Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучение и организации

 • Aiger Professor

  Aiger Professor е амбициозен проект на иновативната машиностроителна компания Айгер Инженеринг и представлява онлайн вътрешнофирмена система за управление на знанието и вътрешните обучения. В платформата са качени курсове, лекции и видео-уроци.

 • Академия Текра

  Академия Текра е център за професионално обучение към Текра ЕООД, правоприемник на дейността на Телетек ЕООД – търговско дружество с основна дейност дистрибуция на продукти в сферата на сградните енергийни, информационни и алармени електроинсталации.

 • БПГ „Ичко Бойчев“, гр. Благоевград

  Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“ е основана през 2013 г. Училището е наследник и продължител на традициите в областта на професионалното образование на две училища с многогодишна история: Професионална техническа гимназия „Ичко Бойчев“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Никола Вапцаров“.

 • Висше строително училище „Любен Каравелов” – София

  Висше строително училище (ВСУ) „Любен Каравелов” – София е училище с дългогодишни традиции в подготовката на специалисти с висше образование в областта на строителството и архитектурата. Учебното заведение е правоприемник на специализираното военно инженерно строително училище, създадено през далечната 1938 г.

 • Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София

  Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ е открито през 1922 г. като Държавното железопътно училище. Днес учебното заведение обучава висококвалифицирани транспортни специалисти, които се реализират успешно както в бранша, така и във всички сфери на икономиката.

 • Висше училище по телекомуникации и пощи – София

  Висшето училище по телекомуникации и пощи е правоприемник на Държавното телеграфопощенско училище, което е основано с указ на княз Александър I през далечната 1881 година. Днес учебното заведение предлага модерно образование в областта на телекомуникациите и пощите.

 • Европейски политехнически университет – Перник

  Европейски политехнически университет в гр. Перник е частно висше учебно заведение, създадено през 2010 г. Днес ЕПУ е многонационален център на взаимодействие между модерно обучение, научни изследвания и иновации, международно академично и бизнес-сътрудничество.

 • Лесотехническа професионална гимназия, гр. Берковица

  Лесотехническа професионална гимназия (ЛПГ), намираща се в гр. Берковица, обл. Монтана, има дълголетна и богата история. Гимназията е единственото в Северозападна България, подготвящо кадри за горското стопанство и дървообработването.

 • Нов български университет – София

  Нов български университет (НБУ) е частно висше учебно заведение, учредено през 1991 година. НБУ е акредитиран от The Open University. Днес университетът предлага висококачествено обучение в областта на науките за човека и обществото, природните науки и новите технологии, както и изкуствата.

 • НПГ по компютърни технологии и системи, гр. Правец

  Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) при Технически Университет – София, намираща се в гр. Правец, е създадена през 1986 г. В наши дни в гимназията се обучават висококвалифицирани специалисти.

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ПГКМКС – Варна откри новия си STEM център

  На 5 юли т.г. варненската Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС) официално откри новия си STEM център. Той е изграден с помощта на Центъра за творческо обучение, научи Борса.bg от учебното заведение. В STEM центъра учители и ученици ще могат да работят с множество иновативни образователни технологии като интерактивен екран, роботика LEGO® MINDSTORMS® Education EV3, ексклузивни маси за роботика, устройства за управление на роботи, устройства тип Chromebook и др.

 • ПГМЕЕ – Бургас бе част от „Посланик на Европейския парламент“

  Бургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) е част от образователната програма „Посланик на Европейския парламент“. Програмата е насочена към ученици в гимназиален етап на обучение от средни училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, научи Борса.bg от БНР Бургас. Евродепутатът Асим Адемов обясни, че инициативата се стреми да разясни на младежите какви са техните права като европейски граждани и др.

 • ТУ – София, филиал Пловдив работи по проект в помощ на възрастни

  Лабораторията по биомедицинско инженерство на Технически университет – София, филиал Пловдив се включи в 4-годишния европейския проект „Добрият брат“. Той цели изграждане на система за подпомагане на възрастни самотни хора. В инициативата взеха участие 70 научноизследователски центъра, университети, индустриални компании, социални организации, както и експерти по етика и право от 37 страни, научи Борса.bg. Ръководителят на лабораторията на университета – проф. д-р Галидия Петрова, поясни, че общата цел на проекта е по-доброто качество на живот на възрастните хора, които живеят сами.

 • ПГКПИ открива специалност „Програмиране на изкуствен интелект“

  Най-актуалната и съвременна в цял свят учебна специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“, ще бъде изучавана за първи път в страната ни в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), град Бургас, научи Борса.bg от Община Бургас. В курса на обучение ще бъде включено учебно съдържание от две от най-големите световни IT академии – Microsoft Academy и CISCO Academy. За целите на новата специалност е предвидено изграждането на специална лаборатория в новостроящия се корпус на гимназията по програмиране, а преподавателите ще преминат квалификация в чужбина.

 • Стартира осмото издание на Академия ГРАДЪТ

  За осма поредна година инициативата Академия ГРАДЪТ ще организира конкурси за български студенти и млади професионалисти – възпитаници на български и чуждестранни университети, в сферата на архитектурата, строителството, интериорния дизайн, урбанизма и инфраструктурата, научи Борса.bg от Академия ГРАДЪТ. Основен приоритет на Академията е популяризирането сред широката професионална общественост на най-добрите дипломни работи на българските студенти от специализираните университети в България и чужбина.

 • Стартира строежът на Центъра за върхови постижения към СУ

  На 7 юли т.г. се проведе тържествена церемония по случай първата копка на строежа на Центъра за върхови постижения УНИТе на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) в Кампус Лозенец на университета, научи Борса.bg от висшето учебно заведение. Сградата на УНИТе ще бъде с обща застроена площ от почти 4000 m2. Проектът предвижда в нея да се помещават лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „Отворени данни и услуги с тях за гражданите“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“ и др.