Ученици от ПГ по транспорт – Бургас монтираха соларна система за собствени нужди в двора на училището

08.07.2024 г.2 мин.

Ученици от специалност „Електрически превозни средства“ на Професионалната гимназия по транспорт – Бургас монтираха соларна система в двора на училището, информираха за Борса.bg oт учебното заведение. Младежите разработиха соларна зарядна станция с приблизителна мощност 10 kW, която да зарежда електромобили и да обслужва нуждите на училището. С тази инициатива учебното заведение прави забележителна стъпка към устойчивото развитие и осигурява практически опит на учениците. 

Соларната система на гимназията включва хибриден инвертор и зарядна станция за новия електромобил, който училището очаква. Съоръжението също така ще послужи за охлаждане на класните стаи през лятото, както и за отопление през зимата, създавайки по-комфортна учебна среда.

Първоначалната идея на проекта е насочена към защита на учебните автомобили от атмосферните условия, но идеята се развива и включва зареждане на електромобили и подпомагане на училищните нужди от електрическа енергия. 

Произведената енергия ще се използва и от обществена зарядна станция за електромобили, най-вече през летните месеци, когато учениците са във ваканция.

Проектът демонстрира иновационния дух на учениците, подчертава значението на устойчивите технологии в съвременното образование и допринася за опазването на околната среда чрез използването на възобновяеми източници на енергия.

Източник на снимковия материал: ПГ по транспорт – Бургас

Тагове: обучение