Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • Орбико България стартира Стажантска програма в отдел Логистика

  08.03.2021 г. Орбико България стартира Стажантска програма в отдел Логистика

  Вие сте ентусиазиран, проактивен, отговорен и любознателен студент в трети или четвърти курс, в специалност в областта на логистиката? Mечтаете да се запознаете с дистрибуторския бизнес отблизо? Сега Орбико България Ви дава този шанс! Компанията стартира Стажантска програма в отдел Логистика, научи Борса.bg от българското дружество. Орбико България е един от най-големите дистрибутори и доставчик на логистични услуги на пазара, част от Орбико Груп – водещ дистрибутор на голям брой качествени и световноизвестни продукти в областта на козметиката, хранителни и нехранителни продукти, електрически уреди, фармацевтични продукти, играчки, текстил, цигари, моторни масла. Научете повече...

 • Фесто Производство стана част от онлайн събитие на ТУ – София

  05.03.2021 г. Фесто Производство стана част от онлайн събитие на ТУ – София

  Фесто Производство взе участие в кандидатстудентското студио, организирано от Технически университет – София (ТУ – София). Събитието, част от кандидатстудентската кампания на университета, бе посветено на Факултета по електронна техника и технологии. Дейността на Фесто Производство по време на виртуалното студио на ТУ – София представи г-жа Славена Топалска, експерт „Управление на човешките ресурси“. Освен представители на технологични компании, в двучасовото онлайн събитие на ТУ – София участие взеха и представители на ръководството на ФЕТТ и преподаватели.

 • СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол с нова специалност

  05.03.2021 г. СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол с нова специалност

  Средно училище (СУ) Св. Климент Охридски“ в Сухиндол ще предлага нова специалност за учебната 2021-2022 година – „Експлоатация на автомобилния транспорт“ по професия „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“, научи Борса.bg от учебното заведение. СУ „Св. Климент Охридски“ е средно училище в град Сухиндол. Учебното заведение извършва прием и обучение на ученици от 1 до 12 клас за придобиване на диплома за средно образование. Училището е с богата история и утвърдени традиции в образованието, а от него са излезли десетки достойни граждани – учители, лекари, инженери, университетски преподаватели, пилоти, предприемачи и други.

 • Луфтханза с предизвикателство към ученици от ПГТЕ „Хенри Форд“

  04.03.2021 г. Луфтханза с предизвикателство към ученици от ПГТЕ „Хенри Форд“

  Нестандартно предизвикателство към единадесетокласниците на Професионална гимназия по транспорт и енергетика (ПГТЕ) „Хенри Форд“ – гр. София постави авиоремонтното дружество Луфтханза Техник София, научи Борса.bg от компанията. Като форма на необичайна производствена практика в домашни условия, учениците имаха за задача да изготвят макети на самолетния модел Еърбъс А321 Нео. „Благодарим ви, приятели от 11-и „е“ клас на ПГТЕ „Хенри Форд“! Очакваме ви с нетърпение отново в нашия хангар. Готови ли сте за следваща задача?“, отправиха своите благодарности от екипа на Луфтханза Техник София.

 • Учениците в СПГ „Алеко Константинов“ ще изучават телекомуникации

  04.03.2021 г. Учениците в СПГ „Алеко Константинов“ ще изучават телекомуникации

  Свищовска професионална гимназия (СПГ) „Алеко Константинов“ разкрива нова специалност за учебната 2021-2022 година, научи Борса.bg от учебното заведение. Учениците ще имат възможността да се обучават в специалността „Телекомуникационни системи“ по професия „Техник по комуникационни системи“. СПГ „Алеко Константинов“ е създадена през 2000 г. като Средно професионално-техническо училище по лека промишленост и строителство и възниква в резултат на обединението на съществуващите дотогава две училища СПТУ по строителство „Пеньо Пенев” – гр. Свищов и СПТУ по лека промишленост – с. Алеково. В наши дни училището обучава висококвалифицирани монтьори, техници, оператори и др.

 • ТУ-Габрово ще приема студенти с оценки от матурите

  03.03.2021 г. ТУ-Габрово ще приема студенти с оценки от матурите

  Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година за кандидатите, завършили средното си образование след 2008 г. Сред тях е и Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово), информираха за Борса.bg от учебното заведение. Оценките от държавните изпити за придобита степен на професионална квалификация или защита на дипломна работа също ще могат да се използват при кандидатстване.

 • Ученик от МГ „Акад. Кирил Попов“ с „Младежка награда“ от БАИТ

  02.03.2021 г. Ученик от МГ „Акад. Кирил Попов“ с „Младежка награда“ от БАИТ

  На 24 февруари 2021 г. за първи път церемонията по връчването на „Наградите на БАИТ“ се проведе във виртуално студио и бе излъчвана онлайн, а отличието в категория „Младежка награда“ получи Радостин Чолаков от пловдивската Математическа гимназия (МГ) „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив за иновативния проект „АзБуки.ML“, научи Борса.bg по време на церемонията. Иновативната платформа „АзБуки.ML“ цели да направи използването на „Machine Learning“ технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ИТ индустрия.Идеята е да се приложат на практика дълбоки невронни мрежи и лингвистични алгоритми, извличащи смисъл, контекст и граматични признаци на речта.

 • Ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“ спечели награда от БАИТ

  01.03.2021 г. Ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“ спечели награда от БАИТ

  На 24 февруари т. г. за 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии, познати като „Наградите на БАИТ“, а призът в категория „Образователна награда“ бе връчен на Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, научи Борса.bg на церемонията, на която бе официален медиен партньор. Въпреки крехката си възраст Георги Германов преподава роботика, електроника и 3D принтиране. През 2020 г. Георги реализира множество проекти, като прилага успешно практически занятия за ученици от 1 до 7 клас.

 • Нова специалност в ПМГ „Васил Друмев“ – „Системно програмиране“

  26.02.2021 г. Нова специалност в ПМГ „Васил Друмев“ – „Системно програмиране“

  От учебната 2021-2022 година учениците в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново ще имат възможността да се обучават в специалността „Системно програмиране“ по професия „Системен програмист“, научи Борса.bg от учебното заведение. ПМГ „Васил Друмев“ е създадена през 1971 г., а днес гимназията се е утвърдила като водещо учебно заведение не само във Великотърновска област, но и в страната. Училището обучава висококвалифицирани средни специалисти в областта на математиката, природните, софтуерните и хардуерни науки. Учениците в гимназията имат възможността да се обучават по специалностите „Информатика“; „Математика“ и „Приложно програмиране“.

 • Спечелете стипендия за обучение от Посолство на Република Корея

  25.02.2021 г. Спечелете стипендия за обучение от Посолство на Република Корея

  Вече сте завършили своята бакалавърска или магистърска специалност? Мечтаете да продължите своето образование в престижен корейски университет? Сега Посолството на Република Корея в България Ви дава този шанс, обявявайки конкурс за осем пълни стипендии, научи Борса.bg от Посолството. Стипендиите се отпускат от правителството на Република Корея за пълен курс на обучение на български граждани в корейски университет в образователно-квалификационната степен „магистър“ или „доктор“. Програмата включва едногодишен езиков курс. Искате да кандидатствате? Изпратете на e-mail: Korean-embassy@mofa.go.kr или отнесете лично в посолството всички документи и формуляри.