Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Академични новини

 • ТУ – Габрово благоустрои територията около Учебен корпус 1

  17.01.2022 г. ТУ – Габрово благоустрои територията около Учебен корпус 1

  Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово) благоустрои територията до Учебен корпус 1 (Интеграла), съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Обектът е с площ от десет декара и бе завършен в края на 2021 г. Дейностите бяха съфинансирани от ТУ – Габрово и Министерството на труда и социалната политика по програма „Красива България“. В рамките на инициативата алеите бяха рехабилитирани с нови настилки, тротоари и стъпала. Поставени бяха пейки, пикник маси, велосипедни стойки и съдове за отпадъци. Мястото бе осветено с инсталирана система за видеонаблюдение. Освен това бе монтирана и зарядна станция за електромобили.

 • ТУ – Варна си партнира с ИКТ клъстер – Варна за обучението по ИТ

  13.01.2022 г. ТУ – Варна си партнира с ИКТ клъстер – Варна за обучението по ИТ

  На 5 януари 2022 г. в Технически университет – Варна (ТУ – Варна) се проведе работна среща между ректора на университета проф. д-р инж. Венцислав, г-н Емил Цанков от Факултета по изчислителна техника и автоматизация към ТУ – Варна и представители на ИКТ клъстер – Варна, научи Борса.bg от учебното заведение. Основната тема на срещата бе практическото обучение на студентите. Двете страни обсъдиха и договориха формите, в които фирмите от ИКТ – клъстер – Варна ще участват активно в практическото обучение и специализиращите практики на студентите от IT специалностите в ТУ – Варна. Водещи специалисти от над 20 IT фирми ще участват активно в практическото обучение и специализиращите практики на възпитаниците на университета.

 • ВТУ подписа меморандум за сътрудничество с Контракс

  12.01.2022 г. ВТУ подписа меморандум за сътрудничество с Контракс

  Меморандум за сътрудничество подписаха Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“ и фирма Контракс, научи Борса.bg от ВТУ. Това се състоя на 21 декември 2021 г. в присъствието на ректора на висшето учебното заведение проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова, зам.-ректорите проф. д-р инж. Николай Георгиев и проф. д-р инж.-икон. Красимир Кръстанов и изпълнителния директор на Контракс – Николай Йорданов. Основната цел на партньорството е взаимното подпомагане в подготовката на кадри чрез осигуряване на професионални стажове и постоянна заетост за студентите, което ще повиши професионалната им квалификация в областта на информационната и компютърна технология.

 • Фесто Производство дари измервателен проектор на ПУ

  10.01.2022 г. Фесто Производство дари измервателен проектор на ПУ

  „Подкрепата на техническото образование е част от корпоративната политика на Festo. Днешното дарение е поредната инициатива, вследствие на активната и дългогодишна комуникация и сътрудничество с образователните институции. В лабораторията в нашия Термичен участък от години се провеждат практическите упражнения по термообработка на материалите, а от тази учебна година студентите ще разполагат и с измервателен проектор“, заяви г-н Ангел Дишлиев, ръководител на отдел „Производство на инструменти и детайли“ на Фесто Производство в гр. Смолян.

 • ТУ – София бе домакин на кръгла маса в рамките на проекта EuT+

  07.01.2022 г. ТУ – София бе домакин на кръгла маса в рамките на проекта EuT+

  Технически университет – София (ТУ – София) бе домакин на ежегодната кръгла маса „Техники и технологии в чуждоезиковото обучение и висшето образование“. Тя се състоя на 14 и 15 декември 2021 г. под мотото „Образованието – отворено/затворено в дигиталната реалност 20/21“.Събитието бе част от беше част от инициативите на Лабораторията за педагогически приложни изследвания и обучение, фокусирано върху студента (ELaRa), работен пакет от проекта „Европейски технологичен университет“ (EuT+) и в него взеха участие над 100 участници от 8-те партньорски университета по проекта, както и 5 български висши училища.

 • ТПГ „Мария Кюри“ се включи в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

  04.01.2022 г. ТПГ „Мария Кюри“ се включи в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

  За първа година ученици от Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ – Перник взеха участие в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, съобщиха от гимназията. Надпреварата е насочена към дванадесетокласници от професионално направление „Електротехника и енергетика“ от професионалните гимназии на лицензионната територия на ЧЕЗ България. Двама ученици от 12-ти „А“ клас на ТПГ „Мария Кюри“ – Антон Александров и Виктор Блажев, демонстрираха много добро представяне в състезанието и се класираха за участие в следващия, Регионален кръг, който ще обхване участници от територията на Западна България.

 • Доц. д-р инж. Цветков от ВСУ коментира тенденциите в обучението

  23.12.2021 г. Доц. д-р инж. Цветков от ВСУ коментира тенденциите в обучението

  Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ) – София обучава кадри в квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“, а в учебните му програми са заложени дисциплини, които формират бъдещите специалисти както в общообразователен план, така и в профилиран. Днешната ни среща е с доц. д-р инж. Станислав Цветков – ръководител на катедра „Строителни конструкции“ към Строителния факултет на ВСУ, с който дискутирахме новите тенденции в обучението на студентите. Ето какво сподели той пред Инженер.bg.

 • СФ на СУ и АДВИБ сключиха споразумение за партньорство

  20.12.2021 г. СФ на СУ и АДВИБ сключиха споразумение за партньорство

  Деканът на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Атанас Георгиев и председателят на УС на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ) Даниела Пеева подписаха споразумение за сътрудничество. Целта е двете институции да си сътрудничат при подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на икономиката, управлението, финансите, счетоводството и одита, анализа и моделирането на големи данни в бизнеса чрез повишаване на техните теоретични знания и развиване на практически умения.

 • Връчиха дипломите на студентите от Випуск 2021 на ХТМУ

  20.12.2021 г. Връчиха дипломите на студентите от Випуск 2021 на ХТМУ

  На тържествена церемония на 11 декември 2021 г. бяха връчени дипломите на студентите „бакалавър” и „магистър” от Випуск 2021 на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). В приветствието си ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова поздрави инженерите, като им пожела ХТМУ да остане притегателен център за всички тях. Абсолвентката инж. Незабравка Генова поднесе приветствие от името на Випуск 2021. Тя благодари на преподавателите и ръководството на университета и пожела на всички свои колеги здраве и много успехи.

 • Кандидатствайте за стажантската програма на Schneider Electric

  17.12.2021 г. Кандидатствайте за стажантската програма на Schneider Electric

  Лидерът в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията Schneider Electric обяви старта на кандидатстването за второто издание на своята едногодишна стажантска програма Be smart. Start. Тя предлага 12-месечни стажове за млади специалисти в различни области. Стажовете са платени и включват работа по проекти под менторство на специалисти в съответните области, съобщиха от Шнайдер Електрик България. Първите 6 обявени позиции за 2022 г. са за студенти от инженерни специалности с поне трета завършена година от обучението им. Стажовете ще се проведат в Smart Factory на Schneider Electric в Пловдив, първата и единствена Smart Factory на компанията за цяла Източна Европа и демонстрационен център за 14 държави.