Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Infineon ще обучава докторанти и студенти от ТУ - София

  01.06.2023 г. Infineon ще обучава докторанти и студенти от ТУ - София

  Австрийското дружество на германския производител на чипове Infineon ще обучава докторанти от Техническия университет (ТУ) – София, научи Борса.bg. Инициативата е резултат от партньорството между компанията и учебното заведение и е част от европейския проект IPCEI по микроелектроника, обединяващ компании и изследователски организации от различни страни. Целта е да се подсили технологичният капацитет на индустрията в ЕС.

 • Студенти по Al преминаха курс в партньорство с Schwarz IT

  31.05.2023 г. Студенти по Al преминаха курс в партньорство с Schwarz IT

  Над 20 студентите от магистърската програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ на Стопанския факултет (СФ) към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ преминаха успешно курса „Наука за данните в бизнеса и финанси“ в партньорство със Schwarz IT България, научи Борса.bg от учебното заведение. Това е възможност за бъдещите специалисти в областта на изкуствения интелект да отговорят на предизвикателствата на бизнеса и да приложат технологични решения.

 • На 30 май се състоя форум за бизнеса и образованието в ТИЗ

  30.05.2023 г. На 30 май се състоя форум за бизнеса и образованието в ТИЗ

  На 30 май 2023 г. се състоя форумът „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. Събитието се проведе в Тракия икономическа зона (ТИЗ), научи Борса.bg от БТА. Образователните институции, взели участие, са гимназиите по машиностроене в гр. Пловдив, професионална та гимназия по селско стопанство в Куклен, професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово и основното училище (ОУ) в с. Бенковски. Водещата тема на форума бе колаборацията между образованието и бизнеса.

 • Информационен ден се проведе в ТУ – София, филиал Пловдив

  25.05.2023 г. Информационен ден се проведе в ТУ – София, филиал Пловдив

  На 18 май 2023 г. в Техническия университет (ТУ) – София, филиал Пловдив се проведе информационен ден по проект Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма (ОП) „Наука и образование за интелигентен растеж“ и съфинансирана чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, научи Борса.bg от учебното заведение.

 • Аурубис България бе партньор на Софийския фестивал на науката

  23.05.2023 г. Аурубис България бе партньор на Софийския фестивал на науката

  Аурубис България бе специален партньор на 13-тото издание на Софийския фестивал на науката, което се състоя от 11 до 14 май в София Тех парк, научи Борса.bg. В една от фестивалните зали на компанията бяха представени 23 лекции и събития, свързани с химията на въздуха, първия български полярен кораб, покорил Антарктика, и други интересни теми. А химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ към Химическия факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Аурубис България представиха по атрактивен и разбираем начин различни химични реакции, свързани с медта.

 • Ректорът на ВУТП получи званието „Професор Хонорис Кауза“

  19.05.2023 г. Ректорът на ВУТП получи званието „Професор Хонорис Кауза“

  Проф. д-р. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), получи почетно звание „Професор Хонорис Кауза“ от Университета „Скопие“, научи Борса.bg от учебното заведение. Званието се присъжда поради приноса на професор Темелкова в развитието на българо-македонските отношения в областта на висшето образование, както и за приобщаването на висшето образование на Република Северна Македония към европейското образователно пространство.

 • Център за дигитални технологии бе открит в ТУ – София

  19.05.2023 г. Център за дигитални технологии бе открит в ТУ – София

  На 15 май 2023 г. тържествено бе открит Центърът за дигитални технологии и лаборатории към Техническия университет – София (ТУ – София), научи Борса.bg от учебното заведение. Изграден е по проект Унивepcитeт зa нayĸa, инфopмaтиĸa и тexнoлoгии в е-обществото (УHИTе). Гoлямa чacт oт oбopyдвaнeтo e бeзвъзмeзднo дapeниe oт вoдeщи фиpми в ИT ceĸтopa y нac. Coфтyepнaтa ĸoмпaния Mycaлa Coфт e пapтньop нa Цeнтъpa, изгpaждaйĸи ĸoмпютъpнaта лaбopaтopия „Mycaлa". Cъздaдeнaтa инфpacтpyĸтypa пoдĸpeпя oбyчeниeтo нa cтyдeнтитe в yнивepcитeтa.

 • Започна Межународната научна конференция ТехСис 2023

  19.05.2023 г. Започна Межународната научна конференция ТехСис 2023

  На 18 май 2023 г. стартира 12-тата Международна научна конференция „Техника, Технологии и Системи - ТЕХСИС 2023", научи Борса.bg. Тя се провежда както онлайн, така и присъствено в гр. Пловдив. Конференцията е организирана от Технически университет – София, филиал Пловдив с подкрепата на Научноизследователския сектор към университета. Събитието е част от „Дните на науката на ТУ – София“ за 2023 г. Форумът се е доказал като обичано и уважавано събитие от специалистите в областта на техническите и инженерни науки в България.

 • АББ България ще отбележи деня на жените инженери

  18.05.2023 г. АББ България ще отбележи деня на жените инженери

  АББ България организира специални инициативи по повод Международния ден на жените в инженерството, съобщиха за Борса.bg от компанията. Ако сте студентка от 1-ви до 4-ти курс в техническа специалност, не пропускайте да участвате! В АББ България винаги са имали стремеж за подкрепа на младите таланти в тяхното развитие в инженерната професия. Именно затова от компанията организират две инициативи по повод Международния ден на жените в инженерството, който се отбелязва на 23 юни.

 • Старозагорски гимназии са част от кампанията за отворени врати

  16.05.2023 г. Старозагорски гимназии са част от кампанията за отворени врати

  Старозагорски гимназии с обучение в IT сектора организират дни на отворените врати, научи Борса.bg от БТА. Благодарение на тази инициатива, кандидат-гимназистите ще имат възможността да се запознаят отблизо с образователните институции и с предлаганите възможности за обучение. Кампанията стартира на 15 май в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.