Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучителни организации

 • ТПГ „Мария Кюри“, гр. Перник

  Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ в гр. Перник е основана през 1970 г., първоначално като Техникум по металургия, а през 1994 г. прераства в Техникум по металургия и химични технологии. В наши дни учебното заведение гордо носи името на известната химичка и физичка, два пъти лауреат на Нобелова награда, Мария Кюри.

 • ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, гр. Горна Оряховица

  ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ в гр. Горна Оряховица е открита през 1959 г. Днес гимназията предлага висококачествена общообразователна и професионална подготовка на учениците си и се старае да бъде училище, което задава нови хоризонти, реализира мечти и изгражда личности.

 • Технически университет – София, филиал Пловдив

  Технически университет – София, филиал Пловдив в своята дългогодишна история се утвърди като водещо висше учебно заведение в областта на техническите науки за южната част на Република България и е една авторитетна и представителна структура на Технически университет – София.

 • НПТГ „Шандор Петьофи“, гр. Разград

  Национална професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи“ в гр. Разград е наследник на Техникумът по механотехника, създаден през 1963 г. Днес гимназията е държавно училище с национално значение и авторитет и подготвя висококвалифицирани средни специалисти за нуждите на техническия бранш.

всички

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ЧЕЗ предоставя социални стипендии за ученици

  ЧЕЗ България предоставя стипендии за сираци и полусираци от професионалните гимназии с техническа насоченост в Западна България, научи Борса.bg от компанията. Финансовата подкрепа е едногодишна и е в размер на 1440 лв. Стипендиите са част от програмата „Нашето бъдеще“ на фондация „Сирак“. Единайсетокласник от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ в гр. София стана първият ученик, получил финансова подкрепа в рамките на инициативата. Сертификатът за стипендията бе връчен от г-н Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, и г-жа Маргарита Матева-Йорданова – председател на фондация „Сирак“.

 • Приветстваме ПТГ „Васил Левски“ – Видин в Академична борса

  Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Васил Левски“ е утвърдена като единственото училище в област Видин, в което младите хора могат да развият интереса си към съвременните технически науки. Гимназията е поредното учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса. И с нея заедно ще помагаме на младежите да сбъднат своите мечти и планове за реализация в техническия бранш. ПТГ „Васил Левски“ е създадена 2001 г. и е наследник на две други утвърдени учебни заведения – Техникум по механотехника (ТМТ) и на СПТУ по строителство „Христо Смирненски“.

 • ABB България откри обновена лаборатория в гимназия в гр. Пловдив

  На 26 ноември 2019 г. АББ България откри обновена лаборатория за учениците, обучаващи се в специалност „Автоматизация на непрекъснати производствени процеси“ в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в гр. Пловдив. Специален гост на събитието бе министърът на образованието на Република България – г-н Красимир Вълчев, научи Борса.bg. Лабораторията е оборудвана с нова мултимедийна техника, филтри за запояване, компресор и климатик. Освен това гимназията ще бъде домакин и на извънкласния ученически курс „АББ Клуб“, който има за цел да даде практически опит на учащите.

 • Предстои регионално състезание по роботика в София

  На 14-ти декември т. г. ще се състои поредното регионално състезание по роботика, организирано от Робо Лига България и Студентски клуб „Роботика“ към Технически университет – София (ТУ-София), научи Борса.bg от организаторите.Тазгодишното предизвикателство ще се проведе в град София, а домакин ще бъде Техническият университет. Категориите, в които ще се състезават участниците, са: Следене на линия, Мини сумо, 3D лабиринт и Свободен стил. Регистрацията ще започне точно в 10:00 ч. в 12-ти блок на университета. Входът е свободен.

 • УХТ разработи учебни програми за нуждите на бизнеса

  Специалисти от Техническия факултет на Университет по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив разработиха нови учебни програми, съобразени с реалните нужди и изисквания на индустрията, научи Борса.bg. За тестването им ще се използва Център за професионално обучение „Тракия”. Университетът по хранителни технологии има богата и дългогодишна история и традиции. Той е един от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите и е единствен по рода си на Балканския полуостров. УХТ и „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) имат сключен договор за стратегическо сътрудничество.

 • ПТГ „Никола Василиади“ се присъедини към Академична борса

  Д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание в Букурещ на 10-ти юни през далечната 1881 г., само няколко месеца преди да завърши своя земен път. В него той посочва за свои единствени наследници на всички движими и недвижими имущества Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие, че те „ще основат и поддържат в Габрово, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми“. Едва през 1895 г. е направена първата реална стъпка към изпълнението на завета на д-р Василиади – открито е кожарско училище в Габрово. Професионалната техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ е наследник на това училище.