Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ-Варна, ИУ-Варна и ВУТП-София със съвместни научни проекти

  23.08.2019 г. ТУ-Варна, ИУ-Варна и ВУТП-София със съвместни научни проекти

  Технически университет – Варна (ТУ-Варна), Икономически университет – Варна (ИУ-Варна) и Висше училище по телекомуникации и пощи – София (ВУТП-София) обединяват своя научен и преподавателски потенциал в разработването и участието в съвместни научни и образователни проекти, информираха за Борса.bg от ТУ-Варна. Трите висши учебни заведения планират заедно да разработват интердисциплинарни проекти, публикации и обучителни модули. Това партньорство е в отговор на засилващата се конкуренция на международния образователен пазар, нарастващите изисквания на бизнеса и нуждата от добре подготвени кадри. Ректорите на трите ВУЗ-а споделят, че се надяват общите им дейности да прераснат в дългосрочно и устойчиво партньорство.

 • Фесто Производство дари измервателна машина на ТУ-София

  22.08.2019 г. Фесто Производство дари измервателна машина на ТУ-София

  „Фесто Производство дари измервателна машина на катедра „Теория на механизмите и машините“ към Машинно-технологичния факултет на Технически университет (ТУ) – София“, съобщиха от компанията. Машината бе предоставена от екипа на отдел „Качество и околна среда“ на Фесто Производство. Мултисензорната трикоординатна машина се характеризира с голяма прецизност и висок клас на точност и дава възможност за автоматизиране на измервателния процес чрез програмиране, а от предстоящата учебна година ще бъде използвана по време на упражненията на студентите. „Машината е отлично средство за измерване на ъглови, геометрични и линейни размери, свързани с отклонение на формата и ориентацията на детайла“, коментираха още от дружеството.

 • Италиански ученици преминаха летен стаж в Райхле и Де-Масари

  22.08.2019 г. Италиански ученици преминаха летен стаж в Райхле и Де-Масари

  „Двама италиански ученици проведоха летен стаж в завода на Райхле и Де-Масари България Пръдакшън. Младежите са от гр. Вайрано Патенора и се обучават в специалностите „Техник поддръжка“ и „Електрическо съдействие““, съобщиха от компанията. Едномесечната учебна практика, която се проведе в периода от 16 юли до 12 август 2019 г., е съвместна инициатива на ЧПК „Ейч Ар Си Кулинарна Академия“ и институт „Г. Маркони“. Осъществява се с подкрепата на Националната оперативна програма, позната още в Италия като PON, и е финансирана от Европейския съюз. Проектът е насочен към развитието на образователната система в Италия и се стреми да предостави възможности за качествено обучение на учениците в страната и чужбина.

 • ТПГ „Мария Кюри“ – Перник с нова модерна визия

  21.08.2019 г. ТПГ „Мария Кюри“ – Перник с нова модерна визия

  Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ в гр. Перник е с обновена учебна база по проект „Обичам моето училище“ на LightSource Charity, целящ да подобри учебната среда в училищата. В рамките на проекта са обновени класните стаи, фоайето и коридорите на учебното заведение, научи Борса.bg. Във фоайето е изграден специален кът със столове и маси, където учениците могат да отпочиват в свободното си време. Учениците сами са направили библиотека за книги от стара стълба, а на стената е поставен фототапет с ликът на известната химичка и физичка Мария Кюри, чието име с гордост носи гимназията. Във всяка учебна стая има индивидуален фототапет, който хармонизира с предмета, който се изучава в нея.

 • ПГМЕЕ – Бургас с нова спортна площадка и модерни работилници

  20.08.2019 г. ПГМЕЕ – Бургас с нова спортна площадка и модерни работилници

  Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в гр. Бургас ще посрещне учениците през есента с нова спортна площадка и модерни работилници, изградени със собствени средства на Община Бургас, научи Борса.bg от пресцентъра на общината. Новата площадка разполага с игрища за различни спортове и отговаря на най-съвременните стандарти за такъв тип обекти. Училището вече разполага и с нови работилници, оборудвани с модерна техника, в които ще се обучават добре подготвени кадри за нуждите на бизнеса. Учениците и преподавателите ще имат на разположение нови учебни дъски, метални шкафове за инструменти и работни маси.

