Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ЛЕМ бе гост на церемония по връчване на дипломи в ТУ-София

  19.02.2020 г. ЛЕМ бе гост на церемония по връчване на дипломи в ТУ-София

  „ЛЕМ България за пореден път бе официален гост на церемонията по връчването на дипломите на студентите от бакалавърска и магистърска степен, випуск 2019 от специалност „Електроника“ към Факултета по електронна техника и технологии на Технически университет – София“, научи Борса.bg от дружеството. Ръководителят на екипа по развойна дейност (R&D) на ЛЕМ България – г-н Робър Санлавил (Robert Sanlaville), отправи поздрав към студентите по повод дипломирането им. „За нас е гордост, че и през настоящата година сред абсолвентите има и наши колеги“, споделиха още от екипа на дружеството.

 • ТУ-Пловдив бе домакин на Plovdiv Game Jam 2020

  18.02.2020 г. ТУ-Пловдив бе домакин на Plovdiv Game Jam 2020

  В началото на февруари т.г. Технически университет – София, филиал Пловдив (ТУ-Пловдив) бе домакин на 48-часовия маратон за разработка на виртуални и настолни игри Plovdiv Game Jam 2020, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Събитието се проведе за седма поредна година и събра на едно място креативни млади хора – артисти, програмисти и запалянковци в света на виртуалните и настолни игри, които имаха възможността да завържат нови запознанства и да прекарат уикенда по един по-нестандартен начин. Отборите имаха за цел да създадат прототипи на игри в рамките на даденото време.

 • Ученици от шест държави посетиха фирма РАИС

  17.02.2020 г. Ученици от шест държави посетиха фирма РАИС

  „Общо 30 ученици и 8 техни ръководители от Испания, Турция, Северна Македония, Румъния и България посетиха производствената и административната база на фирма РАИС в гр. Пазарджик“, научи Борса.bg от компанията. „Младежите имаха възможността да се запознаят с производството на машини с цифрово-програмно управление, с изграждането на производствени комплекси, а също и да научат как се изработват машинни детайли. Учениците бях любопитни да разберат и каква е степента на трудност на професиите в сферата на машиностроенето и каква подготовка се изисква за упражняването им“, коментираха от РАИС.

 • ПГЖТ „Христо Смирненски“ се присъедини към Академична борса

  14.02.2020 г. ПГЖТ „Христо Смирненски“ се присъедини към Академична борса

  „Да учим днес, за да успеем утре!“ е мотото на Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, намираща се в гр. Карлово. Гимназията е второто карловско учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg.учебното заведение предлага добра теоретична и практическа подготовка на учениците, за която се грижат квалифицирани преподаватели. За целите на обучението се използват бази на доказали професионализма си производствени звена и предприятия от системата на транспорта и в частност на железопътния транспорт.

 • Фесто Производство дари уреди и апаратура на ПГМЕТ – Пазарджик

  13.02.2020 г. Фесто Производство дари уреди и апаратура на ПГМЕТ – Пазарджик

  „Част от нашите колеги са възпитаници на професионалната гимназия в гр. Пазарджик. Двама от тях имаха възможността да се срещнат със своя преподавател – г-н Димитър Чипилов, и да споделят спомените си за първия си чертеж, контролните работи по обща електротехника, както и за участието си в училищното радио“, споделиха с усмивка от Фесто Производство. От дружеството допълниха още, че посещението на гимназията е било повод специалистите на Фесто Производство да изразят и своята благодарност за всичко, което са научили там – за придобитите в рамките на учебната програма и извън нея уроци.

 • ЧЕЗ България получи приза „Златно сърце“

  12.02.2020 г. ЧЕЗ България получи приза „Златно сърце“

  „ЧЕЗ България развива дългогодишна политика, с която подпомага професионалното образование у нас. През 2012 г. инициирахме конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който бе ориентиран към учениците от 12-и клас на професионалните технически гимназии в Западна България, а през 2018 г. в него включихме и студенти от електротехнически специалности. Съвместно с фондация „Сирак“, от началото на учебната 2019/2020 г. раздадохме и първата социална стипендия за сираци и полусираци“, коментираха от енергийната компания.

 • Ученици от ПГМЕТ-Ловеч на практика в Италия

  12.02.2020 г. Ученици от ПГМЕТ-Ловеч на практика в Италия

  В началото на месец февруари т. г. 16 ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Ловеч са заминали на 22-дневна практика в гр. Римини, Италия, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Проектът дава възможност на младежите да усъвършенстват теоретичните си знания в реална работна среда. Учениците са от направленията „Автотранспортна техника“, „Промишлена електроника“ и „Компютърни мрежи“. По време на практиката те ще получат обучение в различни автосервизи и производствени предприятия, изработващи електрически инсталации, силови и контролни табла и фотоволтаични системи.

 • ВУТП запозна ученици от Дупница с възможности за обучение

  11.02.2020 г. ВУТП запозна ученици от Дупница с възможности за обучение

  Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) взе участие в информационна кампания, организирана от Ротаракт клуб – Дупница, на тема: „Училището свърши. А сега накъде?“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Целта на кампанията е да запознае кандидат-студентите с възможностите за обучение, които предлагат българските университети. Висшето учебно заведение е взело участие в инициативата със свой щанд, на който дванадесетокласниците са имали възможността да разговарят с представители на оперативния кандидат-студентски щаб и на Студентски съвет при ВУТП и да получат отговори на много въпроси.

 • Включете се в Сезон 2 на Leaders Summer Academy

  10.02.2020 г. Включете се в Сезон 2 на Leaders Summer Academy

  Вие сте ученик в 10-и, 11-и, 12-и клас или студент в първи курс на обучение? Мечтаете за кариерно развитие в областта на архитектурата и строителството? Тогава не губете време! Включете се в най-голямото лятно предизвикателство – Leaders Summer Academy, което Академия Лидерите организира за втора поредна година! Събитието ще се проведе от 3 до 5 юли 2020 г. в гр. Габрово, информираха за Борса.bg организаторите. В рамките на събитието участниците ще имат възможността да предизвикат себе си, да се запознаят с хора от цяла България, да се забавляват и да срещнат вдъхновяващи лектори и ментори.

 • Включете се в студентския конкурс „Multi Comfort“ на Saint-Gobai

  07.02.2020 г. Включете се в студентския конкурс „Multi Comfort“ на Saint-Gobai

  Вие сте студент в областта на архитектурата, дизайна, урбанистиката или инженерните науки, свързани със строителство на сгради? Имате идеи за устойчиво развитие? Чудесно! Защото за шестнадесета поредна година Saint-Gobain организира студентският конкурс „Multi Comfort“, научи Борса.bg от организаторите. Не пропускайте възможността да се включите! Конкурсът има за цел да поощри идеите на студенти от целия свят за устойчивото развитие. Провежда на два етапа – национален и международен. Чрез подготовката на проектите участниците имат възможността да се изявят и да покажат своите знания и умения в областта на сградното проектиране.