Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Mелексис организира Виртуален ден на отворените врати

  Мечтаете ли за кариерно развитие в областта на електрониката? Чудесно, защото Мелексис България Ви кани на виртуална разходка из света на Melexis, за да Ви запознае със своето високотехнологично производство и да Ви разкаже за програмите си за студенти и наскоро завършили специалисти, информираха за Борса.bg от компанията. Виртуален ден на отворените врати ще се проведе на 26 ноември т. г. от 10 ч. до 11:30 ч. В рамките на събитието ще можете да проследите пътя на един чип – от идеята до крайния продукт, както и да научите за възможностите за кариерно развитие в Мелексис България. Мелексис България е част от структурата на световния лидер в развоя и производството на микроелектронни компоненти за индустрията и автомобилната промишленост Melexis.

 • ТУ-Габрово откри модерен технопарк

  На 20 ноември т. г. с официална церемония Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) откри модерен Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. ТУ-Габрово е водеща организация по проекта и работи съвместно с Технически университет – София, Технически университет - Варна, Софийски университет „Св. Кл. Охридски” – Факултет по химия и фармация, Институт по роботика – БАН, Институт по електроника – БАН и Централна лаборатория по приложна физика – БАН. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева и е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 • РУ „Ангел Кънчев“ на 75 години

  На 12 ноември т. г. Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев" навърши 75 години от своето създаване, информираха за Борса.bg от учебното заведение. По повод юбилея, цялата 2020 г. и най-вече месец ноември са изпълнени с многобройни инициативи и събития в университета и неговите факултети и филиали. Събитията по повод 75-годишния юбилей на университета на празничния 12 ноември, започнаха в 10 ч. с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев – патрон на учебното заведение. След това в централното фоайе на ректората ректорът на университета чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев поздрави присъстващите със знаменателната годишнина. Той обяви откриването на постерна изложба „75 години Русенски университет".

 • МГУ „Св. Иван Рилски“ и Геотехмин обявяват конкурс за стипендии

  Групата Геотехмин ще предостави стипендии за учебната 2020-2021 година на студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „Бакалавър“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Стипендиите ще бъдат дарени от дружествата Елаците-Мед АД, Геотехмин ООД, Геострой АД и Геотрейдинг АД. В програмата могат да участват студенти, обучаващи се в ОКС „Бакалавър“ – втори, трети и четвърти курс, със среден семестриален успех най-малко много добър (5.00) за предходната учебна година. Размерът на една стипендия за една година е 1500 лв. Освен финансова подкрепа, дружествата, част от групата Геотехмин, ще осигурят възможност на стипендиантите да проведат платен стаж.

 • ТУ-София с нова магистърска програма – „Висш мениджмънт“

  Стопански факултет на Технически университет – София (ТУ-София) стартира обучение по нова магистърска програма – „Висш менидмънт“, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Специалността е с продължителност 1 година и приключва със защита на дипломна работа. Новата специалност е разработена след множество консултации и срещи с представители на бизнеса и публичната администрация в България и водещи специалисти от Европа. Част от лекторите са представители на работодателски организации, публичния сектор и индустрията. Програматае изцяло съобразена със заетостта на студентите и по план, освен в задочна платена форма, в най-скоро време тя ще стартира и в дистанционна.

 • ЧЕЗ България организира виртуална разходка из своя ТУЦ

  Виртуална разходка из Техническия учебен център (ТУЦ) на ЧЕЗ Разпределение организира енергийното дружество в рамките на „Седмицата на възможностите в ЧЕЗ 2020“. В центъра се намира умален модел на електроразпределителната мрежа, която дружеството стопанисва, а един от най-опитните инженери и преподаватели в ЧЕЗ Разпределение, д-р инж. Величко Атанасов, демонстрира на ученици от професионални гимназии и техните учители как се работи с основните съоръжения от мрежата. Той разказа още как електричеството стига от подстанцията до всеки дом и как съвременните технологии помагат за по-надеждното електрозахранване на населените места.