Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Infineon ще обучава докторанти и студенти от ТУ - София

  Австрийското дружество на германския производител на чипове Infineon ще обучава докторанти от Техническия университет (ТУ) – София, научи Борса.bg. Инициативата е резултат от партньорството между компанията и учебното заведение и е част от европейския проект IPCEI по микроелектроника, обединяващ компании и изследователски организации от различни страни. Целта е да се подсили технологичният капацитет на индустрията в ЕС.

 • Студенти по Al преминаха курс в партньорство с Schwarz IT

  Над 20 студентите от магистърската програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ на Стопанския факултет (СФ) към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ преминаха успешно курса „Наука за данните в бизнеса и финанси“ в партньорство със Schwarz IT България, научи Борса.bg от учебното заведение. Това е възможност за бъдещите специалисти в областта на изкуствения интелект да отговорят на предизвикателствата на бизнеса и да приложат технологични решения.

 • На 30 май се състоя форум за бизнеса и образованието в ТИЗ

  На 30 май 2023 г. се състоя форумът „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. Събитието се проведе в Тракия икономическа зона (ТИЗ), научи Борса.bg от БТА. Образователните институции, взели участие, са гимназиите по машиностроене в гр. Пловдив, професионална та гимназия по селско стопанство в Куклен, професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово и основното училище (ОУ) в с. Бенковски. Водещата тема на форума бе колаборацията между образованието и бизнеса.

 • Информационен ден се проведе в ТУ – София, филиал Пловдив

  На 18 май 2023 г. в Техническия университет (ТУ) – София, филиал Пловдив се проведе информационен ден по проект Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма (ОП) „Наука и образование за интелигентен растеж“ и съфинансирана чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, научи Борса.bg от учебното заведение.

 • Аурубис България бе партньор на Софийския фестивал на науката

  Аурубис България бе специален партньор на 13-тото издание на Софийския фестивал на науката, което се състоя от 11 до 14 май в София Тех парк, научи Борса.bg. В една от фестивалните зали на компанията бяха представени 23 лекции и събития, свързани с химията на въздуха, първия български полярен кораб, покорил Антарктика, и други интересни теми. А химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ към Химическия факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Аурубис България представиха по атрактивен и разбираем начин различни химични реакции, свързани с медта.

 • Ректорът на ВУТП получи званието „Професор Хонорис Кауза“

  Проф. д-р. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), получи почетно звание „Професор Хонорис Кауза“ от Университета „Скопие“, научи Борса.bg от учебното заведение. Званието се присъжда поради приноса на професор Темелкова в развитието на българо-македонските отношения в областта на висшето образование, както и за приобщаването на висшето образование на Република Северна Македония към европейското образователно пространство.