Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Обучителни организации

 • ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Горна Оряховица

  Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Горна Оряховица е създадена през 1959 г. Оттогава до днес училището е обучило хиляди, отлично подготвени кадри, които успешно се реализират в частни и държавни предприятия.

 • ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, гр. Свищов

  Професионална държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“ в гр. Свищов е първото професионално училище в България. Създадено през 1883 г., вече повече от 137 години училището съхранява своите традиции, съчетавайки ги с иновации в преподаването.

 • НПГПТО „М. В. Ломоносов“, гр. София

  Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ е училище с утвърдени позиции, единствено по рода си на територията на Балканския полуостров. Повече от половин век училището обучава висококвалифицирани специалисти в областта.

 • Професионална гимназия „Васил Левски“, гр. Кърджали

  Професионална гимназия „Васил Левски“, намираща се в гр. Кърджали, има дългогодишна история и традиции. В наши дни гимназията отговаря на съвременните изисквания за обучение на младите хора и обучава висококвалифицирани специалисти.

всички

Академични новини

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Стартира Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за т.г

  Фондът на фондовете (ФнФ) и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) стартират „Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за 2022 г.“, научи Борса.bg. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на иновациите и растежа. Основните приоритети са да се насърчи младежкото предприемачество, да се информират младите хора за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат в изготвянето на бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Участие ще вземат студенти от българските университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Във втория етап от конкурса ще се проведе еднодневно обучение на предварително селектирани 20 кандидати, а на 7 юни 2022 г. в Аулата на СУ ще е заключителната фаза. В нея ще се проведе Pitching Day, включващ презентации на финално избраните 10 участника. Финалистите ще получат възможност за развитие на своите проекти и включване в акселераторските програми на фонд мениджърите на ФнФ, както и стажове, поощрителни награди и др.

 • РУ „Ангел Кънчев“ взе трето място на олимпиада по програмиране

  Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ се класира на трето място на Републиканската олимпиада по програмиране в гр. Русе, научи Борса.bg от учебното заведение. Олимпиадата се проведе на 14 май 2022 г., а студентите, които се включиха, бяха Йордан Ганев (Софтуерно инженерство), Кристиян Спасов (Софтуерно инженерство) и Андрей Александров (Компютърни науки) с ръководители доц. Пламенка Христова, доц. Галина Атанасова и доц. Румен Русев. Т.г. в състезанието участваха 14 отбора от 7 български висши училища. А повече от 50 студенти от Бургас, Варна, Русе, София и Шумен разсъждаваха над възложените им задачи. Изданието на олимпиадата през 2022 г. стана възможно благодарение на академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет и председателя на Организационния комитет и ректор – акад. Христо Белоев, както и на подкрепата на Община Русе. Генералният спонсор на събитието бе VMWare, а сред останалите поддръжници се наредиха Диджитал Лайтс, Еконт, Ендава, Coherent Solutions, Онтотекст, флатексДЕГИРО, Фор Фит, КОМСОФТ, Хаос Софтуер, Ментормейт България, ММ Солушънс, Мусала Софт и Страйпс.

 • ТУ – Габрово организира редица събития по повод 24 май

  Технически университет – Габрово (ТУ – Габрово) ще отбележи 24 май с поредица от събития, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение. Първото от тях ще бъде на 19 май от 15.00 часа в университетската библиотека. Академично слово към студентската и научна общност ще отправи доц. д-р Ива Трифонова от Кирило-Методиевския научен център към БАН, а изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“ е предоставена от центъра специално за събитието. На мероприятието ще бъдат наградени студенти за своите постижения и отличен успех. Бившите и настоящи преподаватели и служители също ще получат признателност за дългогодишната си дейност в академичната среда. Следващото събитие ще бъде на 20 май, когато ТУ – Габрово и Студентският съвет към университета ще организират традиционния спортен празник, който ще се проведе в местността „Соколски манастир”. Спортното мероприятие има за цел да популяризира спорта, туризма, активния и здравословен начин на живот сред младите хора.

 • СУ „Любен Каравелов“ разполага с един от големите STEM центрове

  Добричкото средно училище „Любен Каравелов“ притежава един от най-големите STEM центрове в страната, научи Борса.bg от Bnr.bg. Целта на този STEM център е учениците да работят с проектно базирани уроци. Той разполага със седем гнезда за работа и отдих – зала за презентации за индивидуална и групова работа, зала за роботика и др. Първият продукт на STEM центъра в добричкото училище се нарича „Умен кошер“, създаден от шестокласници и дванадесетокласници. „С очила за виртуална реалност можеш да влезеш в ролята на пчела, да разгледаш нейното ежедневие, как събира прашец, как го донася до кошера си – много интересно изживяване. Всъщност се докосваш до един свят, който не познаваш“, сподели директорът г-жа Светла Иванова.

 • ХФТ на УАСГ стартира кандидатстудентската си кампания

  Хидротехническият факултет (ХТФ) на Университета по строителство архитектура и геодезия (УАСГ) започна кандидатстудентската си кампания за учебната 2022/2023 година с посланието „С грижа за водата“. До 6 юни всеки кандидат-студент може да подаде заявление, за да запази своето място без конкурсен изпит, научи Борса.bg от университета. От 20 юни до 01 юли 2022 г. можете да подадете документи за кандидатстване онлайн или на място в учебното заведение.

 • Проведе се конференция за дигитализацията на висшето образование

  На 14.04.22г. в университета за национално и световно стопанство (УНСС) се проведе научно-практическа конференция на тема „Дигитализация на висшето образование в България“. Събитието се организира от УНСС в партньорство с Vivacom. В рамките на форума бе дискутиран пътя, възможните проблеми и решения за дигитализацията на висшето образование, научи Борса.bg от БТА. Работата на конференцията бе организирана в три панела: „Vivacom и партньори“, „Дигитални решения във висшите училища“ и „Научна сесия“. Докладите в програмата обхващаха следните тематични направления: съвременни технологични решения за онлайн обучение на студенти; перспективи за създаване и въвеждане на дигитална студентска книжка; развитие на онлайн услугите за студенти; възможности за подобряване на университетските ИТ инфраструктури; предизвикателства пред киберсигурността във висшите училища – стандарти, нормативни изисквания и добри практики.