Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ПГЗ „Тодор Рачински“ с модерно оборудвани класни стаи

  16.10.2019 г. ПГЗ „Тодор Рачински“ с модерно оборудвани класни стаи

  Тази есен Професионална гимназия по земеделие (ПГЗ) „Тодор Рачински“ в гр. Генерал Тошево, обл. Добрич, посрещна учениците си в изцяло обновена сграда с модерно обзаведени класни стаи и учебни зали, научи Борса.bg от учебното заведение. Сградата е реновирана по оперативна програма „Региони в растеж“. Учениците в ПГЗ вече се обучават в санирана сграда с ремонтиран покрив и подменена отоплителната инсталация, в която са създадени условия за достъп на хора с увреждания. Училищният физкултурният салон също е изцяло ремонтиран. Реновирани са и откритите спортни площадки.

 • Ученици от ПГЕЕ-Пловдив на производствена практика в Германия

  15.10.2019 г. Ученици от ПГЕЕ-Пловдив на производствена практика в Германия

  Професионална гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) в гр. Пловдив има спечелена харта за мобилност в областта на професионалното образование и обучение за периода 2016-2020 година и управлява успешно проекти за мобилност на своите възпитаници. Тази година учениците от гимназията отново ще преминат стаж в реална работна среда в утвърдени технически компании в чужбина, научи Борса.bg от учебното заведение. Първата група тази година ще проведе своята производствена практика в гр. Карлсруе, Германия. Групата се състои от двадесет ученици, които ще преминат обучение по програмиране на Java.

 • Включете се в курс по „Сигнално охранителна техника“ в Бургас

  14.10.2019 г. Включете се в курс по „Сигнално охранителна техника“ в Бургас

  Искате ли да придобиете основни познания и добри практически умения по различните видове системи за сигурност – системи за видеонаблюдение, системи за периметрова охрана, системи за контрол на достъпа и работното време, както и пожароизвестителни системи? Чудесно, защото Факултетът по Технически науки към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Бургас, съвместно с фирма 3С СОТ Бургас ООД, организират курс по „Сигнално охранителна техника“, научи Борса.bg от учебното заведение. Включете се сега! Курсът е с подчертана практическа насоченост, а целта му е да запознае и подготви за работа бъдещи специалисти в областта на сигнално охранителната техника.

 • ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ вече е сред партньорите ни

  11.10.2019 г. ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ вече е сред партньорите ни

  Продължаваме с добрите новини! Карловската професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ също се присъединява към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. Заедно с една от най-старите гимназии у нас ще информираме младежите за различни възможности за обучение и реализация в гр. Карлово и региона. Вече повече от 100 години обучението в гимназията следва историческите превратности в родината ни. Историята на Професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ датира още от далечната 1915 г., когато на 19 юли е положен основният камък на училището. Малко по-късно през същата година строежът е спрян, поради включването на България в Първата световна война.

 • Либхер се включи в инициативата за деца Работилница „Технологии“

  10.10.2019 г. Либхер се включи в инициативата за деца Работилница „Технологии“

  Либхер-Хаусгерете Марица се включи в първото издание на Работилница „Технологии“ – инициатива за деца, която се проведе на 13 и 14 септември 2019 г. в рамките на „Нощ Пловдив 2019“, научи Борса.bg от дружеството. „На събитието Либхер-Хаусгерете Марица присъстваше със свой щанд, на който малчуганите имаха възможност да конструират модели на машини и апарати. Бяха организирани и разнообразни активности, в които малките участници демонстрираха умения като наблюдателност, сръчност и концентрация“, разказаха още от производствената компания. Сред тях бяха и стажанти от Учебния център на Либхер-Хаусгерете Марица.

 • ДААД предоставя стипендии на български студенти и учени

  09.10.2019 г. ДААД предоставя стипендии на български студенти и учени

  Германската служба за академичен обмен (ДААД), съвместно с международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, предоставят възможност за финансиране на обучението и изследователската дейност на български студенти, докторанти, университетски преподаватели и учени за академичната 2020/2021 година, научи Борса.bg от Технически университет – София. ДААД предлага следните видове стипендии: летни курсове за студенти, стипендии за продължаване на следването след завършена бакалавърска степен, изследователски стипендии за докторанти и млади учени, стипендии за изследователски престой на университетски преподаватели и учени, както и програма за бивши стипендианти на ДААД – алумни.

 • Приветстваме ВУТП с „Добре дошли!“ в Академична борса

  08.10.2019 г. Приветстваме ВУТП с „Добре дошли!“ в Академична борса

  Есента ни донесе много нови партньорства с утвърдени технически учебни заведения, пазещи своите история и традиции в професионалното образование. Щастливи сме да обявим, че Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) е поредната обучаваща организация, която се присъединява към семейството ни от партньори в Академична борса на Борса.bg! Заедно с ВУТП ще вдъхновяваме младите специалисти да поемат по пътя на успешното кариерно развитие в областта на информационните технологии (ИТ) и телекомуникациите. Висшето училище по телекомуникации и пощи е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през далечната 1881 г. с указ на княз Александър I.

 • СУ „Св. Климент Охридски“ бе домакин на SERGS 2019

  07.10.2019 г. СУ „Св. Климент Охридски“ бе домакин на SERGS 2019

  От 26 до 28 септември т. г. в Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ се проведе XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019, научи Борса.bg от учебното заведение. Събитието се проведе под мотото „Beyond Borders – Отвъд границите“, носещо посланието за „прескачане на границите“ на стандартното мислене, на класическата медицина и конвенционалната хирургия. Форумът бе съпътстван от изложение на високотехнологично медицинско оборудване и техника от водещи световни производители, на което бяха представени роботизирани системи, симулатори за обучение и хирургични апарати.

 • Академия Лидерите обявява свободни позиции за инженери

  04.10.2019 г. Академия Лидерите обявява свободни позиции за инженери

  Броени дни остават до старта на четвърти сезон на Академия Лидерите. Продиктувани от спецификата на търсенето на пазара и необходимостта на кадри в строителството организаторите обявяват пет свободни позиции за участие, подходящи само за младежи от инженерни специалности, информираха за Борса.bg от организаторите. Побързайте и кандидатствайте още сега, защото местата са ограничени! Академия Лидерите предоставя възможност за практическо обучение от лектори от практиката с общ опит от над 500 години в строителството и архитектурата. Тазгодишната програма ще стартира на 8-ми октомври.

 • България спечели две награди от конкурса EUCYS

  03.10.2019 г. България спечели две награди от конкурса EUCYS

  Тази есен България за първи път бе домакин на Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS. 31-вото издание на конкурса се проведе от 13-ти до 18-ти септември в столицата, а в него се включиха представители на 40 държави. Българските участници грабнаха две награди в събитието, научи Борса.bg от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН). Разработката на Звездин Бесарабов е избрана заради предприемаческата ѝ насоченост. Младият учен е създал блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект. Той ще получи възможност да вземе участие в младежкото научно експо в Люксембург.