Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ТУ – Габрово благоустрои територията около Учебен корпус 1

  Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово) благоустрои територията до Учебен корпус 1 (Интеграла), съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Обектът е с площ от десет декара и бе завършен в края на 2021 г. Дейностите бяха съфинансирани от ТУ – Габрово и Министерството на труда и социалната политика по програма „Красива България“. В рамките на инициативата алеите бяха рехабилитирани с нови настилки, тротоари и стъпала. Поставени бяха пейки, пикник маси, велосипедни стойки и съдове за отпадъци. Мястото бе осветено с инсталирана система за видеонаблюдение. Освен това бе монтирана и зарядна станция за електромобили.

 • ТУ – Варна си партнира с ИКТ клъстер – Варна за обучението по ИТ

  На 5 януари 2022 г. в Технически университет – Варна (ТУ – Варна) се проведе работна среща между ректора на университета проф. д-р инж. Венцислав, г-н Емил Цанков от Факултета по изчислителна техника и автоматизация към ТУ – Варна и представители на ИКТ клъстер – Варна, научи Борса.bg от учебното заведение. Основната тема на срещата бе практическото обучение на студентите. Двете страни обсъдиха и договориха формите, в които фирмите от ИКТ – клъстер – Варна ще участват активно в практическото обучение и специализиращите практики на студентите от IT специалностите в ТУ – Варна. Водещи специалисти от над 20 IT фирми ще участват активно в практическото обучение и специализиращите практики на възпитаниците на университета.

 • ВТУ подписа меморандум за сътрудничество с Контракс

  Меморандум за сътрудничество подписаха Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“ и фирма Контракс, научи Борса.bg от ВТУ. Това се състоя на 21 декември 2021 г. в присъствието на ректора на висшето учебното заведение проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова, зам.-ректорите проф. д-р инж. Николай Георгиев и проф. д-р инж.-икон. Красимир Кръстанов и изпълнителния директор на Контракс – Николай Йорданов. Основната цел на партньорството е взаимното подпомагане в подготовката на кадри чрез осигуряване на професионални стажове и постоянна заетост за студентите, което ще повиши професионалната им квалификация в областта на информационната и компютърна технология.

 • Фесто Производство дари измервателен проектор на ПУ

  „Подкрепата на техническото образование е част от корпоративната политика на Festo. Днешното дарение е поредната инициатива, вследствие на активната и дългогодишна комуникация и сътрудничество с образователните институции. В лабораторията в нашия Термичен участък от години се провеждат практическите упражнения по термообработка на материалите, а от тази учебна година студентите ще разполагат и с измервателен проектор“, заяви г-н Ангел Дишлиев, ръководител на отдел „Производство на инструменти и детайли“ на Фесто Производство в гр. Смолян.

 • ТУ – София бе домакин на кръгла маса в рамките на проекта EuT+

  Технически университет – София (ТУ – София) бе домакин на ежегодната кръгла маса „Техники и технологии в чуждоезиковото обучение и висшето образование“. Тя се състоя на 14 и 15 декември 2021 г. под мотото „Образованието – отворено/затворено в дигиталната реалност 20/21“.Събитието бе част от беше част от инициативите на Лабораторията за педагогически приложни изследвания и обучение, фокусирано върху студента (ELaRa), работен пакет от проекта „Европейски технологичен университет“ (EuT+) и в него взеха участие над 100 участници от 8-те партньорски университета по проекта, както и 5 български висши училища.

 • ТПГ „Мария Кюри“ се включи в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

  За първа година ученици от Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ – Перник взеха участие в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, съобщиха от гимназията. Надпреварата е насочена към дванадесетокласници от професионално направление „Електротехника и енергетика“ от професионалните гимназии на лицензионната територия на ЧЕЗ България. Двама ученици от 12-ти „А“ клас на ТПГ „Мария Кюри“ – Антон Александров и Виктор Блажев, демонстрираха много добро представяне в състезанието и се класираха за участие в следващия, Регионален кръг, който ще обхване участници от територията на Западна България.