Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ – Габрово проведе научния форум УНИТЕХ 2022

  02.12.2022 г. ТУ – Габрово проведе научния форум УНИТЕХ 2022

  В Технически университет (ТУ) – Габрово за 22-ра поредна година се проведе международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“, в която учени от страната и чужбина представят своите разработки и постижения, научи Борса.bg от учебното заведение. Официалното откриване на събитието се състоя в конферентната зала на библиотеката на университета. А сред гостите бяха директори на институти на БАН, ректори на български университети, учени и представители на бизнеса.

 • Ученици от СУ „Васил Левски“ разгледаха базата на Мултивак

  30.11.2022 г. Ученици от СУ „Васил Левски“ разгледаха базата на Мултивак

  На 22 ноември 2022 г. Министерството на икономиката и индустрията посрещна дванадесетокласници от 170 Средно училище (СУ) „Васил Левски“ , Нови Искър. По време на срещата, министър Никола Стоянов представи дейността на институцията и своята работа пред гимназистите, научи Борса.bg от Министерството. Денят продължи с обиколка в Индустриална зона – Божурище, където бъдещите зрелостници разгледаха логистичния център на Юск (JYSK) и производствена база на Мултивак.

 • ВУТП проведе Българо-корейски форум

  26.11.2022 г. ВУТП проведе Българо-корейски форум

  Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТ) проведе Българо-корейския форум „Дигиталният свят – перспективи за партньорство”. Събитието събра академичното ръководство на ВУТП, посланика на Република Корея Н.Пр. Ли Хо-шик, браншови организации, компании и студенти с цел да се запознаят с добрите примери на азиатската икономика в областта на цифровизацията, научи още Борса.bg от учебното заведение.

 • Мултивак България Продакшън участва „Дни на науката на ТУ-София”

  22.11.2022 г. Мултивак България Продакшън участва „Дни на науката на ТУ-София”

  На 25 октомври 2022 г. експерти от българското производствено дружество Мултивак България Продакшън, част от лидера в опаковъчната индустрия Multivac, взеха участие в Международната научна конференция „Основи и технически средства за конструиране“ в рамките на „Дни на науката на ТУ – София”, съобщиха за Борса.bg от компанията. Радослав Козарев – мениджър конструктивен отдел, и Денислав Козарев – ръководител екип CAD автоматизация, представиха темата „Иновативни технологии за автоматизирано конструиране” пред аудиторията на Технически университет – София и успяха да предизвикат силен интерес към реалните модели, които се проектират в българското дружество.

 • РУ „Ангел Кънчев” с признание за изследователски университет

  18.11.2022 г. РУ „Ангел Кънчев” с признание за изследователски университет

  На 26 октомври 2022 г. Русенският университет (РУ) „Ангел Кънчев” бе включен в списъка на изследователските висши учебни заведения в страната, научи Борса.bg от учебното заведение. Това се случи с решение на Министерския съвет (МС) на Република България. Университетът се отличава с непрекъснато нарастващия брой на научните публикации, индексирани в световно признати бази данни, както и в многобройните авторитетни и международни научни конференции, организирани в университета. Научните разработки носят принос към развитието и на регионалната икономика.

 • Студенти от ВТУ „Тодор Каблешков” посетиха новостроящ се тунел

  18.11.2022 г. Студенти от ВТУ „Тодор Каблешков” посетиха новостроящ се тунел

  Студентите от бакалавърската и магистърската специалност „Транспортно строителство“ на Висше Транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков” , посетиха новостроящия се тунел № 2 по железопътната линия София-Пловдив, жп участък Елин Пелин-Костенец. Студентите бяха под ръководството на преподаватели от катедра „Транспортно строителство и съоръжения“, научи Борса.bg от учебното заведение.

 • Рувекс започва обучение „Термопомпени инсталации” на 21 ноември

  15.11.2022 г. Рувекс започва обучение „Термопомпени инсталации” на 21 ноември

  На 21 ноември 2022 г. Рувекс ще стартира обучението „Термопомпени инсталации" като част от професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, специалност „Възобновяеми енергийни източници", съобщиха за Борса.bg от компанията. Продължителността на курса е с общо 34 учебни часа. Теоретичната част на курса се провежда онлайн в платформата за електронно обучение Moodle, където се качват и учебните материали.

 • На 10 ноември се състоя събитие по повод 80-годишнината на УАСГ

  11.11.2022 г. На 10 ноември се състоя събитие по повод 80-годишнината на УАСГ

  На 10 ноември т.г. се проведе юбилейна конференция по случай 80-годишнината на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), както и 20 години специалност „Урбанизъм”, научи Борса.bg от учебното заведение. Събитието се състоя в зала 315, корпус А на университета. В рамките на конференцията бе проведена научната сесия: „Урбанизъм: Наука, образование и практика” с включени още две сесии и кафе пауза, след което участниците се насладиха на коктейл пред зали 315 и 316.

 • СФ на СУ проведе дискусионен форум за въглеродна грамотност

  11.11.2022 г. СФ на СУ проведе дискусионен форум за въглеродна грамотност

  В Стопанския факултет на Софийския университет (СФ на СУ) бе проведена серия от дискусионни срещи по проект „Въглеродна грамотност 2.0”, научи Борса.bg от учебното заведение. Събитието бе на 9 ноември с начален час 15:00 ч. Участниците в дискусиите коментираха въглеродното ограмотяване на различни социални групи, предприети и бъдещи инициативи с фокус въглеродната неутралност, въвеждането на различни инструменти за измерване и планиране на индивидуалния и общ въглероден бюджет.

 • Варненски учители организират семинари за иновативно обучение

  10.11.2022 г. Варненски учители организират семинари за иновативно обучение

  В началото на тази учебна година бе стартиран първият проект за иновативна техника за обучение в VII СУ „Найден Геров" гр. Варна, научи Борса.bg. Методите, които се изпробват, са „Използване на мисловни инструменти", „Теория на ограничението" и „Саморегулирано учене", създадени от израелски консултант и изпробвани в 20 страни по света. Екипът, с който работи израелският консултант, е от общо 35 преподаватели.