Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Стажове / Стипендии

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ТУ-София разширява курса „Мениджмънт на качеството"

  Поради засиления интерес към интегрирания курс „Мениджмънт на качеството”, Технически университет – София, филиал Пловдив ще организира допълнителна интензивна форма на обучение за студенти в съботните дни на март и април 2019 г., съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Обучителната сесия ще стартира на 9 март и ще приключи на 20 април, като ще се провежда всяка събота. „Курсът е по инициатива на бизнеса и дава възможност да бъдат провлечени стажанти и специалисти сред мотивираните студенти от различни специалности на Технически университет – София, филиал Пловдив”, споделиха от висшето учебно заведение.

 • Проектирайте роботи с помощта на проекта TERRINet

  Инициативата „The European Robotics Research Infrastructure Network” (TERRINet), предлага безплатен транснационален достъп на специалисти с амбициозни идеи, свързани с проектиране, разработване и управление на бъдещи роботи, информираха за Борса.bg от екипа на проекта. Целта на европейския проект е да намери и обучи нови ентусиазирани инженери в областта на роботиката. TERRINet осигурява безплатен достъп до 12 изследователски центъра и над 90 платформи, както и помощ от най-добрите технически и научни експерти и обучение на най-високо ниво, като училища, онлайн курсове, семинари. Всеки студент, ученик, изследовател, академик или предприемач може да се запише за участие.

 • ТУ-Габрово организира кариерен панаир за бъдещи инженери

  През декември 2018 г. в гр. Габрово се проведе кариерен панаир за бъдещи инженери, а организатори на събитието бяха Технически университет – Габрово, Мехатроника АД и община Габрово, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Мероприятието се осъществи в рамките на европейски проект „Клъстер – стажове за подготвени за нуждите на индустрията бъдещи инженери“, който има за цел да подпомогне въвеждането на дуалната форма на обучение. Общо 9 фирми, Идеал стандарт – Видима от Севлиево и други 8 компании от Габрово, предоставиха възможността на студентите от ТУ-Габрово да се запознаят с тяхното производство, да създадат контакти и дори да се запишат за стажантски програми.

 • ВСУ „Черноризец Храбър“ е с ново ръководство от 2019 г.

  С настъпването на новата година Варненският свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“ е с ново ръководство, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Решението за промените е взето с участието на Настоятелството на университета. От 1 януари 2019 г. проф. д.ик.н. Анна Недялкова става председател на Настоятелството. Доц. д-р Красимир Недялков е избран за президент на ВСУ, а ректор ще бъде проф. д-р Петър Христов. Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, основан през 1991 г., е най-големият частен университет в България. В него се обучават над 10 хиляди студенти в повече от 67 бакалавърски и магистърски курсове, както и в 29 докторски програми.

 • Техническите университети част от Рейнтинговата система на МОН

  Техническите университети са сред първенците в инженерните направления, изброени в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., създадена от Министерството на образованието и науката (МОН), информираха за Борса.bg от МОН. Посочените инженерни специалности в Рейтинговата система са разделени в четири категории: „Електротехника, електроника и автоматика”, „Енергетика”, „Комуникационна и компютърна техника” и „Машинно инженерство”. Челната позиция в направлението „Електротехника, електроника и автоматика” е отредено за ТУ-София. Сред първите места се нареждат и ТУ-Варна, и ТУ-Габрово.

 • КИИП РК София-град отпуска стипендии на магистрите от ТУ-София

  Регионална колегия София-град на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) отпуска общо четири стипендии на стойност 120 лв. всяка на студенти в редовна магистърска форма на обучение на Технически университет – София за учебната 2018/2019 г., информираха за Борса.bg от учебното заведение. Процедурата за кандидатстване е до 15 януари 2019 г., като кандидат-стипендиантите трябва да отговарят на определени изисквания. Стипендия от КИИП могат да получат възпитаниците на ТУ-София от професионалните секции „Електротехника, автоматика и съобщителна техника” и „Отоплителна, вентилационна, климатична и хладилна техника, топло и газоснабдяване".