Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ-София разширява курса „Мениджмънт на качеството"

  21.01.2019 г. ТУ-София разширява курса „Мениджмънт на качеството"

  Поради засиления интерес към интегрирания курс „Мениджмънт на качеството”, Технически университет – София, филиал Пловдив ще организира допълнителна интензивна форма на обучение за студенти в съботните дни на март и април 2019 г., съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Обучителната сесия ще стартира на 9 март и ще приключи на 20 април, като ще се провежда всяка събота. „Курсът е по инициатива на бизнеса и дава възможност да бъдат провлечени стажанти и специалисти сред мотивираните студенти от различни специалности на Технически университет – София, филиал Пловдив”, споделиха от висшето учебно заведение.

 • Проектирайте роботи с помощта на проекта TERRINet

  18.01.2019 г. Проектирайте роботи с помощта на проекта TERRINet

  Инициативата „The European Robotics Research Infrastructure Network” (TERRINet), предлага безплатен транснационален достъп на специалисти с амбициозни идеи, свързани с проектиране, разработване и управление на бъдещи роботи, информираха за Борса.bg от екипа на проекта. Целта на европейския проект е да намери и обучи нови ентусиазирани инженери в областта на роботиката. TERRINet осигурява безплатен достъп до 12 изследователски центъра и над 90 платформи, както и помощ от най-добрите технически и научни експерти и обучение на най-високо ниво, като училища, онлайн курсове, семинари. Всеки студент, ученик, изследовател, академик или предприемач може да се запише за участие.

 • ТУ-Габрово организира кариерен панаир за бъдещи инженери

  17.01.2019 г. ТУ-Габрово организира кариерен панаир за бъдещи инженери

  През декември 2018 г. в гр. Габрово се проведе кариерен панаир за бъдещи инженери, а организатори на събитието бяха Технически университет – Габрово, Мехатроника АД и община Габрово, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Мероприятието се осъществи в рамките на европейски проект „Клъстер – стажове за подготвени за нуждите на индустрията бъдещи инженери“, който има за цел да подпомогне въвеждането на дуалната форма на обучение. Общо 9 фирми, Идеал стандарт – Видима от Севлиево и други 8 компании от Габрово, предоставиха възможността на студентите от ТУ-Габрово да се запознаят с тяхното производство, да създадат контакти и дори да се запишат за стажантски програми.

 • ВСУ „Черноризец Храбър“ е с ново ръководство от 2019 г.

  16.01.2019 г. ВСУ „Черноризец Храбър“ е с ново ръководство от 2019 г.

  С настъпването на новата година Варненският свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“ е с ново ръководство, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Решението за промените е взето с участието на Настоятелството на университета. От 1 януари 2019 г. проф. д.ик.н. Анна Недялкова става председател на Настоятелството. Доц. д-р Красимир Недялков е избран за президент на ВСУ, а ректор ще бъде проф. д-р Петър Христов. Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, основан през 1991 г., е най-големият частен университет в България. В него се обучават над 10 хиляди студенти в повече от 67 бакалавърски и магистърски курсове, както и в 29 докторски програми.

 • Техническите университети част от Рейнтинговата система на МОН

  15.01.2019 г. Техническите университети част от Рейнтинговата система на МОН

  Техническите университети са сред първенците в инженерните направления, изброени в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., създадена от Министерството на образованието и науката (МОН), информираха за Борса.bg от МОН. Посочените инженерни специалности в Рейтинговата система са разделени в четири категории: „Електротехника, електроника и автоматика”, „Енергетика”, „Комуникационна и компютърна техника” и „Машинно инженерство”. Челната позиция в направлението „Електротехника, електроника и автоматика” е отредено за ТУ-София. Сред първите места се нареждат и ТУ-Варна, и ТУ-Габрово.

 • КИИП РК София-град отпуска стипендии на магистрите от ТУ-София

  14.01.2019 г. КИИП РК София-град отпуска стипендии на магистрите от ТУ-София

  Регионална колегия София-град на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) отпуска общо четири стипендии на стойност 120 лв. всяка на студенти в редовна магистърска форма на обучение на Технически университет – София за учебната 2018/2019 г., информираха за Борса.bg от учебното заведение. Процедурата за кандидатстване е до 15 януари 2019 г., като кандидат-стипендиантите трябва да отговарят на определени изисквания. Стипендия от КИИП могат да получат възпитаниците на ТУ-София от професионалните секции „Електротехника, автоматика и съобщителна техника” и „Отоплителна, вентилационна, климатична и хладилна техника, топло и газоснабдяване".

 • МОН определи най-доходоносните специалности за 2018 г.

  11.01.2019 г. МОН определи най-доходоносните специалности за 2018 г.

  Представени бяха резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., създадена от Министерството на образованието и науката (МОН). Те показват покачване на ръста на доходите при студенти, завършили природоматематически специалности, информираха за Борса.bg от МОН. Специалностите, които реализират най-висок среден доход при завършилите студенти, са „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Металургия“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Обществено здраве“, „Електротехника, електроника и информатика“ и „Военно дело“.

 • В Русе се проведе проектът „Игра на кодове” за малки инженери

  09.01.2019 г. В Русе се проведе проектът „Игра на кодове” за малки инженери

  На 3 декември 2018 г. стартира едномесечният проект „Игра на кодове” на сдружение „Европейски инициативи без граници“, финансиран по програма „Знание и растеж“, осъществявана от фондация „Русе – град на свободния дух“, съобщиха за Борса.bg от община Русе. Основната идея на проекта бе децата на възраст между 8 и 16 години да получат знания по програмиране и роботика чрез игри и забавления. За тази цел се проведоха едночасови лекции, включващи както кратка теоретична част за програмирането на роботи и основните термини в програмирането, така и игри и много изненади.

 • ЕРП Север стартира новата си кариерна програма

  08.01.2019 г. ЕРП Север стартира новата си кариерна програма

  От януари 2019 г. Електроразпределение Север дава начало на новата си кариерна програма „Млад електромонтьор“. Тя е платена и е предназначена за ученици в 12 клас от гр. Варна, които изучават електротехнически специалности, съобщиха за Борса.bg от Енерго-Про Варна. Практиката, която ЕРП Север предлага на завършващите ученици, ще се проведе от януари до май 2019 г., като ще бъде изготвен график на всеки участник, съобразен с неговата учебна програма и извънкласни ангажименти. Младите енергетици ще имат възможността да се срещнат с екип от електромонтьори и електроинженери, които ще им помагат в тяхното обучение в реална работна среда.

 • Проведе се поредното издание на „Хакатон Бургас 2018“

  07.01.2019 г. Проведе се поредното издание на „Хакатон Бургас 2018“

  От 14 до 16 декември 2018 г. се проведе поредното IT състезание „Хакатон Бургас 2018“, което събра на едно място хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна, информационните технологии и иновативните продукти. Тема на събитието тази година беше „Активен Бургас“, съобщиха за Борса.bg от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. 63-ма участници, разделени на 15 отбора, разменяха идеи за разработката на нова концепция за софтуерен продукт, която да заработи в реална среда. Това бе и основната цел на хакатона. Софтуерните разработки на отборите бяха оценявани по 5 критерия от експертно жури, като най-добрите получиха награди.