Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучение и организации

 • Aiger Professor

  Aiger Professor е амбициозен проект на иновативната машиностроителна компания Айгер Инженеринг и представлява онлайн вътрешнофирмена система за управление на знанието и вътрешните обучения. В платформата са качени курсове, лекции и видео-уроци.

 • Академия Текра

  Академия Текра е център за професионално обучение към Текра ЕООД, правоприемник на дейността на Телетек ЕООД – търговско дружество с основна дейност дистрибуция на продукти в сферата на сградните енергийни, информационни и алармени електроинсталации.

 • БПГ „Ичко Бойчев“, гр. Благоевград

  Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“ е основана през 2013 г. Училището е наследник и продължител на традициите в областта на професионалното образование на две училища с многогодишна история: Професионална техническа гимназия „Ичко Бойчев“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Никола Вапцаров“.

 • Висше строително училище „Любен Каравелов” – София

  Висше строително училище (ВСУ) „Любен Каравелов” – София е училище с дългогодишни традиции в подготовката на специалисти с висше образование в областта на строителството и архитектурата. Учебното заведение е правоприемник на специализираното военно инженерно строително училище, създадено през далечната 1938 г.

 • Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София

  Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ е открито през 1922 г. като Държавното железопътно училище. Днес учебното заведение обучава висококвалифицирани транспортни специалисти, които се реализират успешно както в бранша, така и във всички сфери на икономиката.

 • Висше училище по телекомуникации и пощи – София

  Висшето училище по телекомуникации и пощи е правоприемник на Държавното телеграфопощенско училище, което е основано с указ на княз Александър I през далечната 1881 година. Днес учебното заведение предлага модерно образование в областта на телекомуникациите и пощите.

 • Европейски политехнически университет – Перник

  Европейски политехнически университет в гр. Перник е частно висше учебно заведение, създадено през 2010 г. Днес ЕПУ е многонационален център на взаимодействие между модерно обучение, научни изследвания и иновации, международно академично и бизнес-сътрудничество.

 • Лесотехническа професионална гимназия, гр. Берковица

  Лесотехническа професионална гимназия (ЛПГ), намираща се в гр. Берковица, обл. Монтана, има дълголетна и богата история. Гимназията е единственото в Северозападна България, подготвящо кадри за горското стопанство и дървообработването.

 • Нов български университет – София

  Нов български университет (НБУ) е частно висше учебно заведение, учредено през 1991 година. НБУ е акредитиран от The Open University. Днес университетът предлага висококачествено обучение в областта на науките за човека и обществото, природните науки и новите технологии, както и изкуствата.

 • НПГ по компютърни технологии и системи, гр. Правец

  Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) при Технически Университет – София, намираща се в гр. Правец, е създадена през 1986 г. В наши дни в гимназията се обучават висококвалифицирани специалисти.

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ПГЗ „Стефан Цанов“ се присъедини към Академична борса

  Стартираме годината с добри новини! Още една професионална гимназия се присъедини към академичните ни партньори в Академична борса. Това е Професионална гимназия по земеделие (ПГЗ) „Стефан Цанов“ в гр. Кнежа. Училището е създадено с много ентусиазъм и упоритост през далечната 1908 година, когато ниските добиви и слабата продуктивност на селскостопанските животни пораждат нуждата от откриване на земеделско училище в Кнежа. Преминало през редица трансформации, за повече от век развитие, днес то се е превърнало в утвърден образователен център в региона, съчетаващ най-добрите традиции в професионалното образование с адаптивност, пазарна ориентираност и качество на обучението. За неговите дългогодишна история и традиции ще Ви разкажем в следващите редове…

 • Академия Лидерите Сезон 5.1 завърши успешно

  Академия Лидерите Сезон 5.1 показа, че едно от най-важните качества за добрия лидер е способността му да се адаптира към новите ситуации. Събитието се проведе от 2 ноември до 21 декември 2020 г. присъствено и онлайн, а в него се включиха 20 студенти по архитектура и строително инженерство, информираха за Борса.bg организаторите. Гости на онлайн финала на Академията бяха представители на всички компании-участници във формата, сред които Ейч Ти Ай България, Schneider Electric, Райкомерс Конструкшън, Бараж Груп, Хидрострой, Технопанел, Инженерни системи, Пайплайф, Бета Консулт, Агрогруп Екзакт, Техногипс Про, Софийска вода, Wienerberger, Pipe System, Fibran, BLD, Weber, Cobiax, PERI, Semmelrock и др. Те бяха жури на представения от участниците казус, който им беше зададен още в началото преди 2 месеца, а именно проект за строителство в чужбина с бюджет 2,5 млн. евро.

 • РУ „Ангел Кънчев“ получи Харта за висше образование „Еразъм“

  Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев“ получи максимална оценка (100 от 100 точки ). Заедно с високата оценка, Европейската комисия, в лицето на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA) връчи на русенската Алма Матер сертификат за качество „Еразъм Харта 2021-2027", информираха за Борса.bg от учебното заведение. С това университетът си гарантира участие в програмата „Еразъм+“ и през новия програмен период. „Хартата е входният билет на Русенския университет за продължаване на неговите европейска и международна дейности в рамките на най-успешната програма на Европейския съюз – „Еразъм+“. Намеренията на Европейската комисия са през следващите седем години програмата да бъде по-приобщаваща, по-иновативна, дигитална и зелена.“, коментираха от учебното заведение.

 • ХТМУ организира конкурс на тема „Химичните технологии около нас“

  Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) организира конкурс за презентация на тема „Химичните технологии около нас“, научи Борса.bg от висшето учебно заведение. Конкурсът е предназначен за всички ученици от 11-ти и 12-ти клас. Участниците в конкурса могат да пишат по темите: „Най-старите предприятия в града или региона и съдбата им днес“; „Кои предприятия се развиват успешно днес“; „Френските фирми и предприятия в моя регион“; „Как да съхраним околната среда – съвременни методи и съоръжения“; „Отпадъците – проблем или ресурс? Как моят град да стане град с „нулев отпадък“?“; „Производства, основани на биотехнологиите в моя регион“; „Органичният синтез в основата на производството на лекарства“; „Екология и биотехнологии“; „Изявени представители на индустрията в миналото и днес“; „Новите технологии в предприятията – какво може да се постигне с тях“; „Индустрията с отговорност към работещите и региона. Какво е мнението на хората от съответното предприятие?“.

 • Студенти от ТУ-София с първи места на слалом за купата „Юлен“

  Двама студенти от Технически университет – София (ТУ-София), които са и национални състезатели по алпийски дисциплини, спечелиха първо и второ място на първите слаломи за купа „Юлен“, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. „Тези изключителни постижения на нашите студенти са доказателство, че овладяването на инженерните науки може успешно да се съчетае с високото спортно майсторство при условията за обучение, създадени в ТУ-София. Гордеем се с вас!“, комнтираха от учебното заведение. Стартовете от календара на Международната федерация по ски (ФИС) се проведоха на писта № 8 в Банско и бяха организирани от домакините от „Юлен“ и Българска федерация ски (БФСки). Участие в двата слалома взеха 27 алпийци от 6 държави.

 • Още 11 училища от обл. Пловдив ще получат финансиране за STEM

  Нови 11 училища от област Пловдив са одобрени от Министерство на образованието и науката (МОН) за втория етап на финансиране по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, научи Борса.bg от МОН. Националната програма има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата ще финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.). На първия етап финансиране до 300 000 лв. спечелиха пет училища от Пловдив и областта