Ученици от Професионална гимназия (ПГ) „Проф. Асен Златаров“, гр. Видин, спечелиха състезание по роботика в Румъния

14.09.2023 г.3 мин.

В периода между 29 и 31 август 2023 г. се състоя състезанието по роботика „Роботор“ в Дробета – Турну Северин, Румъния, а на първо място в категория „Free style“ бе класиран отборът на Професионална гимназия (ПГ) „Проф. Асен Златаров“ – гр. Видин, съобщиха за Борса.bg от учебното заведение.

По време на първия ден на състезанието отборът представи цялостната дейност на клуба по роботика на гимназията, като взе участие в състезанието в категориите „Лабиринт по линия“ и „Лабиринт със стени“.

В категория „Free style“ видинските ученици представиха разработката си, която представлява автоматизирана количка за събиране на тенис топки и нейното машинно обучение за разпознаване на топки за тенис на корт. „Нашият отбор завоюва първото място сред конкуренцията на 15 отбора от Молдова, Сърбия и Румъния с участници от 7 до 18 години“, сподели Насенка Димитрова, директор на училището.

Видинската гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ е сред утвърдените от Министерството на образованието и науката (МОН) 28 училища, в които ще се изграждат Центрове за високи постижения в професионалното образование. Гимназията е единайсетата сред класираните училища от цялата страна, след извършена оценка по редица критерии, като осъществяване на план-прием, постижения на държавните зрелостни изпити, обучение в дуални паралелки, устойчиво сътрудничество с бизнеса и други. Центърът ще е оборудван в съответствие с най-високите технологични изисквания и ще се превърне в ядро на регионални екосистеми, повишаващи конкурентоспособността, които работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Източник на снимковия материал: Професионална гимназия (ПГ) „Проф. Асен Златаров“ – гр. Видин (facebook)