Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучителни организации

 • ТПГ „Мария Кюри“, гр. Перник

  Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ в гр. Перник е основана през 1970 г., първоначално като Техникум по металургия, а през 1994 г. прераства в Техникум по металургия и химични технологии. В наши дни учебното заведение гордо носи името на известната химичка и физичка, два пъти лауреат на Нобелова награда, Мария Кюри.

 • ПГ по хранителни технологии и техника, гр. Пловдив

  Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в гр. Пловдив е създадена през 1948 г. През годините училището е успяло да се запази, а днес е предпочитано учебно заведение със съвременни методи на обучение, което създава специалисти за ХВП.

 • ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, гр. Карлово

  Професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в гр. Карлово е открита през далечната 1925 г. От тогава до днес през класните стаи, работилници и лаборатории на училището са преминали стотици ученици, обучавани в различни специалности.

 • НПТГ „Шандор Петьофи“, гр. Разград

  Национална професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи“ в гр. Разград е наследник на Техникумът по механотехника, създаден през 1963 г. Днес гимназията е държавно училище с национално значение и авторитет и подготвя висококвалифицирани средни специалисти за нуждите на техническия бранш.

всички

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • ХТМУ проведе „Ден на отворените врати“ онлайн

  Във връзка с обявеното извънредно положение в страната Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) реорганизира планирания „Ден на отворените врати“ и успешно проведе мероприятието онлайн чрез социалната мрежа Facebook, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Събитието се проведе на 3 април т. г. В рамките на два часа организаторите бяха подготвили интересни разговори, информация за процеса, документите и всичко необходимо, свързано с кандидатстването в ХТМУ, вълнуващи истории от летните студентски практики, както и възможност за въпроси и отговори в реално време.

 • Разширява се дуалното обучение във Варна през учебната 2020-2021

  От следващата 2020-2021 учебна година дуалното обучение във Варна ще бъде разширено с нови специалности и гимназии, включени в държавния план-прием, научи Борса.bg от г-жа Венцеслава Генова – директор на Регионалното управление на образованието. Гимназиите, които ще работят по дуалната система от следващата година, са ПГ по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, Варненска търговска гимназия, ПГ по архитектура строителство и геодезия, ПГ по химични и хранително-вкусови технологии, както и ПГ по селско стопанство „Земя“ – гр. Провадия.

 • Стипендиантите на АББ България разказват за пътя към успеха

  Стипендията на фондация „Юрген Дорман“ на ABB осигурява финансова подкрепа на студентите, за да могат те да се фокусират изцяло върху своето обучение. Стипендията се отпуска на студенти от 1-ви или 2-ри курс от Технически университет – София или филиала на учебното заведение в Пловдив за срок до 5 години. Студентите получават възможност за летен стаж в АББ България, онлайн курс по английски език, ментор от компанията за целия период на стипендията, както и участие в Международната среща на стипендиантите на АББ в Швейцария.

 • ТУ-София успешно проведе първия си дистанционен изпит

  Техническият университет – София (ТУ-София) реагира адекватно на ситуацията, предизвикана от COVID-19 и наложените ограничения за превенция и контрол на вируса. На 28 март т. г. учебното заведение успешно проведе първия отдалечен кандидатстудентски изпит по математика, споделиха за Борса.bg от ТУ-София.В кандидатстудентския изпит са участвали над 500 бъдещи студенти, които в продължение на 4 часа чрез отдалечен достъп с непрекъсната интернет връзка са решавали задачите онлайн.

 • ПГТрЛП-Омуртаг вече е част от Академична борса

  Стартираме месец април с първоаприлски сняг и нови партньорства! Щастливи сме, че учебните заведения в Академична борса продължават да растат! Нека приветстваме Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост в гр. Омуртаг! Гимназията е първото училище от област Търговище сред партньорите ни. То възниква след обединяването на две утвърдени учебни заведения – Средно професионално училище по автотранспорт „Петър Иванов“ и СПТУ по текстил и облекло „Добринка Миленкова“. За богатата му история и традиции ще ви разкажем в следващите редове.

 • РУ изработва медицински шлемове на 3D принтери

  Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев“ започна мащабна кампания за изработка на предпазни шлемове с помощта на 3D принтери, предназначени за лекари и медицински работници в гр. Русе и региона, научи Борса.bg от учебното заведение. Проектите са изготвени от Prusa Research – чешка компания, специализирана в 3D технологиите. Те са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия. Шлемовете не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности медицинските лица.