Денят на българската консервна индустрия бе отбелязан за първи път на 3 април в Пловдив
07.04.2025 г.3 мин.
За първи път в България бе отбелязан Денят на консервната индустрия, като събитието се състоя в Университета по хранителни технологии в Пловдив, научи Борса.bg от учебното заведение. Програмата включи кръгла маса, откритие на обновени лаборатории и награждаване на студент със значими академични постижения.
На 3 април т.г. за първи път в историята на страната бе отбелязан Денят на българската консервна индустрия. Събитието се проведе в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, като програмата включи няколко ключови моменти. В зала „Хоризонт“ започна кръглата маса на тема „Настоящето и бъдещето на консервната индустрия в България“. Участниците в дискусията имаха възможността да разгледат и обновените лаборатории на катедра „Консервиране и хладилна технология“ в университета, които бяха официално открити от доц. Васил Шиков.
Събитието беше почетено и с връчване на наградата „Пантелей Генов“, учредена от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Тя бе присъдена на студент със значими академични постижения. Наградата беше връчена от Асен Стефанов, автор на книгата „Предци и потомци“, който разкри непознатата история на Пантелей Генов – основоположник на консервната индустрия в България.
Денят на консервната индустрия съвпада със знаковата годишнина от основаването на първата българска консервна фабрика през 1899 г. в град Варна от Пантелей Генов. Той, след като се обучава в Белгия и Франция, решава да започне своя бизнес, премествайки производството в Пловдив. Въпреки трудностите, начинанието му успешно се разраства, а по-късно консервите му под марката „Хубавата градинарка“ печелят признание както на вътрешния, така и на международния пазар. До 1939 г. броят на консервните фабрики в страната надхвърля 100.
Източник на снимковия материал: ©Engineer.BG via Canva.com