Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ЧЕЗ предоставя социални стипендии за ученици

  06.12.2019 г. ЧЕЗ предоставя социални стипендии за ученици

  ЧЕЗ България предоставя стипендии за сираци и полусираци от професионалните гимназии с техническа насоченост в Западна България, научи Борса.bg от компанията. Финансовата подкрепа е едногодишна и е в размер на 1440 лв. Стипендиите са част от програмата „Нашето бъдеще“ на фондация „Сирак“. Единайсетокласник от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ в гр. София стана първият ученик, получил финансова подкрепа в рамките на инициативата. Сертификатът за стипендията бе връчен от г-н Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, и г-жа Маргарита Матева-Йорданова – председател на фондация „Сирак“.

 • Приветстваме ПТГ „Васил Левски“ – Видин в Академична борса

  06.12.2019 г. Приветстваме ПТГ „Васил Левски“ – Видин в Академична борса

  Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Васил Левски“ е утвърдена като единственото училище в област Видин, в което младите хора могат да развият интереса си към съвременните технически науки. Гимназията е поредното учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса. И с нея заедно ще помагаме на младежите да сбъднат своите мечти и планове за реализация в техническия бранш. ПТГ „Васил Левски“ е създадена 2001 г. и е наследник на две други утвърдени учебни заведения – Техникум по механотехника (ТМТ) и на СПТУ по строителство „Христо Смирненски“.

 • ABB България откри обновена лаборатория в гимназия в гр. Пловдив

  05.12.2019 г. ABB България откри обновена лаборатория в гимназия в гр. Пловдив

  На 26 ноември 2019 г. АББ България откри обновена лаборатория за учениците, обучаващи се в специалност „Автоматизация на непрекъснати производствени процеси“ в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в гр. Пловдив. Специален гост на събитието бе министърът на образованието на Република България – г-н Красимир Вълчев, научи Борса.bg. Лабораторията е оборудвана с нова мултимедийна техника, филтри за запояване, компресор и климатик. Освен това гимназията ще бъде домакин и на извънкласния ученически курс „АББ Клуб“, който има за цел да даде практически опит на учащите.

 • Предстои регионално състезание по роботика в София

  04.12.2019 г. Предстои регионално състезание по роботика в София

  На 14-ти декември т. г. ще се състои поредното регионално състезание по роботика, организирано от Робо Лига България и Студентски клуб „Роботика“ към Технически университет – София (ТУ-София), научи Борса.bg от организаторите.Тазгодишното предизвикателство ще се проведе в град София, а домакин ще бъде Техническият университет. Категориите, в които ще се състезават участниците, са: Следене на линия, Мини сумо, 3D лабиринт и Свободен стил. Регистрацията ще започне точно в 10:00 ч. в 12-ти блок на университета. Входът е свободен.

 • УХТ разработи учебни програми за нуждите на бизнеса

  03.12.2019 г. УХТ разработи учебни програми за нуждите на бизнеса

  Специалисти от Техническия факултет на Университет по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив разработиха нови учебни програми, съобразени с реалните нужди и изисквания на индустрията, научи Борса.bg. За тестването им ще се използва Център за професионално обучение „Тракия”. Университетът по хранителни технологии има богата и дългогодишна история и традиции. Той е един от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите и е единствен по рода си на Балканския полуостров. УХТ и „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) имат сключен договор за стратегическо сътрудничество.

 • ПТГ „Никола Василиади“ се присъедини към Академична борса

  02.12.2019 г. ПТГ „Никола Василиади“ се присъедини към Академична борса

  Д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание в Букурещ на 10-ти юни през далечната 1881 г., само няколко месеца преди да завърши своя земен път. В него той посочва за свои единствени наследници на всички движими и недвижими имущества Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие, че те „ще основат и поддържат в Габрово, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми“. Едва през 1895 г. е направена първата реална стъпка към изпълнението на завета на д-р Василиади – открито е кожарско училище в Габрово. Професионалната техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ е наследник на това училище.

 • BHTC България участва на „Дни на кариерата“ в УНСС

  29.11.2019 г. BHTC България участва на „Дни на кариерата“ в УНСС

  Бер-Хелла Термоконтрол (BHTC) България представи кариерните възможности за студенти на изложението „Дни на кариерата: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти", което се състоя на 28 ноември 2019 г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), научи Борса.bg. Кариерният форум се организира от JobTiger, заедно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата на УНСС и Студентския съвет при УНСС. Събитието се проведе под патронажа на ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев. „За нас ще бъде чест възпитаниците на университета да станат част от екипа и успехите ни“, заяви г-жа Станка Стоянова, мениджър „Човешки ресурси“ в BHTC България.

 • ВУТП ще си сътрудничи с Международния славянски университет

  29.11.2019 г. ВУТП ще си сътрудничи с Международния славянски университет

  През ноември ректорите на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Международния славянски университет „Г. Р. Державин” в Република Северна Македония са подписали меморандум за сътрудничество и партньорство, научи Борса.bg от ВУТП. Двете образователни институции са се договорили да координират усилията си в посока осигуряване на обмен на преподаватели и експерти от практиката за участие в различни курсове за обучение, практически занятия и научни проекти с цел обучение и повишаване на квалификацията им. Те ще координират усилията си в посока осигуряване обмен на студенти за различни обучения и практики.

 • Луфтханза се срещна със студенти от ТУ-София

  28.11.2019 г. Луфтханза се срещна със студенти от ТУ-София

  На 28 ноември 2019 г., Луфтханза Техник София гостува на Технически университет – София (ТУ-София), съобщиха за Борса.bg от компанията. Представители на авиоремонтното дружество запознаха студентите с възможностите за професионално развитие в компанията. „Две от актуалните ни позиции, които биха представлявали интерес за младите хора, са Administrative Quality Intern и Quotation Engineer (Aircraft component contracted repair purchasing)“, коментираха от фирмата. В рамките деня Луфтханза Техник София взе участие и във форума „Дни на кариерата: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти", който се проведе в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

 • СИАД България се включи в Деня на малките и средни предприятия

  27.11.2019 г. СИАД България се включи в Деня на малките и средни предприятия

  На 15 ноември 2019 г. се състоя Ден на малките и средни предприятия (PMI Day), научи Борса.bg. Фирма СИАД България за втора поредна година взе участие в инициативата, чийто организатор е Конфиндустрия – най-голямата индустриална организация в Италия. От 5 години насам Денят на малките и средни предприятия се провежда и в България. В рамките на събитието се организират срещи за ученици от професионални гимназии с компании и организации, които да представят процесите в производството на техните продукти. А целта е младежите да се доближат максимално до бизнеса и индустрията.