Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучителни организации

 • ПГ по енергетика и електротехника, гр. Гълъбово

  Професионалната гимназия по енергетика и електротехника (ПГЕЕ) в гр. Гълъбово е създадена през 1960 г. и е първото техническо училище в града. Днес, почти 60 години по-късно, гимназията се е превърнала в едно от най-емблематичните училища, обучаващо ученици в сектора.

 • Център за професионално обучение Liebherr

  Центърът за професионално обучение на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, част от международния технологичен концерн Liebherr, предлага възможност на млади и мотивирани хора да реализират своите първи стъпки към една водеща структура.

 • ПГ по селско стопанство, гр. Нови пазар

  Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС), намираща се в град Нови пазар, е открита през далечната 1959 г., първоначално като Машинно тракторно училище – МТУ. Статута си като ПГСС училището приема през 2003 г. Днес гимназията е център за преквалификация на кадри, изключително търсени в земеделското производство.

 • ПГЖПТ „Никола Корчев“, гр. София

  Професионалната гимназия по железопътен транспорт (ПГЖПТ) „Никола Корчев“ започва да пише своята история през 1957 г. През 2003 г. учебното заведение приема текущото си название. Името, което училището с гордост носи днес, е на опълченеца Никола Корчев.

всички

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Еврокомисарят Мария Габриел бе на посещение в ТУ – София

  На 19.01.2023 г. Мария Габриел бе посрещната от проф. д.н. инж. Иван Кралов, ректор на Техническия университет(ТУ) – София в сградата на новосъздадения Национален център по мехатроника и чисти технологии, кампус „Студентски град“, научи Борса.bg. Мария Габриел е европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура и образование. Тя се срещна с членовете на Академичния съвет на ТУ – София и благодари за поканата и възможността да посети водещия технически университет в страната и региона, който е част от Европейския технологичен университет EUt+.

 • РУ „Ангел Кънчев“ с нов проект за интелигентната мобилност

  Русенският университет „Ангел Кънчев“ стартира изпълнението на нов проект „Развитие на компетенции на политици в областта на нисковъглеродната и интелигентна мобилност в Дунавския регион". Проектът е по програмата „Науката среща регионите" (Science meets regions) на Съвместния изследователски център (JRC) към Европейската комисия. Това научи Борса.bg от учебното заведение. Инициативата ще бъде с продължителност една година и се очаква да бъдат ангажирани учени от РУ, както и изследователи от партньорски институции в страната и чужбина. Разглежданите въпроси ще бъдат насочени към декарбонизацията, интелигентните транспортни системи, интелигентните градове, зеления преход и др.

 • За втора година ще се проведе PARA Робо инкубатор

  На 6 март 2023 г. за втора поредна година стартира образователно-менторската програма PARA Робо инкубатор, организирана от Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA), съобщиха за Борса.bg организаторите. Обучителната програма има за цел да предостави на участниците менторство, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, така че всеки участник да може да създаде своя работещ прототип, а продължителността ѝ ще бъде шест месеца.

 • ХТМУ получи „Академичен Оскар“ за металургия и химия

  На 16 януари 2023 г. на официална церемония бяха връчени „Академичните Оскари“ за 2022 г., които отличиха най-добрите университети в различни професионални направления в страната. За поредна година Химикотехнологичният и металургичен университет(ХТМУ) бе признат като водещо висше училище, научи още Борса.bg от учебното заведение. Събитието бе организирано от вестник „24 часа“. В рамките на тържествената церемония Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България, връчи наградата на проф. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на ХТМУ. На събитието присъстваха още г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент, министри на образованието от последните десетилетия, ректори на университети, представители на бизнеса и сподвижници на каузата висше образование.

 • Български студенти от ВУТП с възможност за стипендия в Турция

  Български студенти и докторанти може да се възползват от стипендии, с които да покрият всички свои разходи за обучение и придобиване на образователна степен в турски университети, научи Борса.bg от Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). За възпитаниците на ВУТП това е добра възможност да продължат своето образование в магистърски или докторски програми. Организацията, в чийто фокус са турците в чужбина и родствените общности, предлага най-обхватните студентски стипендии. Нейна делегация посети ВУТП и представи различните възможности за международен академичен обмен.

 • Христо Венев с международен успех в квантовото програмиране

  Христо Венев постигна първи международен успех в областта на квантовото програмиране, научи Борса.bg от Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски". Христо Венев е най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет. Той спечели почетното трето място на най-престижния глобален форум за млади изследователи в сферата на програмните езици – ACM POPL SRC. Събитието се състоя в Бостън, САЩ.