Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнира с БЕХ

  17.09.2021 г. СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнира с БЕХ

  Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов подписаха рамково споразумение за сътрудничество, съобщиха от учебното заведение. Двете страни ще си партнират в направленията ядрена енергетика, техника и ядрена физика и химия, геология и проучване на природни ресурси, информационни системи и компютърни науки, софтуерно инженерство, изкуствен интелект, технологично предприемачество и иновации в информационните технологии, енергийни пазари и услуги, технологии за знания и иновации, внедряването на иновативни енергийни технологии и други.

 • ВТУ и ВВМУ стартират съвместна бакалавърска специалност

  15.09.2021 г. ВТУ и ВВМУ стартират съвместна бакалавърска специалност

  Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“ стартират съвместно обучение по специалност „Логистика“ съобщиха от ВТУ. По този повод на 8 септември т.г. бе подписано споразумение между ректорите на двете учебни заведения – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. Специалността е с 4-годишен срок на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и по нея ще се обучават бъдещите ръководни кадри в областта на логистиката.

 • В ЛТУ представят проект за образованието и природните ресурси

  13.09.2021 г. В ЛТУ представят проект за образованието и природните ресурси

  На 14 септември 2021 г. 13:00 ч. ще се проведе пресконференция по повод стартирането на проект BG05M2ОP001-2.016-0022 “Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Един от основните акценти на проекта е изграждането на устойчива връзка между висшето образование и бизнеса, която да допринесе за създаване на благоприятна среда за кариерно развитие на преподавателите и обучаемите.

 • Предстои четвъртото издание на QA Academy на МенторМейт

  12.09.2021 г. Предстои четвъртото издание на QA Academy на МенторМейт

  За четвърта поредна година една от най-големите компании за разработка на софтуер в България МенторМейт организира безплатна онлайн програма QA Academy, съобщиха от компанията. Академията е насочена към младите таланти, които искат да стартират своята кариера в сферата на софтуерното тестване. Обучението ще продължи 14 седмици и ще се води от топ експерти на МенторМейт. То ще включва лекции, задачи и практически упражнения.

 • ТУ – Габрово участва в проект за иновативно образование

  12.09.2021 г. ТУ – Габрово участва в проект за иновативно образование

  Проектът е на стойност над 4 млн. лв. и предвижда разработване и въвеждане на 6 иновативни съвместни магистърски програми, на дигитално образователно съдържание, електронни ресурси и облачни технологии в образователния процес за обучение в хуманитарни и социални науки; професионално развитие на преподавателите и подобряване на уменията им за използване на ИКТ – базирани иновационни образователни технологии; развитие на иновативния потенциал на ВТУ чрез интернационализация и участие в мрежи.

 • Бургас бе домакин на 50-ата конференция на Съюза на математиците

  10.09.2021 г. Бургас бе домакин на 50-ата конференция на Съюза на математиците

  От 1 до 5 септември т.г. в Бургас се проведе 50-ата юбилейна конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). По този повод в града пристигнаха изявени учени на Българската академия на науките, университетски преподаватели и учители по математика и информатика от цялата страна, научи Борса.bg от Община Бургас. Основен акцент в научната програма на конференцията тази година бе минисимпозиумът „Текущи достижения в моделирането на пандемията COVID-19“.

 • Фондация „ЕВРИКА“ раздава именни стипендии за студенти

  08.09.2021 г. Фондация „ЕВРИКА“ раздава именни стипендии за студенти

  За 19-а поредна година фондация „ЕВРИКА“ раздава годишни именни стипендии в размер на 2 300 лв., научи Борса.bg от фондацията. Студентите трябва да са завършили най-малко втори курс, с успех от учебни години, не по-малък от мн. добър (5.00), както и да бъдат записани за редовно обучение в университетите по предвидения ред за учебната 2021/2022 година. Най-добрите кандидати по документи ще бъдат поканени на среща-разговор със специализирано жури, което окончателно ще се произнесе за съответните носители на единадесетте именни стипендии.

 • България с осем медала на Балканската олимпиада по информатика

  08.09.2021 г. България с осем медала на Балканската олимпиада по информатика

  Общо осем медала, два от които златни, завоюваха двата български отбора на тазгодишното издание на Младежката Балканска олимпиада по информатика (JBOI), научи Борса.bg от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. Най-добре се представиха отборите на България и Румъния, официални отбори (отбор 1) завоюваха равен брой медали – по 2 златни и 2 сребърни.

 • ВСУ развива активна кандидатстудентска кампания

  03.09.2021 г. ВСУ развива активна кандидатстудентска кампания

  Висшето строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ) задълбочава успешно сътрудничеството си със строителния бизнес, научи Борса.bg от декана на Строителния факултет на университета – доц. д-р инж. Христина Заякова от интервюто, което тя даде пред вестник Строител. В тазгодишната кандидатстудентска кампания ВСУ прилага нов метод за популяризиране на специалностите си, а именно, посредством инструментите на социалните мрежи.

 • ВТУ проведе среща с Airport Consulting Partners

  02.09.2021 г. ВТУ проведе среща с Airport Consulting Partners

  На 19 август т.г. ректорът на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ (ВТУ) проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова проведе среща с представители на немската компания Airport Consulting Partners, научи Борса.bg от учебното заведение. По време на срещата представителите на ВТУ – проф. Чавдар Колев, зам.-ректорът по научноизследователската дейност проф. Красимир Кръстанов и проф. Тодор Размов, запознаха гостите с възможностите за изготвяне на експертни оценки и предоставянето на консултантски услуги в специфични сфери на инженерната наука.