 • ПГИТМТ – Панагюрище се присъедини към Академична борса

  19.08.2019 г. ПГИТМТ – Панагюрище се присъедини към Академична борса

  Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм (ПГИТМТ) в гр. Панагюрище е поредното доказано учебно заведение, чиито училищен живот, нови проекти и бъдещи планове ще можете да следите в Академична борса на Борса.bg. Приветстваме с „Добре дошли!“ единственото професионално училище в региона на гр. Панагюрище и едно от най-големите в област Пазарджик. „Бяхме, сме и ще бъдем!“ Това е мотото на гимназията, която е стъпила на здравите основи и опита на три обединени училища – СПТУ „Райна Княгиня”, Техникум по минна промишленост „Иван Манев” и Техникум по механотехника „Никола Белопитов”.

 • Предстои конференция за ролята на жените в технологиите

  16.08.2019 г. Предстои конференция за ролята на жените в технологиите

  На 15 и 16 октомври т. г. в Библиотечно-информационния център към Технически университет – София (ТУ-София) ще се проведе конференция на тема „Нови предизвикателства пред цифровата икономика (индустрия 4.0) и ролята (мястото) на жените в инженерните и технологичните области“, научи Борса.bg от учебното заведение. Конференцията е част от проект „Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие“, финансиран по програмата за проекти на ЮНЕСКО 2018-2019 г. Основната цел на събитието е да обедини академичната общност, бизнеса, както и експерти и млади учени от България, за да се обсъдят равнопоставеността между половете, съвременните предизвикателства и тенденции.

 • ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се присъедини към Академична борса

  15.08.2019 г. ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се присъедини към Академична борса

  През последните години Севлиево се утвърди като един от най-развиващите се в икономически аспект градове у нас. Просперитетът се дължи на големите чуждестранни инвестиции, които редица утвърдени компании направиха в града и региона. Затова екипът ни е наистина щастлив да приветства с „Добре дошли“ в Академична борса Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) „Ген. Иван Бъчваров“. Гимназията е основана през 1962 г., а през годините училището е подготвило многобройни специалисти, много от които продължават образованието си във висши учебни заведения и се реализират като висококвалифицирани инженерно-технически кадри.

 • От есента ПГТЕ „Хенри Форд“ ще обучава асансьорни техници

  14.08.2019 г. От есента ПГТЕ „Хенри Форд“ ще обучава асансьорни техници

  От новата учебна година столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“ ще обучава асансьорни техници в нова специалност „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“. Новата специалност предлага отлични кариерни перспективи на пазара на труда, най-вече поради нарастващата липса на такъв тип технически специалисти. Учениците в новата паралелка ще се обучават по дуалната система на обучение, а освен учене чрез практика младежите ще изучават разширено и английски език. За учениците от 8, 9 и 10 клас са предвидени стипендии, а за единадесетокласниците и дванадесетокласниците възнаграждение в размер на минимум 90% от минималната работна заплата.

 • ПГТС „Михаил Василевич Ломоносов“ се включи в Академична борса

  13.08.2019 г. ПГТС „Михаил Василевич Ломоносов“ се включи в Академична борса

  Професионална гимназия по техника и строителство (ПГТС) „Михаил Василевич Ломоносов“ е поредната доказана гимназия, която се присъединява с микросайт към Академична борса на Борса.bg. Училището е първото техническо училище в гр. Добрич, а за нас е първото учебно заведение от града сред партньорите ни. ПГТС „Михаил Василевич Ломоносов“ е създадена през далечната 1941 г., но в наши дни има напълно нов облик, тъй като от 2017 г. обединява две учебни заведения – Професионална гимназия по механотехника и електротехника и Професионална гимназия по архитектура и строителство.