Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ЧЕЗ проведе онлайн уроци за учениците в дуална форма на обучение

  На 6, 8 и 12 януари 2021 г. се ЧЕЗ България организира първите за годината дигитални уроци за учениците в дуална форма на обучение. В рамките на обученията д-р инж. Величко Атанасов – главен инженер „Методическо управление“ в ЧЕЗ България, представи темите „Въздушни мрежи СрН“ и „Качество на електрическата енергия“. В занятията се включиха ученици от 11-ти и 12-ти клас, в дуална форма на обучение от специалност „Електрообзавеждане на производството“ на професионалните гимназии, партньори на ЧЕЗ България – Професионална гимназия по механо-електротехника „Никола Й. Вапцаров“ – гр. София, Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов“ – гр. Перник, Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“, гр. Перник и Професионална гимназия по механо-електротехника – гр. Плевен.

 • Лятна Академия Лидерите предстои през юли

  Вие сте ученик в 10-ти, 11-ти, 12-ти клас или студент в първи курс? Мечтаете за кариерно развитие в архитектурата и строителството? Страхотно! Защото Лятна Академия Лидерите (Leaders Summer Academy) са завръща с нов трети сезон от 1 до 4 юли в гр. Габрово, информираха за Борса.bg организаторите. Участие в Лятна Академия Лидерите ще вземат между 50 и 100 души от цяла България. И тази година участниците в Академията ще имат възможността да предизвикат себе си, да срещнат нови приятели, да се забавляват и да се запознаят с лектори и ментори от утвърдени компании в строителството, от които да черпят знания и вдъхновение. В програмата са включени много практически и креативни задачи, работилници и активности. Събитието е подкрепено от водещи организации в сектора.

 • Учени от ХТМУ работят по проект на университет в Казахстан

  Професор Н. Дишовски и доцент Д. Караиванов от Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) са включени като чуждестранни експерти в голям научен проект, ръководен от Казахския национален изследователски технически университет „К.И. Сатпаев“, намиращ се в гр. Алмати, Казахстан, научи Борса.bg от учебното заведение. Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката на Република Казахстан, а темата му е „Разработване на иновационни технологии за повишаване на енергийната ефективност и надеждност на центробежни помпи, произвеждани в Казахстан“. Темата на проекта има отношение и към учебната работа в ХТМУ, тъй като част от студентите във втори курс са разработвали проект „Пресмятане и конструиране на вал за центробежна помпа“.

 • ВУТП получи Харта за висше образование „Еразъм+”

  Висше училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) стана притежател на Хартата за висше образование „Еразъм+” за програмния период 2021 – 2027, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Резултатът, отсъден от престижната образователна програма, е максимален брой точки (100 от 100). Участието на ВУТП в програма Еразъм и през следващия програмен период ще даде възможност чрез мобилността на студенти и докторанти във висшите училища за участие в Европейската зона за висше образование (ВО). Мобилността на преподавателския състав с цел преподаване и с цел обучение ще се трансформира във форма за интернационализация на висшето образование, а амбицията е да обхваща по-голямата част от академичния състав. През новия програмен период мобилността на неакадемичния персонал с цел обучение и обмяна на опит ще е съществена част от процеса на интернационализация на висшето образование, а целта е ролята на неакадемичния персонал да се разширява.

 • Над 90 професионални гимназии ще получат ново спортно оборудване

  91 държавни професионални гимназии в страната ще получат ново спортно оборудване и обзавеждане по проект „Доставка и монтаж на спортно оборудване за насърчаване на физическата активност и подкрепа за здравословен начин на живот сред учениците от държавните професионални училища в Република България“, по Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) 2014-2020 г., научи Борса.bg от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката (МОН). Стойността на проекта е 2,5 млн. лв, а целта му е да се подобри качеството на образователната среда и да се обнови спортната материална база в учебните заведения. С реализирането му ще бъдат създадени условия за пълноценно упражняване на физическо възпитание и спорт от учениците.

 • ПГЗ „Стефан Цанов“ се присъедини към Академична борса

  Стартираме годината с добри новини! Още една професионална гимназия се присъедини към академичните ни партньори в Академична борса. Това е Професионална гимназия по земеделие (ПГЗ) „Стефан Цанов“ в гр. Кнежа. Училището е създадено с много ентусиазъм и упоритост през далечната 1908 година, когато ниските добиви и слабата продуктивност на селскостопанските животни пораждат нуждата от откриване на земеделско училище в Кнежа. Преминало през редица трансформации, за повече от век развитие, днес то се е превърнало в утвърден образователен център в региона, съчетаващ най-добрите традиции в професионалното образование с адаптивност, пазарна ориентираност и качество на обучението. За неговите дългогодишна история и традиции ще Ви разкажем в следващите редове…