ по транспорт – Бургас обяви План 2020-2021

  Професионална гимназия (ПГ) по транспорт в гр. Бургас обяви План 2020-2021, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Планът за учебната 2020-2021 година включва: Стратегия за развитие на ПГ по транспорт, Училищни учебни планове 2020-2021, Програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на учениците, Правилник за дейността и устройството на ПГ по транспорт, Програма за превенция на ранното напускане на училище, Етичен кодекс на училищната общност в ПГ по транспорт и Годишен план на ПГ по транспорт.

 • ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в нов Европейски проект

  13.11.2020 г. ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в нов Европейски проект

  Професионална гимназия по екология и биотехнологии (ПГЕБ) „Проф. д-р Асен Златаров" стартира участие в нов Европейски проект – „Computer Skills in Modern Education“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Проектът е по програмата на Европейския Съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа – „Еразъм+“. Партньори по проекта са училища от Истамбул, Турция; Салеми, Сицилия, Италия; Сиаулиай, Литва и Таргу-Жиу, Румъния. Първата онлайн среща между страните-участници се е състояла на 3 ноември т. г., а на нея са обсъдени въпроси по дейностите на проекта.

 • ЧЕЗ България връчи втора социална стипендия

  13.11.2020 г. ЧЕЗ България връчи втора социална стипендия

  За втора поредна година ЧЕЗ България се включи като дарител в програмата „Нашето бъдеще" на фондация „Сирак“. Компанията предостави едногодишна социална стипендия на възпитаник от 10-и клас на Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“. Социална стипендия продължава да получава и първият победител в конкурса, който в момента е дванадесетокласник в ПГ по механоелектотехника „Никола Й. Вапцаров“ в гр. София. За стипендия на ЧЕЗ България могат да кандидатстват ученици – сираци или полусираци, в редовна форма на обучение в направление „Електроенергетика“ на професионалните гимназии в Западна България. Годишната стипендия е в размер на 1440 лв.

 • Отпускат се средства за програми за развитие на образованието

  11.11.2020 г. Отпускат се средства за програми за развитие на образованието

  Министерският съвет (МС) одобри допълнителни трансфери в размер на 2 327 264 лв., които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието, научи Борса.bg от МС. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са за програми по модернизиране на професионалното образование, за възнаграждения за допълнителна работа на учителите и за заместване на отсъстващи, както и за насърчаване постиженията на учениците.