Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Кандидатствайте за стажантската програма на Индекс-6

  Европейският производител на машини за пълнене Индекс-6 набира кандидати за своята целогодишна платена стажантска програма, съобщиха за Борса.bg от компанията. Стажът включва заетост от 16 часа седмично с гъвкав график, а длъжността, на която ще се обучават студентите, е технически сътрудник в конструктивен отдел. Кандидатите трябва да са завършили втори курс от своето академично образование (изключение и при завършен първи курс с особено висок успех). С предимство са студентите от факултет „Машиностроене и уредостроене“. Също така се изисква владеене на базово ниво 3D CAD продукт.

 • Национално състезание за „зелена“ енергия организира ТУ – Варна

  Технически университет (ТУ) – Варна и РУО – Варна организират национално средношколско състезание на тема „Зелената енергия – проблеми и перспективи“, научи Борса.bg от учебното заведение. Събитието ще бъде официално открито на 24 март (петък). Състезанието ще се проведе на територията на Електротехнически факултет в ТУ – Варна. Участие ще вземат 65 ученици до XII клас, от 15 града в страната. В рамките на състезанието е организирана кръгла маса на тема „Популяризиране на възможностите за професионална реализация в областта на енергетиката“, подходяща за учителите ръководители на ученическите екипи, директори и други педагогически специалисти.

 • Защитените от държавата специалности на професии се увеличават

  Списъкът на защитените от държавата специалности на професии се увеличава с десет нови специалности, научи Борса.bg от БТА. Седем от специалностите са част от професионално направление „Строителство" – „Строително дърводелство"; „Строително тенекеджийство"; „Вътрешни облицовки"; „Покриви"; „Метални конструкции"; „Сухо строителство" и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях". Останалите са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер"; „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия".

 • В Бургас се организира еко форум за ученици и студенти

  В периода между 22 и 24 март т.г. гр. Бургас ще бъде домакин на екологичен форум за студенти и ученици „Да мислим екологично за бъдещето", научи Борса.bg от БТА. Събитието се организира от учебното заведение „Проф. д-р Асен Златаров" съвместно с катедра „Екология и опазване на околната среда“. За втора година събитието е част от програмата „Бургаски деца" на Община Бургас. Конференцията ще се проведе в Културния център „Морско казино" – Бургас, зала „Георги Баев". За трета поредна година конференцията е част от Националния календар на Министерството на образованието и науката (МОН) за изяви по интереси на деца и ученици.

 • Деветото издания на хакатона HACK TUES 9 завърши

  Проведе се 9-ото издание на хакатона Hack TUES, организиран от Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) към ТУ – София. Събитието се състоя в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“, съобщиха за Борса.bg организаторите. Хакатонът е под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС). Участие взеха 282 ученици от всички класове, разпределени в 63 отбора с индивидуален ментор. Менторите са възпитаници на ТУЕС или част от екипа на доказани IT компании, подкрепящи събитието. За първа година бе включен и ментор по презентационни умения – Виктория Димитрова. Основната дискутирана тема в рамките на събитието бе „Сигурност“ с разделение на няколко подтеми.

 • В ТУ – Габрово предстоят "Дни на кариерата"

  Стартът на 22-рото издание на форума „Национални дни на кариерата“ ще бъде даден на 1 април 2023 г., научи Борса.bg от Технически университет(ТУ) – Габрово, а в учебното заведение изложението ще се проведе на 6 април от 10:00 до 14:00 ч. в сградата на Университетската библиотека. Студентите ще могат да се включат както присъствено така и онлайн, за да се срещнат с водещи работодатели от региона и страната. Тази година „Национални дни на кариерата“ се провеждат под надслов „Намери пътя към мечтаната кариера“. За първи път тази година регистрацията за присъствени събития дава възможност за директно споделяне на CV-то с работодатели – максимално лесно и с още по-голям шанс за посетителите да се откроят.