Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучение и организации

 • Aiger Professor

  Aiger Professor е амбициозен проект на иновативната машиностроителна компания Айгер Инженеринг и представлява онлайн вътрешнофирмена система за управление на знанието и вътрешните обучения. В платформата са качени курсове, лекции и видео-уроци.

 • Академия Текра

  Академия Текра е център за професионално обучение към Текра ЕООД, правоприемник на дейността на Телетек ЕООД – търговско дружество с основна дейност дистрибуция на продукти в сферата на сградните енергийни, информационни и алармени електроинсталации.

 • БПГ „Ичко Бойчев“, гр. Благоевград

  Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“ е основана през 2013 г. Училището е наследник и продължител на традициите в областта на професионалното образование на две училища с многогодишна история: Професионална техническа гимназия „Ичко Бойчев“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Никола Вапцаров“.

 • Висше строително училище „Любен Каравелов” – София

  Висше строително училище (ВСУ) „Любен Каравелов” – София е училище с дългогодишни традиции в подготовката на специалисти с висше образование в областта на строителството и архитектурата. Учебното заведение е правоприемник на специализираното военно инженерно строително училище, създадено през далечната 1938 г.

 • Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София

  Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ е открито през 1922 г. като Държавното железопътно училище. Днес учебното заведение обучава висококвалифицирани транспортни специалисти, които се реализират успешно както в бранша, така и във всички сфери на икономиката.

 • Висше училище по телекомуникации и пощи – София

  Висшето училище по телекомуникации и пощи е правоприемник на Държавното телеграфопощенско училище, което е основано с указ на княз Александър I през далечната 1881 година. Днес учебното заведение предлага модерно образование в областта на телекомуникациите и пощите.

 • Европейски политехнически университет – Перник

  Европейски политехнически университет в гр. Перник е частно висше учебно заведение, създадено през 2010 г. Днес ЕПУ е многонационален център на взаимодействие между модерно обучение, научни изследвания и иновации, международно академично и бизнес-сътрудничество.

 • Лесотехническа професионална гимназия, гр. Берковица

  Лесотехническа професионална гимназия (ЛПГ), намираща се в гр. Берковица, обл. Монтана, има дълголетна и богата история. Гимназията е единственото в Северозападна България, подготвящо кадри за горското стопанство и дървообработването.

 • Нов български университет – София

  Нов български университет (НБУ) е частно висше учебно заведение, учредено през 1991 година. НБУ е акредитиран от The Open University. Днес университетът предлага висококачествено обучение в областта на науките за човека и обществото, природните науки и новите технологии, както и изкуствата.

 • НПГ по компютърни технологии и системи, гр. Правец

  Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) при Технически Университет – София, намираща се в гр. Правец, е създадена през 1986 г. В наши дни в гимназията се обучават висококвалифицирани специалисти.

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • IMI България ще си сътрудничи с ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград

  Дуалното обучение, което е бъдещето на ранното професионално ориентиране и кариерно развитие, стартира в България преди пет години. В София област този тип система се прилага в гимназии в градовете Пирдоп, Самоков и Етрополе. „Професионалната гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ е първото училище в гр. Ботевград, което се стреми да въведе новата форма на обучение чрез работа, а Интегрейтид Микро-Електроникс България (IMI България) е първата фирма, която откликна на поканата за сътрудничество. Дуалната специалност е „Промишлена електроника“, която е и най-търсената на местния трудов пазар. Първата паралелка от 18 ученици вече бе сертифицирана“, съобщиха за Инженер.bg от водещата производствена компания.

 • Тифани Дерменджиева за Академията на R&M България Производство

  Тифани Дерменджиева е един от стипендиантите на Инженерната академия на R&M България Производство. Първи стъпки в професионалните начинания тя ще поеме след като успешно завърши второто издание на Инженерната академия на компанията. За обучението в рамките на образователната програма, придобитите знания и умения и хармоничните и ползотворни взаимоотношения в екипа, Тифани разказа за рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“.

 • НПГПТО „М. В. Ломоносов“ стана част от академичните ни партньори

  Прецизната техника и оптичните уреди са неразделна част от нашето ежедневиe. Използваме ги в геодезията, строителството, телекомуникациите, медицината, автомобилостроенето, машиностроенето, филмовата и аудио индустрия и дори у дома. Щастливи сме, че към семейството ни от академични партньори се присъедини единственото по рода си на територията на Балканския полуостров училище, а именно Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика (НПГПТО) „М. В. Ломоносов“. За специалностите в него и любопитни факти от училищния живот ще ви разкажем в следващите редове...

 • Ученици в Бургас ще се обучават с помощта на VR и AR

  Общо 70 преподаватели на третокласници бяха обучени за работа със специализирания софтуер в образователна среда по проекта на Община Бургас „Първокласно начало – виртуална и добавена реалност“. Те получиха и лиценз за достъп до иновативната и единствена по рода си у нас XR-лаборатория, съобщиха от Общината. Преди новата технология да бъде въведена в учебните часове, учителите ще разработя бъдещите си уроци с помощта на възможностите на виртуалната и добавената реалност. Първото по рода си обучение на преподаватели за работа с новата технологична XR платформа се поведе в сградата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и в Експо център „Флора Бургас“. Предстои да стане напълно готов иновативният обучителен Център за виртуална и добавена реалност.

 • Управителят на БГ Роботи предостави робот на РУ

  Управителят на фирма БГ Роботи – Величко Великов, предостави на катедра „Промишлен дизайн“ към Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ робот KUKA. Той ще бъде използван за обучението по специалност „Дизайн“ и други инженерни специалности във висшето учебно заведение, съобщиха от РУ. Величко Великов е един от успешно реализираните възпитаници на специалност „Промишлен дизайн“. Към робота могат да се монтират разнообразни приспособления, които го превръщат в мултифункционален високотехнологичен инструмент. Освен обемно фрезоване и формоване, с подходящата екипировка с него може да се извършва рязане на стиропор посредством нажежаема жичка, а също и да се използва като голям 3D принтер.

 • На 21 октомври в ТУ – Габрово ще се състои Дни на кариерата

  Технически университет - Габрово ще бъде домакин на тринадесетото издание на събитието Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, съобщиха от учебното заведение. Организатор на кариерния форум, който ще се проведе на 21 октомври от 10:00 ч., е Job Tiger. Събитието ще срещне търсещите работа и стаж студенти, млади и опитни специалисти с представители на водещи фирми в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг. На 20 октомври т.г. от 11:00 до 17:00 ч. ще се състои Виртуалният ден на форума, който ще включва онлайн срещи с работодатели на платформата на Brazen Technologies.