Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ТУ-София е организатор на международната конференция FABULOUS

  Факултетът по Телекомуникации към Техническия университет – София е организатор на 4-тата международна научна конференция на EAI (Европейски алианс за иновации) FABULOUS (Future Access Enablers of Ubiquitous and Intelligent Infrastructures) 2019, съобщиха за Борса.bg от ТУ-София. Конференцията на тема „Възможности за бъдещ достъп до повсеместна и интелигентна инфраструктура“ ще се проведе в периода от 28 до 30 март 2019 г. в София. Събитието има за цел да събере изследователи от академичните среди и новатори и предприемачи от сферата на безжичните мрежи, кибернетичните системи, технологии и приложения за развитие на интелигентни градове и околна среда, безопасност на комуникационните процеси и мн. др.

 • ТУ-Варна ще си партнира с румънския университет Ovidius

  Двустранна петгодишна спогодба подписаха ректорите на Технически университет – Варна и на университета Ovidius, гр. Констанца, Румъния, информираха за Борса.bg от ТУ-Варна. Партньорството ще включва обмен на кадри, образователна и техническа информация и споделяне на бази за научни изследвания. На срещата между академичните ръководства бяха обсъдени актуални тенденции в европейското висше образование и възможности за създаване на съвместни екипи за участие в проекти. Част от инициативите между учебните заведения ще са обвързани със стратегията на Европейски съюз „Син растеж” и ще са насочени към морски проучвания и морска екология, които да повлияят положително върху икономиката на целия регион.

 • Технически колеж – Казанлък обнови изцяло сградата си

  Техническият колеж в Казанлък, звено към Технически университет – София, вече разполага с напълно ремонтирана и модерна база, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. С помощта на дарения от местния бизнес сградата на бившата Професионална гимназия по строителство бе изцяло преобразена. За обновяването ѝ, продължило 3 месеца, бяха събрани над 320 000 лева от над 40 дарители – фирми и физически лица. Подменена беше старата електрическа инсталация, монтирано е LED осветление и е изградена отоплителна инсталация с нов котел и нови радиатори.

 • Управлявайте робот или дрон на 17 ноември в София Тех Парк

  Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София Тех Парк организира Ден на отворените врати, който ще се проведе на 17 ноември 2018 г., научи Борса.bg от дружеството. Проявата е подходяща за малки и големи и ще представи дейността на лабораторията от нейното създаване до сега. Гостите ще изпробват уникалните и модерни технологии, с които лабораторията разполага, ще се забавляват с роботите Nao, Baxter и Sputnik. Всички участници ще имат шанс да управляват състезателен дрон, виртуален самолет или мобилен робот, да тестват очила за добавена реалност и да се включат в още много забавни и интерактивни демонстрации.

 • Семинари за млади предприемачи предстоят в Габрово

  Фондация „Градище“, чиято мисия е да развие предприемаческата среда в Габрово и региона, организира поредица от семинари за млади предприемачи, информираха за Борса.bg от Технически университет – Габрово. Събитията са особено подходящи за млади хора, които имат бизнес идеи и искат да ги подготвят за представяне пред потенциални инвеститори. Програмата включва лекции и срещи с успели предприемачи, които ще споделят своя опит и път към успеха. Желаещите да участват в инициативата ще имат възможност както да обогатят познанията си с полезно, актуално, качествено и интересно съдържание, така и да получат обратна връзка за своите проекти.

 • ТУ-София обнови цялостно два учебни блока

  Два учебни блока на Технически университет – София са обновени и модернизирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Общата стойност на проекта за подобряване качеството на образователната среда чрез внедряване на високотехнологични средства за обучение на студентите от ТУ-София е в размер на 3.5 млн. лв., от които 2.975 млн. лв.са европейски средства, а 525 хил. лв. са национално съфинансиране. Цялостно са ремонтирани и обзаведени 9 учебни зали и 2 аули в блок 3, както и 4 аули в блок 1.