Доц. д-р Наталия Футекова, зам.-председател на БАИТ: „Изкуственият интелект е неизбежна част от бъдещето“

11.06.2024 г.4 мин.

От старта на новата ни рубрика „ТЕХНОкрат(с)ко ли е техническото образование в България?“, това е не само нейното име, а и основен дискусионен въпрос в редакцията на Инженер.bg. Затова се радваме, че днес имаме възможност да коментираме темата с доц. д-р Наталия Футекова, заместник-председател на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). „Изкуственият интелект е неизбежна част от бъдещето. С развитието на технологиите и нарастването на потребностите на индустрията, включването му в образователния процес става все по-важно, но трябва да се направи внимателно“, сподели тя с нас. А какво още ни разказа тя от позицията си на личност с широк поглед върху ИТ сектора, ще прочетете в следващите редове. 

Доц. Футекова, „произвежда“ ли според Вас техническото образование в България достатъчно добре подготвени за практиката кадри?

Техническото образование в България подготвя все по-добре бъдещите кадри благодарение на няколко ключови фактора. В последните години се наблюдава засилено сътрудничество между академичните институции и индустриалните партньори. Това включва стажове, съвместни проекти и участия в реални казуси, което помага на студентите да придобият практически умения и опит. Модернизацията на учебните програми е друг важен аспект, като много технически университети предприемат усилия за актуализирането им, така че те да отговарят на съвременните нужди на индустрията и на бързо развиващите се технологии.

Въпреки напредъка обаче, все още има случаи, когато обучението е прекалено теоретично и с дефицит на практическа насоченост. Много студенти излизат от университетите без достатъчен практически опит. Остарялата материална база в някои институции също е проблем, като липсата на модерно оборудване и лаборатории ограничава възможностите за качествено практическо обучение. Често се забравя важността на т.нар. меки умения като комуникация, работа в екип и управление на проекти, които са изключително важни за успешната реализация в професионалната среда.

Как бизнесът може да помогне в подобряването на този процес и да оптимизира още повече връзката между бизнес и образование?

Бизнесът през годините направи много, за да подпомогне образованието и към момента продължава да го прави. Осигуряват се много възможности за стажове, участие в създаването на учебни програми, осигурява се и финансова подкрепа.

Моето мнение е, че за да се подобри още повече връзката между бизнес и образование, е важно компаниите да говорят повече за същността на различните професии и възможностите за кариерно развитие. Това ще помогне на студентите да разберат, че освен популярните професии, има и много други перспективни възможности за реализация.

Целия материал можете да прочетете в Инженер.bg ТУК.

Източник на снимковия материал: Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), canva.com

Тагове: изкуствен интелект, информационни технологии