Oтборът на НПМГ постигна забележителен успех в Conrad Challenge, най-престижното STEM състезание в света

15.05.2024 г.2 мин.

 

Отборът на Национална природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“ постигна изключителен успех в рамките на Conrad Challenge, най-престижното и предизвикателно STEM състезание в света, информираха за Борса.bg от учебното заведение. В ежегодната надпревара ученици между 13 и 18 г. разработват решения на неотложни глобални предизвикателства в сложни и критични области, като космическа индустрия, кибертехнологии и сигурност, авиация, енергетика и околна среда, здравеопазване и хранене.

Отборът на НПМГ бе в състав Мария Методиева, Мила Гетова и Рая Памукова от 11. клас. Те се състезаваха в категорията „Енергия и околна среда“ , като срещнаха тежка конкуренция в лицето на отборите на САЩ, Китай, Тайланд и Бангладеш. Учениците от НПМГ  представиха своя дрон за предотвратяване на пожари FIXON. Проектът им спечели специалната награда „Power Pitch Award“ във финалната фаза на надпреварата.

Церемонията по награждаването на Космическия център Хюстън на NASA (Space Center Houston) се провежда на живо пред всички участници и журито. Наградата на учениците от НПМГ бе връчена лично от Нанси Конрад, водещ лидер в STEM образованието, председател и основател на форума.

Патрон на форума е астронавтът Чарлс „Пийт“ Конрад, който е част от мисията „Аполо 12“ и е третият човек стъпил на Луната. Conrad Challenge за 2023-24 г. събра в Хюстън, САЩ, рекорден брой участници. Броят на участниците надхвърли 4 000 ученици, представящи над 50 различни държави.

Източник на снимковия материал: НПМГ

Тагове: STEM, конкурс, космос